fbpx

FRISS HÍREK

Így indult a tavaszi szünet: a miniszterelnök beírt a gyerekek ellenőrzőjébe – szavazással

- Advertisement -

– vélemény –

Magától Orbán Viktortól kaptak levelet a szülők a KRÉTA Elektronikus ellenőrzőbe március 28-án. A miniszterelnök a helyközi közlekedésben március 1-jétől bevezetett új tarifarendszerről írt, azt is kifejtve: „a család a nemzet alapja, ezért a magyar kormány számára a családok és a gyermekek segítése kiemelt fontosságú”.

Régen, a papíralapú ellenőrzők korában nehezen lett volna elképzelhető ilyen akció, legfeljebb úgy, hogy kis papírra nyomtatják a kormányfő gondolatait, az osztályfőnökök kiosztják a cetliket, a gyerekek szépen beragasztgatják a halványkék füzetbe, majd otthon becsületesen megmutatják szüleiknek.

Ma már más időket élünk, több szempontból is. Ha csak az információtechnológia fejlődésére gondolunk, itt van nekünk a KRÉTA Elektronikus ellenőrző, amely megalkotása a hivatalos tájékoztatás szerint „elsősorban a szülők és gondviselők azon igényét tükrözi, hogy a gyermekükkel kapcsolatos információkhoz teljes mértékben, a lehető leggyorsabban juthassanak hozzá”. Itt láthatják a gyermekük jegyeit, órarendjét, osztályzatait, mulasztásait, bizonyítványát, egyéb iskolai információkat, a tanárok üzeneteit.

De ha kormányzat által a számukra fontos üzenetek terjesztésének módszerét nézzük, akkor is kijelenthetjük, hogy nagyon más idők járnak, mint régebben.

Meglepetésként érhette a szülőket, de túlzottan már nem csodálkozhattak azon, hogy március 28-én KRÉTA-postaládájukban landolt egy rendszerüzenet:

„Tisztelt Szülő! Kérjük olvassa el Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének tájékoztató levelét, amelyet a következő LINKEN érhet el!”.

Szerencsére a tárgymezőbe azt is odaírták, hogy a levél az új tarifarendszerről szól, így megnyugodhattunk, hogy szemünk fénye nem valami csínyt követett el – mondjuk feltörte valamelyik minisztérium honlapját, esetleg belelapozott az Esti mesék lázadó lányoknak című könyvbe -, amiért magától a kormányfőtől kapott feddést.

Nem, egy pdf-dokumentumról van szó, amelynek fájlneve: Tarifa_rendszer_DM_14_ev_alattiak_V2. Elgondolkodtunk, hogy a DM vajon mit jelölhet? Valószínűleg nem a drogéria üzletláncot, hanem inkább a direkt marketinget, ami a célpiaccal, célközönséggel folytatott közvetlen (marketing)kommunikációt jelenti. A V2 pedig tippünk szerint azt takarja, hogy ez a levélnek egy második verziója.

A fejléces, miniszterelnöki aláírású levél egyébként egy közel egy hónappal ezelőtti változásról szól, a helyközi közlekedésben március 1-jétől bevezetett új tarifarendszerről. Mai rohanó világunkban ez nem tekinthető igazán gyors, naprakész tájékoztatásnak.

Hasonló cikkünk:  Titokban pénzelték Orbánék az egyik legnagyobb európai tévécsatorna megvásárlását

De ha ettől eltekintünk, természetesen az az igazi alapkérdés, hogy mégha egy gyerekeket (is) valamilyen szinten érintő változásról van szó, van-e helye egy miniszterelnöki levélnek az elektronikus ellenőrzőben? És vajon rendszeressé válnak-e majd az ilyen típusú irományok a KRÉTÁ-ban? Hiszen egyáltalán nem kapcsolódik tanulmányi előmenetelükhöz, nem a gyermek iskolai életével kapcsolatos információ.

Képernyőfotó

„Mindenki számára olcsóbb és átláthatóbb, egyszerűbb és korszerűbb tarifarendszert alakítottunk ki. Nehéz időkben ez sokaknak nagy segítséget jelent. Az új rendszerrel mintegy 4 millió ember jár jobban, legyen szó mindennapos ingázásról, eseti ügyintézésről vagy éppen kikapcsolódásról” – írja a miniszterelnök, majd kitér arra, hogy az új tarifarendszerrel kedvezőbb helyzetbe kerülnek a fogyatékossággal és a tartós betegséggel élők, közszféra dolgozói, a 14-25 év közötti fiatalok, valamint a nagycsaládosok.

„A változás a 14 év alatti, iskoláskorú gyermekeket is érint – így az Ön családja is a nyertese lesz az új rendszer bevezetésének. A család a nemzet alapja, ezért a magyar kormány számára a családok és a gyermekek segítése kiemelt fontosságú” – ezt is írja Orbán. Vélhetően ezt az üzenetet – pláne a kegyelmi ügy után – az elkövetkező időszakban (újra) sokszor fogják hangsúlyozni.

Ide bemásoljuk a fejléces, aláírt levelet képként, és így teljes terjedelmében olvasható.

Mindenesetre azok a szülők, akik esetleg szerették volna legalább a tavaszi szünetre kicsit lentebb tekerni a közéletet és a propagandát, azok biztos nem örültek annyira, hogy már a gyerek elektronikus ellenőrzőjébe is ilyen küldeményt kapnak.

Képernyőfotó

Van-e helye ilyen jellegű leveleknek a gyerekek elektronikus ellenőrzőjében?

—————

A Vélemény rovatunkban megjelent írások nem feltétlenül egyeznek a szerkesztőség álláspontjával. A tartalom megtartása mellett ezeket az írásokat jogunkban áll a jobb olvashatóság érdekében megszerkeszteni.

Van véleménye? Szeretné másokkal is megosztani? Írjon nekünk a szerkesztoseg@kecsup.hu címre.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...