fbpx

FRISS HÍREK

Várhatóan nem lesz kötelező az épületek energiatanúsítványa eladáskor

- Advertisement -

Az Energiaklub által szervezett, az otthonok energetikai korszerűsítésével kapcsolatos RenoHub program zárókonferenciáján elhangzott, hogy a kormány hamarosan átalakítja az ingatlanok energiahatékonysági tanúsítványainak jelenlegi rendszerét.

Nagy Péter, a Budapesti Mérnöki Kamara alelnöke számolt be a változásról, aki szerint a kompromisszumos intézkedés értelmében várhatóan „ingatlaneladáskor nem lesz kötelező az eladónak eladáskor elkészíttetni az energiatanúsítványt, igaz, ha a vevő kéri, mégis át kell majd adni a dokumentumot.”

Az alelnök szerint nem kell attól tartani, hogy a lépés várható következményeként kevésbé lesz ismert a hazai épületállomány energetikai állapota. Aki felújítási szándékkal vásárolja meg az ingatlant, az úgyis igényelni fogja a tanúsítványt, aki pedig nem fogja ezt igényelni egy-egy esetleges rossz állapotú épület esetében, az várhatóan nem felújításban, hanem bontásban és új, korszerű ingatlan építésében gondolkozik.

Hasonló cikkünk:  Interjú Brüsszelből, megrongált Fidesz-iroda, letiltott politikusi interjú, dermesztő iskolai légkör

Alaposabbak is lesznek a tanúsítványok, ugyanis a laikusok számára is jobban érthető, mélyrehatóbb információkat fognak tartalmazni. Jelenleg egy oldalas a dokumentum, a jövőben ez 6-7 oldal lesz.

Azonban kötelező lesz továbbra is a tanúsítvány elkészíttetése – például energetikai felújítási pályázatoknál. A rendelet feltehetően már elkészült, napokon belül megjelenhet – mondta Nagy Péter.

A tanúsítványt elkészítésének díját a róla szóló 176/2008-as rendeletben minden megkezdett óra után 5500 forintban állapították meg. Az elhangzottak szerint ez az összeg marad, de a hozzá tartozó időtartamról nem rendelkeznek.

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...