fbpx

FRISS HÍREK

Felmentették a vádak alól Bugacpusztaháza volt jegyzőjét és a polgármestert

- Advertisement -

Megvádolták Bugacpusztaháza polgármesterét és egykori jegyzőjét, de a bíróság szerint egyikőjük sem volt bűnös

Mintegy két éve számoltunk be arról, hogy az ügyészség közokirat hamisítással, hamis tanúzással és hivatali visszaéléssel vádolta meg Bugacpusztaháza polgármesterét, mint másodrendű vádlottat. Nagy Péter akkori jegyzőt pedig közokirat hamisítással, mint elsőrendű vádlottat. Az ügy hátterében egy vadászterületért folyó harc állt, amely során a Magor Vadásztársaság szerint szabályellenes módon puccsolták meg a vadászati előhaszonbérleti jogukat azon a kiskunsági vadászterületen, ahol évtizedek óta gazdálkodtak. Így adták azt a Kiskunsági Erdőkerülő társaságnak.

Korábbi cikkünkben ezt írtuk:

„A Magor Vadásztársaság élve az előhaszonbérleti jogosultságával, 2016. augusztus 7-én földtulajdonosi közösségi gyűlést hívott össze a Jakabszállási Polgármesteri Hivatalba. Mivel több település érintett a vadászterületen, így Bugacpusztaházára személyesen vitték el a hirdetményt. Itt ugyan nincs polgármesteri hivatal, mert az Bugacon van, de a helyi szokásoknak megfelelően a könyvtár hirdetőtáblájára függesztették ki a meghívót. Az előírásoknak megfelelően ügyfélkapun keresztül a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalhoz, mint vadászati hatósághoz is benyújtották a gyűlés összehívását.

A másik vadásztársaság, a Kiskunsági Erdőkerülő egy nappal később ugyancsak ennek a vadászterület haszonbérleti jogának megszerzése érdekében összehívta a földtulajdonosi gyűlést a Bugacpusztaházai Integrált Közösségi Szolgáltató Térbe.

Az első gyűlés többsége a (03-603450-302 kódszámú) vadászterület vadászatra jogosultjaként a Kiskunsági Erdőkerülő Vadásztársaságot határozta meg, míg a tulajdonosi közösség képviselőjeként dr. Bárány Gábort, aki nem mellesleg a vadászterületen résztulajdonnal rendelkező KEFAG Zrt-nél dolgozik erdőgazdálkodási osztályvezetőként – olvasható az ügyészség vádiratában. A második gyűlésre három nappal később került sor, és itt szintén a Kiskunsági Erdőkerülő Vadásztársaságot határozták meg haszonbérlőként egészen 2037-ig, miután a gyűlés kizárta a Magor Vadásztársaság előhaszonbérleti jogát. A Kiskunsági Erdőkerülő képviselőjeként ismét Bárány, a KEFAG osztályvezetője került megválasztásra.”

A vádiratra hivatkozva arról is írtunk két éve, hogy

„A polgármester az első ülést követő napon kiállított egy igazolást, amely valótlanul azt tartalmazta, hogy a Magor által szervezett gyűlés hirdetménye Bugacpusztaháza Önkormányzatánál nem került leadásra, így azt nem tudták az önkormányzat hirdetőtábláján kifüggeszteni. A vádirat szerint ez azonban nem felel meg a valóságnak. Nagy Péter jegyző szintén kiállított egy nyilatkozatot, amelyben tudva annak valótlanságáról szintén azt állította, hogy a gyűlésről szóló hirdetmény nem került kifüggesztésre Bugacpusztaházán. Nagy Péter ezen felül Bárány Gábor megkeresésére is kiállított egy igazolást, amelyben szintén az szerepelt, hogy Bugacpusztaháza Község Önkormányzata részéről nem került kifüggesztésre a Magor Vadásztársaság által megküldött hirdetmény. De ez sem volt elég. Kerekes polgármester ugyanis – szintén Bárány Gábor kérésére – október 6-án újabb igazolást adott ki arról, hogy a Magor által augusztus 9-re összehívott gyűlés hirdetménye nem került kifüggesztésre – olvasható tehát az ügyészi vádiratban.

Bárány állítólag azért kért a polgármestertől is újabb nyilatkozatot, mert a korábbi levél nem állt rendelkezésére, így a kormányhivatal felé egy másik azonos tartalmú iratot kívánt becsatolni bizonyítás céljából.

Kerekes László Zoltán és Nagy Péter tehát azzal, hogy valótlant állítottak, azt segítették elő, hogy a Magor Vadásztársaság által összehívott gyűlést szabálytalannak nyilváníthatta a vadászati hatóság, ellenben a Kiskunsági Erdőkerülő Vadásztársaság által összehívott második gyűlésen hozott határozatokat pedig érvényesíthették. Az eredmény tehát az, hogy: egy alig féléve bejegyzett vadásztársaság, amelyet egy állami cég osztályvetője képvisel, 20 évre vadászati jogot szerzett az előhaszonbérleti jogával élni akaró másik vadászati társasággal szemben egy több mint 5000 hektárnyi vadászterületre olyan áron, hogy a polgármester és a jegyző valótlant állítottak.”

A bíróság szerint nem követett el bűncselekményt sem a polgármester, sem a jegyző

A Kisfunfélegyházi Járásbíróság tavaly év végén elsőfokon felmentette a vádak alól Kerekes László polgármestert és dr. Nagy Péter (korábbi nevén Dr. Fröschl-Nagy Péter) akkori jegyzőt a vádak alól. Miután végül nem lett másodfokú tárgyalás, ez az ítélet jogerőre emelkedett ez év tavaszán.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...