fbpx
29 C
Kecskemét
2024. június 21., péntek

FRISS HÍREK

Ki nyer a Vacsiközben-Bethlenvárosban + a belváros egy részében? – választókerületi körkép, 3. rész

- Advertisement -

Szinte hihetetlen, de igaz: a főtéri hatemeletes Lordok társasház lakói ugyanazon képviselőjelöltek közül választhatnak majd június 9-én, mint a tőlük légvonalban 2,5 kilométerre a Vacsihegy kertesházaiban élők. Választókerületi sorozatunkban most az igencsak megváltoztatott 7. számút nézzük meg, amely a Vacsiközt, a Bethlenvárost és mostantól a belváros egy részét – többek között a Kossuth teret és a Szabadság teret, a Nagykőrösi és a Budai utcát – foglalja magában. Vajon a Fidesz-KDNP ismét elbukja vagy behúzzák, és bizonyítják, hogy a 2019-es ellenzéki győzelem csak egyszeri megingás volt? Adatok, grafikonok, képek, térképek, videó és megannyi érdekesség.

Sorozatunk első részében a 2. számú választókerülettel foglalkoztunk (Hetényegyháza és Méntelek), a második részben pedig a 6-ossal (Széchenyiváros és Máriahegy).

Mi a tét?

A mostani választás tétjét a 7-es kerülettel kapcsolatban úgy is megfogalmazhatnánk, hogy június 9-én kiderül: egy alapvetően jómódú, középosztálybeli körzetben a Fidesz-KDNP ismét elbukik, vagy behúzzák, és bizonyítják, hogy a 2019-es ellenzéki győzelem csak egyszeri megingás volt? Az ellenzék oldaláról közelítve a témát pedig az a kérdés, négy és fél év alatt a jelenlegi képviselő Tóth Szilárdnak mennyire sikerült beágyazódnia a körzet életébe a pártpolitikát alapvetően kerülő, a mindennapos apró-cseprő munkát előtérbe helyező hozzáállásával? Az is természetesen sok mindent befolyásol, hogy hányan támogatják majd voksaikkal a Civil Összefogás Városunkért Egyesület, a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk jelöltjeit.

Átrajzolt határok

A választókerület átrendezésére hangsúlyosan ki kell térni, mert ennek akár a választás végeredményében is jelentősége lehet.

86 056 fő – Kecskeméten jelenleg ennyi a választásra jogosultak aktuális száma. Tizennégy egyéni választókerület van és akkor lenne a népesség egyenlően elosztva, ha mindegyikbe egyformán 6146 választópolgár jutna – de természetesen ezt nem lehet megoldani a gyakorlatban.

Nyilván kivitelezhetetlen tűpontosan meghúzni lakosságarányosan a kerületek határát, erre jogszabály sem kötelez, arra viszont igen, hogy legfeljebb 15 százalék lehet a különbség a körzetek lakosságszámában, de a kialakításukkor figyelemmel kell lenni a településszerkezeti, földrajzi és egyéb helyi sajátosságokra. Ha a körzetek között nagyon nagy az eltérés, akkor bárhol előállhat az a példa, hogy a választók szavazata akár kétszer annyit ér egy választókerületben, mint egy másikban.

Forrás: kecskemet.hu

A körzethatárok módosításán tehát sok múlhat: valamilyen módon mindig befolyásolják a választások eredményeit, legyen az szándékolt vagy nem szándékolt gerrymandering (azaz a választókerületek olyan módosítása, amely a hatalomnak kedvez).

Ez önmagában még nem biztos politikai eszköz a győzelemhez, azonban kiskaput nyit arra, hogy egy tisztán bal vagy jobboldali körzetet bizonytalan kimenetelűvé, billegővé alakítsanak. Úgy véljük, ennek lehetünk most tanúi a kecskeméti 7-es egyéni választókerületnél, amit a következőkkel támasztunk alá:

  • 2010-ben vették el a Miklovicsfalut a Vacsiköztől, hogy a paneles és jelentős ellenzéki szavazót magában foglaló széchenyivárosi 6-oshoz csatolják – a győzelem biztosítékául. Erre végül nem volt szükség, hiszen 2010-ben és 2014-ben is fölényesen nyert a Fidesz-KDNP nemcsak a Széchenyivárosban, hanem a legkevesebb szavazóból álló, ám jómódú, családiházas és jobboldalinak elkönyvelt Vacsiköz-Bethlenvárosban is.
  • 2019-ben a Guba park családiházas környékét Katonatelephez csatolták, pedig ezeknek az utcáknak semmilyen kapcsolatuk sincs a 14-es körzettel.

    Forrás: kecskemet.hu
  • 2023 végén ismét átrajzolták a körzetet. A családiházas Vacsiközt magába foglaló 7-es választókerülethez tartozik ezentúl a belvárosi 48-as szavazókör, amely 2019-ben még a 8-as kerület része volt. Így fordulhat elő az a nagyon furcsa állapot, hogy többek között a belvárosi Arany János, Csokonai, Wesselényi, Nagykőrösi, Őz és a Jókai utca (1-27.), a Piaristák tere egy része, sőt a Kossuth, a Szabadság és részben a Széchenyi tér is a „vacsiközi” körzethez került.
  • Szinte hihetetlen, de igaz: a főtéri hatemeletes Lordok társasház lakói ugyanazon jelöltek közül választhatnak, mint a tőlük 2,5 kilométerre a Vacsihegy kertesházaiban élők, de a Guba-park környékének lakói (Dráva, Hegy, Vereckei, Kékfestő stb. utcák) már Katonatelephez tartoznak, pedig ha tipikus vacsiközi helyszínt kellene mondani, sokan elsőre ezt neveznék meg. A választókerület területi leírása itt, térképe pedig itt.
  • A Helyi Választási Iroda 2023. november 29-i határozata szerint a 48-as szavazókörbe a 7-es többi szavazóköréhez „hasonló településszerkezeti adottságú, kertvárosi városrész tartozik”, a belvárosi szavazókör a Helyi Választási Iroda megítélése szerint a 7-es, tehát a vacsiközi-bethlenvárosi választókerülettel „szerves egységet alkot”.

  • Egyes vélemények szerint talán úgy is történhetett volna az átalakítás, hogy inkább a Széchenyivároshoz csatolt Miklovicsfaluval (a Vacsiköz szerves része, az Aranyeső, a Gólya, a Széna stb. utcákkal) vagy a katonatelepi körzethez csapott Gupa park környéki utcákkal növelik meg a körzetet. De nem ez történt, mindez pedig azt is jelenti, hogy a belvárost is „szétszabdalták” és a 8. körzetet is alaposan átalakították, kihasítva belőle egy jelentős részt.

Érdemes képekben gyorsan végigfutni a választókerületen, milyen heterogén képet mutat.

Adatok

Május 31-én a választásra jogosultak száma a 7. számú egyéni választókerületben 6345 volt.

  • A választók lakóhelyüktől függően hét szavazókörben adhatják majd le voksaikat. Ezek közül kettő-kettő a Kandó Kálmán Technikumban és a Humán-Rehab Egyesület által fenntartott otthonban van (Mikszáth Kálmán körút 1.), egy-egy pedig a Petőfi iskolában (a volt kertészeti karon), a Károli Gáspár Református Egyetem Kaszap utcai épületében (óvónőképző) és a Katona József Könyvtárban, a Piaristák terén.
  • A szavazókörök „népessége” között itt is elég nagy eltérések vannak, a pillanatnyi állás szerint a 39-esben csak 624 választó járulhat majd urnához (Mészöly Gyula tér, Petőfi iskola), míg a 44-esben, a Mikszáth Kálmán körúton 1058, azaz majdnem 1,7-szer többen szavaznak itt.

Kik indulnak most?

A helyi választási bizottság sorsolása nyomán a jelöltek neve a következő sorrendben szerepel majd a szavazólapon:

  • Karikó Ágnes – Magyar Kétfarkú Kutya Párt
  • Tóth Szilárd – Szövetség a Hírös Városért Egyesület, DK, LMP – Zöldek, MSZP, Párbeszéd – Zöldek
  • Tóth Attila – FIDESZ-KDNP
  • Fapál László – Civil Összefogás Városunkért Egyesület
  • Tormási György – Mi Hazánk

Érdekesség, hogy a Válasszon Jövőt! képviseletében Lejer Zoltán – a Szövetség polgármester-jelöltje 2019-ben – menetközben visszalépett (státusza május 6-án változott „nem kíván indulni”-ra), és helyette nem is dobtak be mást. Ez kedvezhet Tóth Szilárdnak, hiszen Lejer Zoltán – aki elköszönő képviselő, 2024 őszétől biztosan nem lesz tagja a közgyűlésnek – nem visz el tőle voksokat. Ugyancsak visszalépett az MKKP-s Sárközi Betti, neki viszont lett „utódja” a jelöltségben, Karikó Ágnes.

Korábbi választások győztesei és második helyezettjei

Az elmúlt negyedszázadban csak 2002-ben és 2019-ben nem nyert a Fidesz (és az MDF, később a KDNP) jelöltje a kerületben, a többi négy választást győzelemmel zárták.

(a grafikonon az egyes oszlopokra kattintva/koppintva megjelennek a konkrét adatok)

1998: 1. Bácskai Ferenc (Fidesz-MDF) 2. Matos László (MSZP)

2002: 1. Csenki Katalin (MSZP-SZDSZ) 2. Bácskai Ferenc (Fidesz-MDF)

2006: 1. Hetényi István (Fidesz) 2. Véghné Bánóczki Anna (MSZP-SZDSZ)

2010: 1. Sztachó-Pekáry István (Fidesz-KDNP) 2. Falusi Norbert (LMP)

2014: 1. Sztachó-Pekáry István (Fidesz-KDNP) 2. Falusi Norbert (LMP)

2019: 1. Tóth Szilárd (Szövetség a Hírös Városért Egyesület) 2. Bus András Gábor (Fidesz-KDNP), 3. Walter Pál Péter (Mi Hazánk).

Érdekességek a 2024-es jelöltekről és a körzet politikai beállítottságáról

A kormánypárti jelölt, Bus András Gábor veresége 2019-ben az egyik legfájóbb eredménye volt a Fidesznek. Most revansot vennének Tóth Szilárd LMP-s politikussal szemben, aki a Szövetség jelöltjeként nyert egyéni mandátumot.

  • Tóth Szilárd ismét a Szövetség a Hírös Városért Egyesület színeiben indul. A 2014. évi országgyűlési választásokkor csatlakozott az LMP-hez. 2018-ban az országgyűlési választáson már elindult a zöld párt képviseletében (3 426 szavazat, 6,77 százalék, ami a negyedik helyre volt elegendő a 2. OEVK-ban.) A jogász végzettségű Tóth éveken át dolgozott a Városháza jogi osztályán, így ismeri belülről a hivatal működését. 2019 óta egyéni képviselő, főállása pedig a megyei levéltárban van.

Fotó: Hraskó István

  • A Fidesz-KDNP hónapokon át építette Ladányi Kovács Zoltánt (róla itt írtunk korábban). Ő lett a Bethlenváros Lakóinak Egyesülete elnöke (az egyesület létesítő okirata 2022 szeptemberében készült, a bejegyzés dátuma tavaly június). Ladányi Kovács többször pengeváltásba is került az ellenzéki képviselővel; a legemlékezetesebb eset az volt, amikor "ellopta volna a showt" Tóth Szilárd elől a Rózsavölgyi téri bankautomata kihelyezésekor. Aztán Ladányi Kovácsot lecserélték, hogy miért, nem tudni pontosan. Talán mert a Vacsiközi, sok ezer tagot számláló Facebook-csoportban minden kommentjét szétszedték a lakók, vagy azért, mert bemérte a Fidesz a népszerűségét, ami azt mutatta, hogy nem hozza a kellő számokat, de olyan információt is hallottunk, hogy családi okai voltak a visszalépésének, és politikai pálya helyett inkább vállalkozóként folytatja tovább.
  • Helyette jött Tóth Attila, a Kecskeméti Református Általános Iskola igazgatója. 2018-ban lett igazgató történelem-földrajz szakos tanárból, miután viharos körülmények között Szabó Ildikót elküldték (az egyházközség döntésével szemben a szülők zsoltárok éneklésével, szavalatokkal, gyertyagyújtással és transzparensekkel tiltakoztak.
  • Tóth Attila elég friss jelöltje a Fidesz-KDNP-nek, képviselőjelölti Facebook-oldalára az első bejegyzést április 7-én tették ki. De az is lehet, hogy sokáig csak "rejtegették", mert a vacsiközi PostaPont tavaly decemberi megnyitásakor már ott volt, csak beszédet nem mondott. Erre az eseményre az ellenzéki Tóth Szilárdot meg sem hívták.

Fotó: Hraskó István

  • A 48-as szavazókör választókerülethez csatolása két okból is érdekes. Egyrészt ebben a szavazókörben 2019-ben a kormánypárti jelölt Hörcsök Imre valamivel több szavazatot szerzett, mint ellenzéki riválisa, Király József (226/211), azaz itt Tóth Szilárd várhatóan gyengébben szerepel majd, mint a vacsiközi szavazókörökben (volt három olyan is, ahol 50-60 vokssal jobbnak bizonyult Bus András Gáborral szemben). Másrészt itt található - egész pontosan a Budai utcában - a Kecskeméti Református Egyházközség által fenntartott egyik Sion Nyugdíjasház is és a Kecsup úgy értesült, hogy a kormánypártok az idősotthonból remélnek kellő számú voksot a református iskolaigazgató Tóth Attila számára a mozgó urnázással.
  • Karikó Ágnes, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltje, mint már emlitettük, az utolsó pillanatban ugrott be jelöltként. Évek óta dolgozik pártja passzivistájaként, részt vett például abban a megmozdulásban, amikor tiltakoztak a Katona József Színházi körüli nagy fák tervezett kivágása miatt.
  • Karikó Ágnes 2022-ben indult az országgyűlési választásokon, a 2-es választókerületben ötödik lett 2274 szavazattal, 4,5 százalékkal.
  • A közelmúltban két ügy miatt is írtunk róla. Tavaly novemberben "Brüsszel adta nekem ezt a pulcsit" (angol) feliratú pulcsit viselt munkahelyén, a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban, amikor Novák Katalin látogatóba érkezett, de sem az akkori köztársasági elnök, sem Szeberényi Gyula Tamás képviselő nem vette észre a csínyt - viszont mi beszámoltunk róla.
  • Másik "polgárpukkasztó", figyelemfelhívó akciója a mostani kampányban történt: Orbán Viktor zártkörű rendezvényén "Nem szól már a 'ruszkik, haza' / finom lett a Putyin f.sza!" feliratú táblával tüntetett a Hunyadivárosi Közösségi ház Bejáratánál. A transzparenst sok vendég, Orbán-szimpatizáns nagyon rossz néven vette, beszólogattak a passzivistának, és számonkérték rajta a trágárságot és egyáltalán a megjelenést – kapott hideget-meleget, de állta a sarat.

Fotó: Hraskó István

  • Fapál László a Dobos József-féle Civil Összefogás Városunkért Egyesület jelöltje. Mint azt megírtuk róla, a Kecskeméten ügyvéd Fapál a "nagypolitikából" is ismert lehet, a Gyurcsány-kormány honvédelmi államtitkára volt 2004 decemberétől 2006 júniusáig. Vádlott volt a hosszan elhúzódó "tábornokperben" (ebben 2011-ben volt vádemelés, egy hónapig Fapál előzetes letartóztatásban is volt), végül a Fővárosi Ítélőtábla 2020-ban jogerősen felmentette a hűtlen kezelés vádja alól a volt közigazgatási államtitkárt, miközben két tábornokot minősített vesztegetés miatt jogerősen három, illetve kettő év börtönnel és 27 millió, illetve 50 millió forintos vagyonelkobzással sújtottak. "Megbocsájtok üldözőimnek, megrendelőknek és végrehajtóknak egyaránt. Megbocsájtok a hamis híreket gyártó és gyalázkodó sajtónak, a fizetett karaktergyilkos bértollnokoknak. Megbocsájtok az ügyészségnek. Megbocsájtok azoknak a bíróknak, akik függetlenségüket feladva kiszolgálták üldözőimet" - kommentálta a büntetőper lezárását blogján, a Viszkisdobozon. 2020 júniusában nyitotta meg ügyvédi irodáját, és új otthonra is talált a nagycsaládos politikus a Vacsiközben, ezért is itt indul.

Fotó: Hraskó István

  • Tormási Györgyről, a Mi Hazánk jelöltjéről a nyilvánosan elérhető információk alapján nagyon keveset tudni, közösségi oldalát nem találtuk, plakátját nem láttuk.

Hogyan kampányolnak?

  • Tóth Szilárd a közösségi oldalán és a vacsiközi Facebook-csoportban igen aktív, sokat posztol. Viszont már elég régóta igyekszik kerülni a konfliktusokat, a nyilvános csörtéket a városvezetéssel-önkormányzattal. Beszédes jele volt ennek a kisebb népünnepéllyel összekötött PostaPont nyitás a Gázló utcán tavaly bezárt posta helyén (tudósításunk itt). Az ellenzéki képviselő aláírásgyűjtést szervezett a posta újranyitásáért, és több indítványt is beterjesztett az ügyben - politikai hovatartozás ide vagy oda, annyit mindenképpen megérdemelt volna, hogy meghívják az eseményre, hiszen képviselő ennél sokkal többet nem igazán tudott volna tenni a témában. A meghívás elmaradt, a polgármester mellett ellenben már ekkor feltűnt Tóth Attila, a kormánypártok mostani jelöltje. Tóth Szilárd némán, mondhatni, méltósággal lépett túl a méltatlan és kicsinyes eljáráson, konfrontálódni nem akart, az ügyben még a KecsUP-nak sem nyilatkozott, de a Facebook-csoportban sokan kiálltak mellette, és neki köszönték meg a minipostát. Tóth Szilárd egyébként mostani cikkünk készítésekor sem kívánt nyilatkozni vetélytársairól.

A Gázló utcai posta ügye nagy hullámokat keltett / fotó: Hraskó István

  • A Vacsiközben és Bethlenvárosban elért eredményeket pontról-pontra bemutatja 268 követővel rendelkező politikusi Facebook-oldalán, a napokban már a 44. résznél járt, és sorra veszi a soron következő célokat, feladatokat is, ebben is már 30 fölött van. Igyekszik az új szavazókör területére is figyelni, a feladatok között felsorolta például a Nagykőrösi, Jókai, Kaszap és Csokonai utcai járdák javítását is.
  • A kampányolás egy talpalós formáját választotta, amikor januárban utcai aláírásgyűjtésbe kezdett. Hetente kétszer-háromszor előre meghirdetett időpontokban a városrésze és a belváros különböző pontjain, közterületi fogadóórák keretében várta standjánál az érdeklődőket, akik egy, a képviselő által Szemereyné Pataki Klaudia polgármesternek írt levelet írhattak alá, ezzel jelezve egyetértésüket, támogatásukat Tóth Szilárd kezdeményezésével - például hogy mérjék fel, hol a legégetőbb az aszfaltozott utak, járdák és bicikliutak hiánya, főleg a külterületeken.
  • Emellett még tavaly november-december folyamán közzétett egy kérdőívet, amelyben a kitöltők anonim módon felsorolhatták a választókerület legégetőbb problémáit. Erre 237 válasz érkezett be, a válaszok közel 65 százaléka szerint a szilárd burkolatú utak hiánya és az utak rossz minősége a legnagyobb gond, a tömegközlekedés minőségét, a közvilágítással, köztisztasággal és csapadékvíz elvezetéssel kapcsolatos problémákat a kitöltők körülbelül harmada említette.

  • Tóth Attilánál is megfigyelhető a több kormánypárti képviselőjelöltre is jellemző taktika, azaz hogy főleg a városüzemeltetés, városszépítés terén elért eredményekkel kampányol, mint a körülbelül egy éves múltra visszatekintő Bethlenváros Lakóinak Egyesülete alelnöke.

Így posztolt Tóth Attila például a Gázló utca burkolatának javításáról, a kerékpársávot jelölő felfestések felújításáról a Kerkápoly utcában, egy pad kihelyezéséről a PostaPont elé, és arról is, hogy megújul majd a Rét utcai park. Bár ez utóbbinál a megjegyzése - "Támogassanak június 9-én, hogy folytathassam munkám a körzetért, hogy az álmok valósággá válhassanak!" - kissé olyan megvilágításba helyezi a dolgot, mintha választási győzelme lenne a feltétele a faültetésnek, rózsaparknak, futópályának. Posztjaiból úgy tűnik, minden támogatást megkap a munkájához a városvezetés részéről: "Ahogy arról beszámoltam a napokban, több lakossági megkeresést kaptam néhány buszmegállóval kapcsolatban. Több soron egyeztettem Polgármester Asszonnyal, szakemberekkel, partnerekkel, civilekkel, hogy milyen lehetőségeink vannak. (...) Most a Hegy utcai buszmegálló kialakítására volt lehetőségünk és nagy örömünkre kedden elkezdődtek a munkálatok és csütörtökön már átadásra is került át is adták a fedett buszmegálló."

A többi három jelölt közel sem kampányol ilyen intenzíven. Még Karikó Ágnes Facebook-oldalán találtunk néhány közéleti posztokat, például egy kidöntött villanyoszlop és egy kapcsolószekrény kidekorálásáról.

Fotó: Karikó Ágnes Facebook-oldala

És ő akciózott Orbán Viktor látogatásán is, mint azt már említettük.

A körzetben néhányan vállalták, hogy megosztják véleményüket a választással kapcsolatban (a riporter Varga László volt).

Milyen feladatok, fejlesztési igények lennének a választókerületben?

Néhány példa a Vacsiközből:

- Március 15. utca - Budai út kereszteződésben állandósultak a közlekedési konfliktusok (ez a 6-os választókerülettel közös probléma).
- Hegedűs köz burkolatfelújítás (az egyik sávot felújították néhány éve, a másik sávra rá sem néztek a Kandó iskola közelében).
- Csíksomlyói utcából a Budai útra jobbra kikanyarodó sáv megvalósítása - ezt Tóth Szilárd már régóta szorgalmazza, de előrelépés nem sok történt (Tóth Attila is előhozta a kampányban).
- Összeköttetés kiépítése a Mátyás király körút és a Nagy Lajos király körút között, illetve most már a Károly Róbert körúttal – bár ennek ma már nem minden helyi lakos örülne, hiszen drasztikusan megnövekedne a forgalom az egyébként csendes városrészben.
- A Mikszáth Kálmán utca és Gázló utca körúti csatlakozások a Széchenyivárossal és a Hunyadivárossal rendezetlenek.

Belső-Bethlenváros – Belváros:

- A központ-közeli értékes lakótömbök rehabilitációja, továbbá az utcakép minőségi fejlesztése, például Nagykőrösi utcában, Fanto közben, Görögtemplom utcában.
- Belváros tehermentesítése az autóforgalomtól, gyaloglás, kerékpározás, rollerezés előnyben részesítése.
- Nyilvános WC-k építése.

A jelöltek tervei, ígéretei

Az öt jelöltnek az alábbi két kérdést küldtük emailben, pár mondatos választ kérve:

- 1. Ha megválasztanák, mit tartana a három legfontosabb elvégzendő feladatnak a körzetben?
- 2. Miként látja az esélyeit? Vetélytársai közül kire tekint legnagyobb riválisként?

Tóth Attila (Fidesz-KDNP) kivételével mindenki válaszolt, ezeket közöljük az alábbiakban (ábécé szerinti sorrendben).

Fapál László - Civil Összefogás Városunkért Egyesület

1."Azonnali intézkedésként szükséges a Csíksomlyói útról a Budai útra történő jobbra kanyarodás külön sávban történő biztosítása 2024 év végéig; a Nagy Lajos király körút Vacsi köz kereszteződésben a balesetek csökkentése érdekében körforgalom kialakítása 2025 év végéig; a Nagy Lajos király körút forgalmának kivezetése a Budai úton rendelkezésre álló körforgalomba a kisajátítások azonnali megkezdésével 2026-ig, azt követően a Gázló utca aszfalt burkolatának teljes cseréje. Égetően szükséges a makadám burkolatú utcák (különösen Nagykőrösi út és Kaszap utca) megújítása, járhatóvá tétele, a Bethlen körút városi útszakaszának új aszfaltburkolattal való ellátása 2027-ig. Közszolgáltatások terén a Gázló utcai postahivatal eredeti funkciójának helyreállítása, ennek esetleges hiányában a postapont 2 főre való bővítése, a postai belső tér megnyitása a lakosság számára."
2. "A körzetben – rajtam kívül – csak pártjelöltek indulnak. A politikai pártok jelöltjei a pártérdekek foglyai. Vallom, hogy a közjónak megfelelő döntések csak akkor születnek, ha kikapcsoljuk az egyéni és a pártérdekeket. Magam független és autonóm személyként nem vagyok kötve sem a kormányzópártokhoz, sem a rendszerfenntartó díszletellenzékhez. Képviselővé választásom esetén kizárólag Kecskemét lakosságának érdekében álló döntéseket fogok megszavazni."

Karikó Ágnes (Magyar Kétfarkú Kutya Párt)

1. "Szerintem mindegyik körzetben nagyjából ugyanolyan feladatok vannak, a közvilágítás, a közutak állapotai első sorban és persze a közintézmények normális működtetései. Egyébként nagyon szívesen végigküldenék bármilyen képviselőt kerekesszékkel bármelyik körzetben, esetleg biciklivel, ne adj isten görkorival, igazán tanulságos lenne számukra. Jó lenne megszüntetni a felesleges pénzszórásokat és a túlárazott beruházásokat, amiknek hasznát nem a polgárok látják, hanem a mutyiban résztvevők. Roppant egyszerű a helyzet: az emberek fizetnek az élet sok területén sokszor (ilyen-olyan adók formájában - tb, súlyadó stb.) és ezek nincsenek arra költve, amiért alapvetően ki lennének ezek találva."

2. "Nem foglalkozom a vetélytársaimmal, csak remélni tudom, hogy jó szándék vezérli őket és tényleg a városban élő emberekért tennének valamit. Ha bejutunk, engem nem az fog érdekelni, hogy kinek az ötlete valami, ha jó az az ötlet, támogatni fogjuk, ha viszont korrupciót látunk, ott sem fog érdekelni kinek a részéről történik, egyformán igyekszünk majd feltárni ezeket. Nagyon bízom benne, hogy választóink 100 százaléka ránk szavaz! 😉"

Tormási György (Mi Hazánk)

1. "Az utak és járdák sok helyen nagyon rossz állapotban vannak, például a piac környékén, ezek javítása elsődleges feladat. Fontos lenne még a földes utakat aszfaltozása, a közvilágítás fejlesztése, a szabadon álló, elhanyagolt területek zöldítése, fák, évelők ültetése, közösségi programok szervezése minden korosztály számára a lakosság bevonásával."

2. "Szeretném a saját programom megvalósítani, erre koncentrálok, nem pedig arra, hogy ki lehet a riválisom."

Tóth Szilárd (Szövetség a Hírös Városért Egyesület)

1. "El szeretném érni a Ceglédi út Bethlen körút és Mátyás király körúti szakaszának négysávosítását és helyrehozatalát, a Bethlen körút Ceglédi út és Budai kapu közötti szakaszának négysávosítását, valamint a körút aluljáró és Ceglédi út közötti szakaszának rendbetételét. Emellett a kis katolikus temető állapotrendezését és egységes kerítéssel történő körbekerítését, a KTE pálya rendbetételét és hasznosítását amatőr- és tömegsport célokra, a Vasútpark és a Vasútállomás, valamint környezetük rendbetételét.
Nagyon fontos kiemelni a Bethlen körút, a Kaszap utca és a Nagykőrösi utca valamint a környező utcákban a járdák és egyes útszakaszok állapotfelmérését és helyrehozatalukat, valamint el szeretném érni a Kada Elek utca fel nem újított szakaszának felújítását és a Tabán utca környékén lévő vízelvezetési gondok orvoslását. Fontosnak tartom továbbá az emlékeink, így szobraink, emléktábláink állapotának felmérését és fokozatos helyrehozatalukat, ugyanis ezekről is nagyon megfeledkezett a város."
2. "E tekintetben nem kívánok nyilatkozni."

Megjegyzés: a cikkben említett Falusi Norbert, korábbi önkormányzati képviselő, jelenleg a KecsUP újságírója.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Alá kellett dúcolni a mentőfeljárót és a rendelőintézet gyalogos feljáróját a kecskeméti kórházban

A mentőfeljárót fémoszlopokkal, míg a rendelőintézethez felvezető gyalogos feljárót egyelőre fagerendákkal támasztották alá. Elég nagy foltokban kilátszik a vasbetonszerkezet. Olvasónk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...