fbpx

FRISS HÍREK

Egekben a takarmányárak, és a koronavírus is szorongatja a húspiacot

- Advertisement -

A takarmányok világpiaci árának erős emelkedése miatt a magyar állattartók is a hús árának emelkedésére számítanak. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű, az ágazatot ugyanis nemcsak a takarmányárak emelkedése sújtja, hanem a koronavírus miatt szűkülő piac és az állatbetegségek fenyegetése is.

A magyar takarmány ára annak ellenére lőtt ki 2020 végén, hogy sem búzából, sem kukoricából nem volt rossz a tavalyi termés. A drágulás oka így szinte kizárólag a világpiac szívóhatása, más országok ugyanis sokkal rosszabbul jártak a 2020-as takarmánynövényeikkel. Az EU nagy búzatermelői közül Franciaországban és Romániában is jelentős volt a terméskiesés a hosszú és meleg nyár miatt, Franciaországban ezen felül még kártevők is fokozták a bajt. Ha ez nem lenne elég, sok olasz régió is elhasalt.

Az EU élelmiszeripara és takarmánykereskedői ezért különösen nagy hévvel vetették magukat az elérhető búzára, kukoricára és árpára a világpiacon, a leghamarabb pedig értelemszerűen a legkönnyebben megszerezhető, EU-n belüli árut szívták fel. Nagyon aktívak voltak a magyar exportőrök is, hiszen óriási volt az igény a magyar árura, mindent nagyon jó áron tudtak értékesíteni.

Az EU nagy agrárországai mellett UkrajnánakKanadának és az Egyesült Államoknak is akadtak gondjai, így mostanra még annak ellenére is takarmányhiány alakult ki a világpiacon, hogy Oroszország egyáltalán nem teljesített rosszul.

Magyarországon ez brutális áremelkedést hozott, ami miatt már decemberben is panaszkodtak az állattartók, Szabó Ákos, a főleg baromfitartással és -feldolgozással foglalkozó Tranzit Csoport vezetője pedig az Agrárszektornak adott interjújában február elején azt mondta:

„…már rég nem (csak takarmányár-) növekedésről beszélünk, mostanra ugyanis kezelhetetlen szintűvé vált mind a fehérjék, mind a gabonafélék, mind pedig kukorica ára. (…) a kukorica esetén, ahol 42-45 ezer forint volt egy tonna 2019-ben, ma 70 ezerről beszélünk, a búza 50-55 ezer forint között volt, most 75-80 ezer, de a szójánál, a repcénél és a napraforgónál is brutális áremelkedés történt. Nemcsak az a baj, hogy elképesztően megemelkedtek a takarmányárak, hanem hogy ennek még nincs vége, ráadásul

most már több takarmány-alapanyagból effektív hiány van.

Sok országban elfogyott például a búza és a kukorica, Magyarországon a repce, emellett kifogyóban van a napraforgó, és félő, hogy hiány lesz búzából is.”

Hasonló cikkünk:  Magyar és Tisza ezentúl együtt jár - pártot választott Magyar Péter

Az elsősorban tehát a baromfiágazat problémáira rálátó Szabó szerint muszáj lesz emelni a késztermékárakat, hiszen már a takarmánydrágulásból adódó költségnövekedést is alig bírják az állattartók, ha pedig esetleg beütnek az olyan betegségek, mint a madárinfluenza, akkor ezt még állománykiesés is tetézi.

„Nem szeretnék riogatni, de ha nem emelünk árakat, akkor tömeges csődökre kell számítani a szektorban. Hiába sikerült jól a baromfiágazat elmúlt öt éve, a kiadások emelkedése pillanatok alatt el fogja égetni azokat a tartalékokat, amelyek az utóbbi időben keletkeztek. A mi cégünk esetében az eddigi takarmánydrágulás több mint 2,5 milliárd forint költségnövekedést hozott. Ennyi tartalék nincs a rendszerben.”

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója a Világgazdaságnak azt mondta, a takarmány ára az élőállat önköltségének átlagosan a kétharmadát teszi ki, ami a Szabó által említett takarmányárak mellett akár 30 százalék körüli önköltség-emelkedést is jelenthet.

Csak az a probléma, hogy a koronavírus által megtépázott piacon egyelőre nem látszik nagy tere annak, hogy a késztermékek árait emelni lehessen. A magyar hústermelés jelentős részét ugyanis hagyományosan a vendéglátóipar szívja fel, ami a koronavírus-járvány miatt még a házhozszállítások felfutása mellett is nagyon összehúzódott. Ezt a csökkenést a kiskereskedelmi forgalom növekedése sem kompenzálta teljesen, így túlkínálati piac alakult ki. A legtöbb szakember szerint erre csak a hatékonyságnövelés és a termelési minőség javítása jelenthet megoldást, máshogy ugyanis bajos lesz 2021 első hónapjaiban többet kérni a húsért.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megnyílt a város első P+R parkolója, egyelőre nem tolonganak az autók

Átadó nélkül használatba került Kecskemét első P+R parkolója Homokbányán. Május 16-tól bátran használhatják a kialakított placcot, akik ingyen, tömegközlekedéssel...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...