fbpx
29 C
Kecskemét
2024. június 21., péntek

FRISS HÍREK

Közpénzből kampányol Bodrozsán ellen az önkormányzati sajtó

- Advertisement -

Az önkormányzati sajtónak hirtelen fontos lett az ellenzék. Persze a Szövetség képviselőit nem terveikről, választókerületi dolgaikról, fejlesztésekről, kezdeményezésekről kérdezik. Sokkal inkább azok a témák kerülnek egy ideje terítékre, amelyekkel ütni lehet az ellenzéket és képviselőit. Különösen a Bács megyei 2-es körzet összellenzéki jelöltjét, Bodrozsán Alexandrát.

Kellett ehhez persze Vancsura István is, aki két hete még Bodrozsán momentumos párttársaként, nyilvánosan ment neki a jelöltnek, mondván, hogy alkalmatlan és méltatlan a jelöltségre. Előbb a Momentum függesztette fel tagságát Vancsurának, aki erre kilépett a pártból. Majd sajtótájékoztatót hozott össze, hogy elmondja, szerinte miért nem jó jelölt Bodrozsán. De már a sajtótájékoztató előtt is napi téma volt Bodrozsán az önkormányzati sajtó különböző felületein. Frakciótársakat szólaltattak meg, nyilatkozataikról több bőrt is lehúztak, különféle verziókban töltötték fel a Bodrozsánt negatív színben feltüntető anyagokat a közösségi oldalra. Hol egyperces összefoglalóban, hol cikkben, hol videós anyagban mondták el lényegében ugyanazt.

Már önmagában ezekkel az anyagokkal is kilógna a lóláb, de igazán azzal lóg ki már az egész ló, hogy ezeket az anyagokat közpénzen hirdetik

A Hiros.hu Facebook oldalának hirdetéstára szerint január közepe óta 9 darab, Bodrozsánt lejárató cikkre, videóra költöttek el közpénzt, méghozzá legalább 520 ezer forintot. De a rendszer szerint lehet ez 671 ezer forint is akár.

 

Facebook/Hiros.hu (Hirdetéstár)

És ami még inkább mutatja, hogy Bodrozsánra kihegyezték ezt az időszakot, az az, hogy a hirdetéstár szerint -ami az itteni adatokból látszódik- korábban egyetlen politikai jellegű anyagra költöttek el pénz, az pedig Orbán Viktor bejelentése volt többek között a csirke far-hátra vonatkozó hatósági árról, amely éppen ma lépett életbe. Kecskeméti képviselőről vagy jelöltről korábban nem látunk pénzelt anyagot. Saját hírportálukat, saját tablóversenyüket, illegális szemétről szóló anyagokat, a kecskeméti buszos közlekedéssel kapcsolatos cikket és a kószáló vadmacskáról írt cikkeket hirdettek meg korábban.

Az is szembetűnő, hogy amíg korábban jellemzően 50-100 ezer ember elérésére indítottak fizetett hirdetéseket, addig a Bodrozsánról szóló anyagokat nem egy esetben 500 ezer-1 millió ember elérésére állították be, amellyel a 32 ezres követésű hírportálnak saját határain kívüli olvasók elérése volt a célja.

A kecskeméti médiacentrumot, amelybe beletartozik a Kecskeméti TV, a Hiros.hu és a Kecskeméti Lapok is, az önkormányzat tartja fent, mint saját tulajdonú céget. Az évi mintegy 200 millió forint mellé társul még valamennyi hirdetési bevétel, és bizonyára állami, kormányzati pénzek is a felületeiken megjelenő nagy méretű kormányzati hirdetések után. Hogy ez utóbbi mennyit tesz ki, azt közérdekű adatigénylésben kértük ki a Kecskeméti Televízió Nonprofit Kft.-től, de jogszabályellenesen, még csak válaszra sem méltattak, a határidő pedig már jócskán lejárt, miután egy éve érdeklődtünk.

Nincsenek egyenlő esélyek az önkormányzati médiacentrumban

Bár a saját működésüket szabályozó dokumentumok szerint pártatlanul, tárgyilagosan és a kisebbségi véleményeket is bemutatva kell szerkeszteniük a híreket, ez a valóságban nincs így. De, hogy mik is ezek a kikötések, mutatjuk:

  • A médiaszolgáltatásban közzétett műsorszámok összessége illetőleg ezek
    bármely tartalom vagy műfaj szerinti csoportja nem állhat párt, vagy politikai
    mozgalom, illetve ezek nézeteinek szolgálatában.
  • A közérdeklődésre számot tartó hazai és külföldi eseményekről, vitatott
    kérdésekről a tájékoztatásnak sokoldalúnak, tényszerűnek, időszerűnek,
    tárgyilagosnak és kiegyensúlyozottnak kell lennie.
  • A szerkesztésben érvényesülnie kell a nézetek, vélemények sokféleségének,
    beleértve a kisebbségi álláspontot is.
Hasonló cikkünk:  "Ijedt öregembernek" nevezte Orbán szimpatizánsát a kormánypárti képviselőjelölt

Hogy nincsenek egyenlő feltételek az önkormányzati sajtóban, azt jól mutatja, hogy a KTV Közélet című műsorában négy évre visszamenőleg (eddig engedett a kereső kutakodni a KTV honlapján) egyetlen műsorban sem látunk ellenzéki politikust, pedig 95 darab adás van feltöltve. Viszont hemzsegnek a kormányhoz, a Fideszhez és a fideszes önkormányzathoz köthető és kötődő szereplők. Ez az a műsor, ahol kb. fél órán keresztül fejthetik ki bővebben véleményüket a vendégek közéleti, politikai témákban. A napi készítésű híradókban is túlnyomó részt kormánypárti szereplők vannak a képeken, és ők is szólalnak meg leginkább ezekben az anyagokban.

Riválisok az önkormányzati sajtóban: Bodrozsán és Szeberényi 

Különösen érdekes a helyzet Bodrozsán Alexandra és rajta keresztül az ellenzék lejáratása, ha közben megnézzük, milyen gyakori szereplő a médiacentrum híreiben Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, aki persze városvezetői mivoltában szerepel túlnyomórészt, de azért tettenérhetők olyan szereplések is, amelyek nem feltétlenül mint kecskeméti városvezetőt mutatják meg őt (persze a szövegben igen), valójában ezek az események már Szeberényi Gyula Tamás mint fideszes országgyűlési képviselő-jelölt felépítését segítették. Ezek azok az anyagok voltak, amelyek arról szóltak, hogy éppen a Bács megyei 2-es körzet településein adott át, avatott fel valamit Szeberényi. Többnyire valamilyen kormányzati és/vagy EU-s támogatású projektek farvizén kapott szereplési lehetőséget a közben fideszes jelöltté avanzsált politikus. Hasonlóan pozitív kicsengésű anyagok nem készültek riválisáról, Bodrozsán Alexandráról. Ellenkezőleg, éppen olyanok íródtak az önkormányzati sajtó műhelyeiben, amelyek szerint

  • az ellenzékben marakodás van
  • Bodrozsánra nem kíváncsiak a városföldiek
  • veszélyben lehet a kecskemétiek egészségügyi ellátása ellenzéki győzelem esetén
  • Bodrozsán jobban tenné, ha visszalépne
  • hamis profilokkal erősít az újpesti momentumos (ez lenne Bodrozsán)
  • dúl a belháború a baloldalon (ezl lenne az ellenzék)

És, hogy még mennyire nincsenek egyenlő feltételek, azt az is jól mutatja, hogy Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester egy napja volt a Fidesz hivatalos jelöltje, a KTV máris rohant át interjúzni a jelölttel. Persze terveiről kérdezték és pozitív csörgésű csomagolópapírba burkolták az alpolgármestert.

Szeberényi a KTV életében fontos dokumentumokat, iratokat írt alá

Szeberényi Gyula Tamás az az alpolgármester, aki az önkormányzati sajtó életében fontos dokumentumokat, iratokat jegyez. Mert Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester volt, aki még korábban javasolta és írta alá az előterjesztést, hogy Eckhardt Balázs távozása után Bán János legyen a médiacentrum vezetője.

És Szeberényi neve is szerepel azon az előterjesztésen, amelyre megválasztották a médiacentrum mostani vezetőjét, Kozák Polettet. És akinek a vezetésével most közpénz százezreket füstöl el Szeberényi riválisának lejáratására az önkormányzati sajtó.

És Szeberényi írta alá azt a szerződést még Bánnal, amely lehetővé teszi, hogy a KTV szerkesztősége ingyen használhassa az önkormányzat tulajdonában álló épületet, ahol most is üzemel. Utóbbi azzal magyarázza Szeberényi kézjegyét, hogy „az alpolgármesterek közötti feladatmegosztásról és a kiadmányozás szabályozásáról szóló 2/2014. polgármesteri utasítás alapján – Dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester” járhat el az önkormányzat nevében az önkormányzati sajtóval kapcsolatos ügyben.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Alá kellett dúcolni a mentőfeljárót és a rendelőintézet gyalogos feljáróját a kecskeméti kórházban

A mentőfeljárót fémoszlopokkal, míg a rendelőintézethez felvezető gyalogos feljárót egyelőre fagerendákkal támasztották alá. Elég nagy foltokban kilátszik a vasbetonszerkezet. Olvasónk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...