fbpx
25.1 C
Kecskemét
2024. május 6., hétfő

FRISS HÍREK

Kórházi körforgalom: Valóban a Magyar Közút az egyedüli beruházó

- Advertisement -

Nem olyan régen írtuk meg, hogy meg nem erősített belső információk szerint nem a VER-BAU Parking Kft. építi meg a kórházi körforgalmat. Pedig eredetileg annyira így volt ez, hogy el is kezdték a munkát, aztán leálltak, és azóta úgy tűnik, semmi nem történik. Ellenben a kórházi parkolóháznak újra nekilátott a VER-BAU Parking Kft.

Legutóbbi cikkünkben ezt írtuk:

A korábbi konstrukció az volt, hogy mivel a parkolóház, és az abban helyet kapó üzletek nagyobb forgalmat generálnak várhatóan a mostaninál, ezért a jelenlegi csomópont nem bírná ezt el, ezért van szükség a körforgóra, és abból egy levezetésre a parkolóház felé. A körforgalom várható költsége 800 millió forint, és ebbe száll bele a város 220 millió forinttal, amit anno jó üzletnek nevezett Homoki Tamás alpolgármester. Hiszen úgy oldódik meg egy helyzet, ami a városnak is jó (tehát ennek a csomópontnak a helyzete, áteresztő képessége), hogy annak a költségeit csak kisebb részben kell a városnak finanszíroznia.

Ezzel együtt megírtuk, hogy úgy tudjuk, hogy a Magyar Közút Zrt. lesz a beruházó, és ezzel kapcsolatban megkerestük az állami céget. Most jött a válasz, amelyben elismerték, hogy hozzájuk került át a beruházás.

Társaságunk költségvetési támogatási szerződés alapján lesz a kérdéses körforgalmú csomópont egyedüli beruházója, melynek jelenleg az előkészítő, tervezési munkái zajlanak – írta a kommunikációs osztály.

Univer Coop üzlet lesz a parkolóházban? 

Bár ezt is belső információkra hivatkozva írtuk, azonban erre is kaptunk választ, és e szerint nem ez az üzlet jön a kórházi parkolóházba.

Az Önök által sajtóérdeklődésben jelzett információk sem a kórházi parkolóházi témában, sem a Domb Áruházra vonatkozóan nem helytállóak – írta az Univer Product Zrt.

Korábban azt írtuk, hogy informátoraink szerint, miután a kinézett külföldi tulajdonú élelmiszerlánc nem jöhetett a parkolóházba a plázastop miatt, ezért ez megy majd a Domb Áruházba, onnan pedig az Univer Coop üzlet megy a parkolóházba. Ezek szerint tehát nem így lesz.

Korábban a polgármester úgy nyilatkozott, hogy azért nem kapott meg minden hozzájárulást a parkolóház építéséhez a VER-BAU Parking Kft., mert az üzlet, amellyel egyeztetettek, nem felelt meg a hatóságnak, így fennakadt a plázastop törvényen. Ezt nyilatkozta akkor a polgármester:

Hasonló cikkünk:  Cégkivonat mindössze pár perc alatt? Igen, lehetséges!

A miniszterelnök úr abszolút elkötelezett abban a kérdésben, hogy a magyar termelői hálózatot és a magyar kereskedelmi hálózatot megpróbálja életben tartani. Ezért korlátozza azoknak a kereskedelmi egységeknek a piaci térnyerését, akik kiszorítják a magyar terméket a piacról.

Akkoriban több cikket is írtunk, hogy mi lehet az oka, hogy nem lett építési engedély, mert több furcsaságot is találtunk a nyilatkozatokban. Ezekről itt, itt, itt, olvashat.

Sokba fog nekünk kerülni a külföldi élelmiszerboltok kiszorítása

Ezt írja a G7 gazdasági portál. Cikke szerint kudarc volt a kormány eddigi törekvése arra, hogy visszaszorítsa a külföldi üzletláncokat. Több grafikonon is szemléltetik, hogy annak ellenére, hogy a kormány a magyar üzleteket akarja előtérbe helyezni, a lakosság mégis inkább a külföldi tulajdonú üzleteket választja. Grafikonon vetik össze az egyik nagy magyar lánc alapvető élelmiszereinek árait a Lidl/Aldi páros áraival, és ebből az tűnik ki, hogy a külföldi láncok jelentősen olcsóbbak. Egy-egy nagyobb bevásárlás esetén több ezer forint a különbég, és a vásárló a külföldi tulajdonú boltban jár jobban. A lap ezt írja:

Ha eddig volt is bármilyen finomkodás, annak ezzel vége (egy Lázár János nyilatkozat alapján írják – a szerk.). Teljesen egyértelmű, hogy a térnyerést elsősorban nem a magyar láncok versenyképességének növelésével, hanem a versenytársaik adminisztratív kiszorításával próbálják elérni/…/A jelenlegi állás szerint tehát a külföldi láncok protekcionista visszaszorítása egy olyan szándékos piactorzítás lenne, amellyel a hatékonyabb szereplők kárára mesterségesen erősítenék a kevésbé hatékony szereplők pozícióját. Mindezt úgy, hogy már több mint 10 év telt el azóta, hogy a magyar láncok a számukra sokszor egyoldalúan kedvező szabályozás könnyítése alatt legalább annak a jeleit felmutathatták volna, hogy hosszabb távon fel tudják venni a nemzetközi versenyt, és érdemes volt megdönteni a pályát, hogy az nekik lejtsen.

Vagyis a lap cikke szerint arról van szó, hogy bármennyire is nem sikerült visszaszorítani a külfüldi üzletláncokat (sőt egy részük kifejezetten erősödik), a harcot a kudarc ellenére sem adja fel a kormány, és állami pénzeken akarja lélegeztetőgépen tartani azokat a magyar üzleteket (a hatékonyabb szereplők kárára a piac mesterséges torzításával), amelyek láthatóan nem olyan hatékony szereplői a piacnak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...