fbpx

FRISS HÍREK

Demokráciadeficit a kampánylázálmok láttán – a kecskeméti polgármester újabb alkalmassági vizsgája

- Advertisement -

-vélemény-

Megint nem kaptunk meghívót pár kecskeméti rendezvényre, így nem tudtunk első kézből beszámolni a „rendhagyó gazdaságfejlesztési fórumról”, ami a Városházán zajlott. A helyi NER-sajtó tudósításából annyi derül ki, hogy „egy gazdasági ökoszisztéma programot hozott létre az AIPA Nonprofit Közhasznú Kft. Kecskeméten”. Másnap pedig azt tudtuk meg, hogy „nagyszabású ingatlan- és városfejlesztési tervet mutatott be a kecskeméti Neumann János Egyetem”.

Két kérdés merült fel bennem, a címben meg is írtam egy-egy szóban:

Demokráciadeficit

Kecskeméten ma úgy születik nagyívű „gazdasági ökoszisztémafejlesztési program” és „új városközpont”, hogy az erről szóló tervekbe és döntésekbe nem vonnak be senkit, a „sajtónyilvános” eseményre nem hívják meg a sajtó egy részét, a meghívottak pedig azt írják meg, amit központilag előírnak nekik. Többet tudunk meg a színészekről, mint a város életét elviekben befolyásoló gazdasági programról.

A KEOL.hu és a Hírös.hu szó szerint ugyanazt írta néhány bekezdésben.
„Ez egy kézi vezérelt helyzet és állapot volt. Ez így van ma is, de mondom, hogy ma már ez egy nyílt titoknak számít” – Szakács Árpád, https://youtu.be/M6zyiQVuJlo

Ennek köszönhetően annyi derül ki, hogy füstös műhelyekben és elefántcsonttornyokban ülő emberek elkezdenek „társadalom-mérnökösködni”, okoskodni, vonalakat húzogatni, számokat egymás mellé rakni. De közben nem vonják be a terveket majdan megélő lakosságot, nem indítanak párbeszédet a várossal. A készülő anyagok nem ágyazódnak be a kecskemétiek közbeszédébe, tudásába. Egyszerűen semmisnek tekintik a lakosságot, láthatóan nem is érdekli őket a demokrácia, a nép hangja.

Olyan ez, mint a boldog hatvanas évek, még az előző évezredben: majd ők jobban tudják, a dolgozó nép meg örüljön. Nehéz nem a Tanú című filmnek újra eszünkbe jutnia:

„De miért pont Angolpark? Miért nem Vidámpark? Vagy Viccpark?” – kérdi Pelikán. „A torkánál ragadta meg a kérdést… Angolpark! Hogy az angol imperialista világbirodalom röhögjön a markába?! Egy frászt! Vidámpark! Ez kell a dolgozóknak!” – helyesel lelkesen Virág.

Vidámpark, tudásváros és „új városközpont” a város szélére. Ez kell a dolgozóknak: „fel kell készülnünk arra, hogy az ide áramló munkaerőt, illetve az itt tanuló fiataljainkat helyben tudjuk tartani” – mondja Szemereyné Pataki Klaudia polgármester. Javaslom, üljön fel a Szeged-Budapest járatra és hallgasson bele az egyetemisták beszélgetéseibe, hogy miért nem is gondolkodnak a kecskeméti továbbtanulásban. Tanulságos lenne, ha legalább ennyi időre meghallgatná azokat, akiknek tervez, és kicsit csökkentené a demokrácia deficitjét.

Kampánylázálmok

Szemereyné Pataki Klaudia és csapata nagyon tud álmodni. Emlékszünk még az intermodális álomra? Vagy ne menjünk ilyen messzire, nézzük meg az egyetemet, arról mit álmodtak. De aki kicsit idősebb, az arra is pontosan emlékszik, hogy a Homokbánya nagy része miért került a(z akkor még) főiskola tulajdonába: campus, új városközpont, tudósház és hasonló nagy szavak hangoztak el 25 éve is.

A pályaudvarnál semmi változás nem történt, sokszor írtunk róla, talán már minden kecskeméti fejből tudja, hogy mennyit költöttünk erre a semmire: majd’ 3 milliárd forint és (eddig) 15 év.

Az Egyetem egy része legalább elkészült, bár egyelőre torzóban maradt. Hány épületet is álmodtak oda? Az MNB nyereségének (amit vélhetően a devizahitelesek termeltek meg), nagy része ott látható az Izsáki úton: egy épület, egy hídtorzó, elbontott nővérszálló (ami akkor alig 2 éves volt talán). Közben több tízezer négyzetméternyi felsőoktatási tanterem áll üresen Kecskeméten. A számla jelenleg kb 30 milliárd forintnál tart és láthatóan tudnak még álmodozni.

Hasonló cikkünk:  A Szövetség bizalma töretlen Vancsura irányában, akit hét évre ültetne le az ügyészség

AZ MNB által alapított PADMA vagyona.
AZ MNB által alapított PADMA vagyona egy épület megépítésére lett elég

A Homokbányán felépült a Tudósház és mellette egy kollégium. Ennél messzebb nem jutottunk, az a campus is torzóban maradt. A tudósház egyelőre funkció nélkül áll a térben, pedig 2,4 milliárd forintot költöttünk rá.

Tényleg az kell nekünk, hogy most ezer milliárdos nagyságrendű álmokat mutassanak, mikor azt nem tudja a jelenlegi városvezetés levezényelni, hogy a városházától 100 méterre lévő zebrán ne legyen vaksötét este 6-kor?!

Ugyan már, kedves polgármester asszony, előbb talán tessék elvégezni a meglévő házifeladatokat, tessék bizonyítani, hogy élhető a városunk. Írtunk öt éve egy sorozatot, ideje újraolvasni:

  1. A polgármester alkalmassági vizsgája – 1. rész: 400 millió forintos MNB-hitelt helyezett ki az egyik Matolcsy-unokatestvér Szemerey Tamás a másik unokatestvér Szemerey Szabolcsnak, aki Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármester férje.
  2. A polgármester alkalmassági vizsgája – 2. rész: Kecskemétet is sötétségbe borította Orbán veje az Elios Zrt. LED-lámpáival.
  3. A polgármester alkalmassági vizsgája – 3. rész: Tanúként korábban már meghallgatták dr. Zombor Gábor fideszes országgyűlési képviselőt, Kecskemét korábbi polgármesterét és Szemereyné Pataki Klaudiát, a város jelenlegi polgármesterét is, aki akkor a gazdasági ügyekért és a városi cégek, így a KSE Kft. gazdálkodását kellett volna, hogy ellenőrizze.
  4. A polgármester alkalmassági vizsgája – 4. rész: Egyetemi város akar lenni Kecskemét. Elégséges-e viszont, hogy a nevet, címet megkapják, megépüljön egy-egy épület, vagy kell más is ehhez? A helyi fiatalok zömének többről szól ez, mint tanulási lehetőségről, szeretnének szórakozni járni, kulturális eseményeket látogatni, saját maguk szervezni közösségeiket, ám egyelőre erre nincsenek meg a helyszínek.
  5. A polgármester alkalmassági vizsgája – 5. rész: 2016 februárjában látogatott Orbán Viktor miniszterelnök Kecskemétre, és jó sok mindent megígért, mi minden fog történni a megyeszékhelyen. Mi lett az ígéretekből?
  6. A polgármester alkalmassági vizsgája – 6. rész: Egy történelmi témapark, amely a történelem homályába vész, pedig Ákos írta a zenét
  7. A polgármester alkalmassági vizsgája – 7. rész: Fél percnyi „hírnév” 55 millió forintért.
  8. A polgármester alkalmassági vizsgája – 8. rész: A Fidesz szerint olyan polgármesterek kellenek, akik meg tudják védeni a városokat.
  9. A polgármester alkalmassági vizsgája – 9. rész: Az elmúlt tíz évben több mint húsz százalékkal csökkent Kecskeméten a zöldfelületek nagysága.

A lista nem lett rövidebb 5 év alatt, sőt…

—————

A Vélemény rovatunkban megjelent írások nem feltétlenül egyeznek a szerkesztőség álláspontjával. A tartalom megtartása mellett ezeket az írásokat jogunkban áll a jobb olvashatóság érdekében megszerkeszteni.

Van véleménye? Szeretné másokkal is megosztani? Írjon nekünk a szerkesztoseg@kecsup.hu címre.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...