fbpx

FRISS HÍREK

Már hat körzetben nincs felnőtt háziorvos Kecskeméten

- Advertisement -

Hatra nőtt a betöltetlen kecskeméti felnőtt háziorvosi praxisok száma, legutóbb a Ceglédi úton rendelő – már régebb óta nyugdíjasként dolgozó – dr. Matényi Magdolna jelezte, hogy március 31-től nem folytatja munkáját. Most napi két órában helyettesítik.

Az üres praxisok témájával legutóbb tavaly októberben foglalkoztunk, amikor kiderült, hogy a Széchenyi sétányon rendelő dr. Czipott Gabriella nyugdíjba megy. Szintén tavaly kérte feladatellátási szerződése megszüntetését a kadafalvi háziorvos, dr. Varga Beáta is.

Idén március 31-én pedig befejezte a rendelést dr. Matényi Magdolna is a Ceglédi úton – mint az esélyteremtési bizottság februári ülésére készült előterjesztésből kiderül, ő is még tavaly szeptemberben jelezte, hogy nyugdíjas korára tekintettel nem kívánja folytatni munkáját a jövőben, és visszaadja a praxisjogát.

Így összesen már hat körzetben nincs felnőtt háziorvos, mint ahogy az az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóság honlapján is látszik: van két üres praxis a Széchenyi sétányon, egy-egy pedig a Nyíri úton, a Ceglédi úton, a Mártírok útján és Kadafalván (Tóth Mihály a Mártírok útján rendelt):

Képernyőfotó, eszii.hu

Tavaly augusztusban még csak három felnőtt háziorvosi praxis volt betöltetlen Kecskeméten, mostanra tehát megduplázódott a számuk.

Dr. Matényi Magdolna Ceglédi úti rendelőjénél a kapunál és a rendelő bejáratánál is olvasható hirdetményen, hogy miként történik a helyettesítése áprilisban. A tájékoztatás szerint minden nap két óra időtartamban fogadja a pácienseket a helyettesítő orvos: hétfőn és pénteken dr. Kasza Beáta, kedden, szerdán és csütörtökön dr. Horváth János, míg április 25-én dr. Gombos Katalin, szintén két órában.

Az ESZII intézményvezetője, dr. Pataki Mariann a februári bizottsági ülésen elmondta: a többi körzetben is helyettesítéssel történik a betegellátás, véglegesítésre addig nincs lehetőség, amíg a praxisjog át nem száll az önkormányzatra. Az ESZII vezetője akkor azt jelezte, két olyan körzet van, amelyet tudnak majd értékesíteni, egy jelöltet pedig várnak, hogy letegye a szakvizsgát (ha közös megegyezéssel is szűnik meg a feladatellátási szerződés, a praxisjog eladására a törvény szerint ezután még hat hónapig van lehetősége a háziorvosnak).

Hasonló cikkünk:  Varga Mihálynak azonnal elő kell teremtenie több, mint 63 milliárd forintot

Engert Jakabné alpolgármester (Fidesz-KDNP) tavaly októberben arról beszélt, hogy felvették a kapcsolatot a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karával, hogy a 28 hónapos gyakorlatukat záróvizsgával befejező háziorvos rezidenseket szívesen fogadná a város, a fiatal szakemberek egy mentor támogatásával dolgozhatnának, és a lakhatásuk biztosítása mellett az alpolgármester szavai szerint „komolyabb praxiskezdési támogatást” is megajánl a jelentkezőknek az önkormányzat.

A Ceglédi úti rendelő, ahol most helyettesítéssel zajlik a betegellátás / Fotó: Hraskó István

Az Országos Kórházi Főigazgatóság Alapellátásfejlesztési Igazgatóságának honlapján utánanéztünk: az országban a legfrissebb, március 1-jei adatok szerint 736 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis volt (beleértve a felnőtt, gyermek és vegyes háziorvosi körzeteket), azaz olyanok, amelyekbe minimum hat hónapja nem sikerült a helyi önkormányzatnak orvossal szerződést kötnie, így helyettesítéssel kénytelenek megoldani a rendelést (ha egyáltalán meg tudják oldani). Az aktuálisan üres praxisok száma ennél magasabb, hiszen vannak olyan körzetek, ahol kevesebb mint fél éve nincs doktor (mint Kecskeméten a Széchenyi sétányon vagy a Ceglédi úton).

Romló tendenciáról beszélhetünk, hiszen tavaly október 1-jei adatok szerint Magyarországon 669 tartósan üres háziorvosi praxis volt – azaz közel hetvennel nőtt a számuk azóta.

A megyében is rosszabb lett a helyzet ebben az öt hónapban: Bács-Kiskunban jelenleg összesen 36 háziorvosi körzet tartósan betöltetlen, szemben a tavaly őszi 32-vel. Bácsszőlősön betöltetlen a legrégebb óta a háziorvosi praxis: már 2004 októberétől nincs a kis falunak orvosa. A határmenti község nemrég éppen azzal került be a hírekbe, hogy polgármestere, Szarvas Róbert Norbert beköltözött a falu uniós támogatásból felújított, de üresen álló orvosi szolgálati lakásába. Az ügyben hivatali visszaélés miatt indult nyomozás. A fideszes polgármester korábban azzal indokolta döntését, hogy addigi lakásában rossz volt a kémény. Nemrég viszont kiköltözött a szolgálati lakásból.

Imrehegyen 2007, Kunfehértón és Kunpeszéren pedig 2010 óta nincs doktor a körzetben. A többi tartósan üres praxis jórészt községekben van, de azért a városok sem kivételek.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...