fbpx

FRISS HÍREK

Szoros versenyben nyerne az ellenzék, ha most vasárnap szavaznánk

- Advertisement -

ZRI Závecz Research Intézet friss közvélemény-kutatása szerint a Fidesz-tábor csökkenése megállt, augusztus és december között 36-ról 30 százalékra esett támogatottsága, most 31 százalékon áll. Az ellenzéki pártok közül a Demokratikus Koalíciónak van a legtöbb híve (10%), míg a pártrangsor 3. helyezettje a Jobbik, az év végi 7 helyett már 9 százalékos a támogatottsága.

A Momentum és az MSZP 6-6 százalékon állt decemberben, előbbi most is ennyi támogatót tudhat maga mögött, az MSZP 5 százalékot. Az LMP, a Kétfarkú Kutyapárt a választók 2-2, a Mi Hazánk és a Párbeszéd 1-1 százalékának vonzó. A pártnélküliek aránya 32 százalék maradt.

A biztos pártválasztóknál a Fidesz 47, a DK 18 százalékos. A Jobbik itt is előrébb lépett, 12 százalékára számíthat. A Momentum 9, az  MSZP 7 százalékos. Az LMP 3, a Mi Hazánk, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékot kapna. 

 

 

Az intézet szerint a Jobbik csaknem két éve, 2019 márciusa óta nem állt ilyen jól. A falvakban, vidéki városokban a legerősebb ellenzéki párt, előbbi települési kategóriában 12, utóbbiban 10 százalékos, 2-3 százalékponttal előzi a DK-t. A megyeszékhelyeken a DK áll jobban (12%), a Jobbik ott 8 százalékos. Budapesten a DK egyértelműen megelőzi a Jobbikot (14, illetve 5 százalékosak).

A fiatalok, a 30 év alattiak körében a Jobbik a Momentummal fut versenyt (13, illetve 11 %-ra számíthatnak). A párt támogatottsága a harmincas-negyvenes korosztályban is az átlagot meghaladó (11-12%), az ötveneseknél 7, a 60 év felettieknél 5 százalékos. A Jobbik-tábor a szakmunkásképzőt végzettek körében a legerősebb, most tőlük 13 százalékot kapna, lényegében ugyanennyit, 12 százalékot az érettségizettektől. Az alapfokú végzettségűek 4, a diplomások 7 százaléka szavazna a pártra.

Hasonló cikkünk:  Egy kormányhatározat szerint tízmilliárdokat ad Magyarország Ukrajna fegyverutánpótlására

A ZRI Závecz Research Intézet folyamatosan méri a Fidesz-KDNP és a hat ellenzéki párt listájának támogatottságát. Ha ez a két lista (valamint a Kétfarkú Kutyapárté és a Mi Hazánké) kerülne a választók elé, az aktivizálná a pártnélküliek egy részét. Ebben a helyzetben a kormánypártok listájának támogatottsága 36 százalék, vagyis egy ilyen versenyben a pártpreferenciával nem rendelkezők 5 százaléka, 400 ezer ember a Fidesz-KDNP mellé állna.

A hat együttműködő ellenzéki párt összeadott támogatottsága 34 százalék, de közös listán most 38 százalék voksolna a formációra. 2 százalékot kitevő ellenzékinek nem tetszik a közös lista. Ők lemorzsolódnak, de a bizonytalanoktól érkező 6 százalék (nagyjából félmillió szavazó) ellensúlyozza azt.

Decemberben 41-37 volt a hatpárti ellenzék és a Fidesz-KDNP listák százalékos támogatottsága, ez februárban szorosabb, 38-36.

A biztos választóknál is kiélezett a verseny, az ellenzéki közös lista 50 százalékon áll. A kormánypártoké 47 százalékot kapnának.

 

 

Módszertan

Az adatokat február 5-13 között vették fel ezer ember megkérdezésével, akik együtt az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselték. Az adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorút megkérdeznek. Az intézet minden hónapban más-más 1000 főt kérdez meg, személyes megkereséssel. A kiválasztás ún. kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...