fbpx

FRISS HÍREK

Az Átrium színház bezár, de az épületet továbbra is szeretnék kulturális térként használni a tulajdonosok

- Advertisement -

Befejezi működését az Átrium színház a 2024-es évad végével – jelentették be. Megköszönték a támogatásokat, ami biztosította eddig a fennmaradásukat, és amiért hosszú ideje komoly küzdelmet folytattak – idén egyetlen fillér állami támogatást sem kaptak.

Csiby Éva, Gauder Milán és Lakatos Péter, az Átrium Vagyonkezelő Kft. tulajdonosai is megszólaltak, miszerint rémségesen elkeseríti őket, hogy az épületet az elmúlt 6 évben használó csapat, a Kultúrbrigád / Thea Art non-profit kft csapata elfáradt a küzdelemben és búcsúévadot volt kénytelen meghirdetni.

Az Átrium azonban nem szűnik meg, a tulajdonosok pedig mindent megtesznek azért, hogy meghatározó kulturális térként fennmaradjon. Azt remélik, hogy egy év elég lesz arra, hogy kitalálják, hogyan lehet az Átrium egy új felállásban egyszerre sikeres, működőképes és színvonalas, ahogy az utolsó 12 évben is volt.

„Reméljük, hogy a az eddigi kizárólagos üzemeltető, a Thea/Kultúrbrigád legsikeresebb és új produkciói továbbra is láthatóak lesznek, más társulatok is alkalmanként, illetve rendszeresen otthonra lelnek itt, (mint például a most is jelenlévő Dumaszinház). Azt gondoljuk, hogy ameddig a közönség a progresszív, szókimondó, független színházra jegyet vált, addig az Átrium működni fog. Ne feledkezzünk meg a könyvbemutatókról, a közösségi rendezvényekről, az ad6kap6 Mikulás-ünnepségeiről és számtalan egyéb sikeres programról sem: ez mind az Átrium.”

A tulajdonosok azt írták: nincs könnyű dolga egy magánszínháznak az elmúlt években, hiszen előbb megszűnt a kulturális tao, majd jött a Covid, végül a rezsi emelkedése és az infláció.

Hasonló cikkünk:  A kormány lehetővé tenné, hogy az igazságügyi miniszter belenézhessen a belső ügyészségi ügyiratokba

A II. kerület is megszólalt, miszerint nem szeretnék veszni hagyni az Átriumot. Örsi Gergely, a II. kerület polgármestere a Facebookon azt írta hétfőn, hogy az eredetileg 1935-ben megnyitott, egykor filmszínházként működő Átrium a 21. század budapesti kulturális életének egyik sikertörténete, „amely egyszerre ápolja örökségünket és gazdagítja azt. Egy romokban álló mozinak sikerült új funkciót találni, egy olyan intézményt létrehozni, amely igazi közösséget teremtett a közönségéből.”

Örsi azzal folytatta, hogy hiszi, hogy „együtt a mostani, kilátástalannak tűnő helyzetre” is találnak megoldást.

„Budának szüksége van az Átriumra és most az Átriumnak is a budaiakra – mi pedig nem hagyhatjuk, hogy elvegyék tőlünk a színházunkat. Mindenesetre biztosan köszönettel tartozunk azoknak, akik eddig is szívvel-lélekkel, energiájukat nem kímélve dolgoztak a szabad kultúráért, a közönségért, értünk. Ezzel Buda már biztosan gazdagabb lett.”

Az Átrium megszűnésére Kovalcsik Ildikó, Lilu is reagált egy Instagram-sztoriban:

„Vajon az Átriumot hány Lölő-yacht megtankolásából lehetett volna megmenteni? 2? 3? De megértem. Ez fontosabb. Köszönjük, hogy jól költitek a közpénzt. Hogy nem hagyjátok, hogy buta színházakra, kórházakra, tanárokra menjen el. Köszönjük.”

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megnyílt a város első P+R parkolója, egyelőre nem tolonganak az autók

Átadó nélkül használatba került Kecskemét első P+R parkolója Homokbányán. Május 16-tól bátran használhatják a kialakított placcot, akik ingyen, tömegközlekedéssel...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...