fbpx

FRISS HÍREK

Sok vállalkozás online próbál boldogulni – kiadó üzletek Kecskeméten és Szolnokon

- Advertisement -

A világjárvány ugyan elcsendesedett, mégis erős nyomot hagyott az ingatlanpiacon. Sok vállalkozás a fizikai tér helyett az online felületen próbálja meg elérni a vásárlókat. Kiadó üzletből akad bőven nemcsak Kecskeméten, hanem Szolnokon is. A miénkhez hasonló városokban, ahol kevesebb a turistacsalogató történelmi látnivaló, egyáltalán nem könnyű terep eladható szolgáltatásokat kínálni. Ezért is felmerül a kérdés, hogy vajon mi is a legfontosabb funkciója a központnak ma, Kecskeméten?

Mit lehetne tenni, ha azt látjuk, hogy központi helyeken lévő üzletek ablakán hónapokon át olvasható a „Kiadó!” felirat. Ha egy utca megújul, és a gyalogosforgalom is megnövekedik, máris gomba módra nyílnak a vállalkozások? Vagy komplex fejlesztési koncepcióra volna szükség (benne infrastrukturális és kereskedelmi feltételek megújítására) a belvárosi élet előmozdítására? Evidenciának vesszük, hogy a gazdasági válság miatt a vállalkozókedv alábbhagyott? Vajon csak ha fellendülés következik, akkor érdemes hozzányúlni a megrekedt piaci szolgáltatásokhoz?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján az utóbbi három évben mintegy tízezer Magyarországon működő üzletet kellett bezárni, ebből közel ötezer éppen az elmúlt egy évben húzta le a rolót. A bezárásokban érintettek ruházati, audio, zene, óra, ékszer, textil és gépjármű szaküzletek egyformán.

A Szol24 és a KecsUP közös írásában a kecskeméti és a szolnoki kiadó üzleteket jártuk körül. Cikkünkben górcső alá vesszük elsősorban a belvárost és utánajárunk, hogy az ingatlanpiacon milyen áron kínálják az üzlethelyiségeket.

„A Covid óta nincs akkora jelentősége a fizikai jelenlétnek”

Kecskemét belvárosában számos magántulajdonú üzlet és önkormányzati bérlemény található a legkülönbözőbb típusban. Mi jellemzi őket? Kicsik vagy méreten túliak? Van rájuk kereslet? Azért üresek, mert felújításra várnak, vagy éppen fordítva, remek minőséget mutatnak, csakhogy drágák? Géró Gábort, a kecskeméti Focus Ingatlan irodavezetőjét kérdeztük a helyi kiadó üzletekről.

– A tapasztalataink alapján a kis méretű és gazdaságosan fenntartható üzletek pillanatok alatt bérlőre találnak – fogalmaz a szakember. – Ezeket elsősorban egyéni vállalkozók keresik, és belőlük van bőven a piacon. A nagyobb méretű üzleteket a komolyabb cégek veszik birtokba alapos piackutatást és akár hetekig tartó felújítási folyamatot követően. A felújítandó üzletek bérbeadása nehezebb feladat, hiszen jelen gazdasági helyzetben a vállalkozások jobban átgondolják, hogy mekkora beruházásra hajlandók.

– Milyen tényezők alakítják a helyi kínálatot és keresletet?

– Úgy gondolom teljes mértékben a piac szabályozza az árakat, hiszen hiába van egy ingatlan az önkormányzat, vagy épp az egyház tulajdonában, ha nem kitermelhető a bérleti díj, akkor hosszú hónapokig, vagy épp évekig is üres maradhat. Mint az ingatlanok eladásánál, itt is nagy szerepet játszik a tulajdonos motiváltsága és anyagi helyzete, hiszen alapvetően minden bérbeadó folyamatos és növekvő bevételre számít.

– Ha végig sétálunk a belvárosban és látunk egy boltot üresen, könnyen rávágjuk, hogy sok bolt áll üresen. Mennyire kihasználtak az üzletek?

– Sok üresen álló üzlet van Kecskemét belvárosában. Több oka is lehet, de a Covid óta nincs akkora jelentősége a fizikai jelenlétnek. Nagyon sok vállalkozás online felületen próbálja meg elérni a vásárlókat. Egy üzlet kiválasztásánál fontos szempont az is, hogy mennyi szabad parkoló áll a vásárlók részére. Sok vállalkozó ezért úgy gondolkodik, hogy inkább a külső városrészeken próbálkozik, ahol kényelmesen tudja fogadni az ügyfeleket.

– Hogyan javítható a belvárosi kiadó üzlet piac?

– Lényeges probléma például az, hogy az egész városközpont nagyon sötét éjszaka, ami nem kedvez az üzleteknek. Illetve a tulajdonosok gondolkodásmódján is kellene picit finomítani, hogy olyan minőségű üzleteket kínáljunk a bérlőknek, ahová bárki szívesen bemegy. Egy kezdő vállalkozónak rengeteg kiadása van, és lehet, hogy hónapokig, vagy évekig tart, míg beindul az üzlet, így nincs anyagi lehetősége az üzlet megfelelő kialakítására.

A kép változatos

Valóban volna ezen a téren is mit változtatni, de ezt már mi fűzzük hozzá. Ránéztünk az ingatlan.com oldalra, ahol külön fül alatt találhatjuk a kiadásra váró üzleteket. A kép változatos. A belváros, a Széchenyiváros és más városrészek között jelentős különbségeket látunk árban és minőségben. A Városháza mögötti Kisfaludy utcában jó állapotú, földszinti, 60m2 alapterületű üzletet havi 160 ezer forintért adnának bérbe. Megkötés, hogy minimum 12 hónapra kell bérelni. A Wesselényi utcában egy fele ekkora méretű szintén földszintes, jó állapotú üzletet azonban már 170 ezer forintért kínálnak. Nagyságrenddel ugrik az ára annak az üzletnek, melyet a belvárosban bérelhetünk havonta 700 ezer forintért, ha 154 m2 területen szeretnénk dolgozni.

Hasonló cikkünk:  Mi történt az elmúlt héten a vidéki Magyarországon? - heti sajtószemle

Az impozáns volt kávéház évek óta hasznosításra vár Kecskemét központjában / Fotó: kecsup.hu

Ha megelégszünk csupán 15m2-el, akkor is 100 ezer forintot kell havonta kitermelnünk. A Széchenyivárosban is a zsebünk mélyére kell nyúlnunk, főleg, ha nemcsak nagy, de prémium minőségű üzletbe rendezkednénk be. A Nyíri úton hamarosan átadásra kerülő 190 m2 alapterületű üzletet havonta 1,1 millió forintért vehetjük használatba. De ugyanitt az 54m2-es, szintén prémium minőségű boltért is több mint 300 ezer forintot kell fizetnünk. Az ingatlan adatbázisban csak a kiadó üzletekre rákeresve 54 találatot kaptunk.

Kecskemét kereskedelmi életében fontos szerepet tölt be a városi ingatlankezelő, a Kik-For Kft., melynek kezelésében összesen 112 db üzlet bérlemény áll. Az üzletek jelentős része, mintegy 80 százalék a belvárosban, a Főtéren, a Rákóczi úton, az Arany János utcában és a Kéttemplomközben helyezkedik el. Körülbelül 20 százalékuk pedig a belvároson kívül található. A cég 2023. évi üzleti tervében az szerepel, hogy jelentős részük bérbeadásra került. Kivételt képez a város szívében található, Szabadság téri volt Liberté Étterem és Kávéház, illetve a volt Szigma Áruház a Rákóczi úton. Mindkét impozáns beltérrel bíró üzlet hosszú évek óta kihasználatlanul áll. Hasznosításukra próbálkozások ugyan voltak, de megoldás nem születetett az elmúlt tíz évben. Kerestük az ügyvezetést, a fejlesztési tervekről és a kihívásokról (energiaárak, minőségi kritériumok) szerettünk volna többet megtudni a következő évre vonatkozóan, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz a kérdéseinkre.

Hogy milyen irányban mozdul el 2024-ben a kecskeméti kiadó üzlet piac az, mint látható, több mindentől is függ. Az energiaárak alakulása, a világjárvány hatására a fizikai térből online térbe költözés mértéke, a magántőkék végessége vagy az önkormányzati fejlesztési koncepciók sikeressége. Ha egyik vagy másik terén pozitív előrelépés is történik, akkor sem kerülhető meg a kérdés, hogy mi a legfontosabb funkciója a központnak ma, Kecskeméten. Enélkül ugyanis nem tisztázható az sem, hogy megelégszik-e a város azzal a kereskedelmi szolgáltatással, mint, ami ma van, vagy ellenkezőleg, szükség volna ellépni a magasabb nívó felé.

Mélypont a kiskereskedelemben, de nem Szolnokon – kiadó üzletek a Tisza-parti városban

Mint megtudtuk, az országos gyakorlattal szemben Szolnokon az utóbbi években stagnáltak vagy csak minimálisan emelkedtek a bérleti díjak, így eladási és kiadási boomról a megyeszékhelyen egyáltalán nem beszélhetünk – írja a szol24.hu.

A vállalkozók egyre inkább a kisebb, olcsóbb bérleményeket keresik, a város gyenge gazdaságának köszönhetően nem igazán mernek nagyobb üzleti tevékenységbe kezdeni. Éppen ezért hiába várunk újabb szórakozóhelyek, konditermek, vagy éppen ruhaüzletek felbukkanására. Leginkább a kisvállalkozók próbálkoznak kis igényekkel: manikűrösök, szoláriumok, fodrászok és kozmetikusok.” – mondta az ingatlanszakértő a szol24 kérdésére, aki hozzátette:

sajnos hosszútávon kevesen tudnak megállni a saját lábukon, a régi bejáratott dolgok nagyrészt ellátják a szerény városi igényeket és vendégkört. Főként a nagyobb cégek terjeszkednek és keresnek kiadó/eladó helyiségeket, de ők is biztosra mennek, nem próbálkoznak új és ismeretlen terepen.”

A jövőt illetően sem túl optimista a szakember, szerinte kizárólag a turizmus fellendülése tudná kimozdítani az évek óta tartó Csipkerózsika álmából Szolnokot. A helyi vásárlóerő szabja meg a szolgáltatások és áruk színvonalát, ez pedig magától nem fog érdemben változni.

Nézzük, az egyik legnépszerűbb ingatlanos oldalt böngészve milyen ajánlatokra bukkanunk.

Elfecsérelt álom a város szívében

A legtöbb kiadó üzlethelyiséget a Kossuth tér vonzáskörzetében találjuk és aki szemfülesen járja a környéket, jól ismeri azokat a hányatott sorsú szereplőket, akik szezonról szezonra kirakatot váltanak. A tulajdonosok nagyon eltérő árakat számolnak fel annak függvényében, hogy bérleményüknek milyen az állapota, az elhelyezkedése és a felszereltsége.

Talán a vendéglátó egységek legideálisabb helyszíne a Tiszai Hajósok tere; Szolnok szíve ahonnan pár lépésre megtalálható a szőke folyónk, illetve a város egyik legszebb épülete, az egykori Zsinagóga, ami elegánsan ellensúlyozza a gyaloghíd modern és légiesen könnyű megjelenését. De nemcsak látványosság, parkoló is akad a környéken. Mégsem találja gazdáját ezen a mesés téren egy hangulatos, árnyas udvarral ellátott üzlet már évek óta. Az elmúlt években hagyományos és mindenmentes éttermek és talán egy cukrászda is szerencsét próbált, de most ismét leporolták a kiadó táblát. A 124 négyzetméteres épület és a hozzátartozó 330 négyzetméteres térkövezett udvar havi 400 ezer forintért keresi vállalkozó kedvű bérlőjét.

Mit kinál a Szapáry utcai, igazi kuriózummal felérő, felújított 200 négyzetméteres helyiség? Mennyiért bérelhetünk üzletet a Mária és a Mártírok út sarkán? És mi a helyzet a kiskereskedők mumusának számító szolnoki plázában? A szolnoki kiadó üzletekről szóló teljes írást a szol24.hu oldalán olvashatja el.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kicsi volt a nomád magyaroknak a Kárpát-medence – Rácz Lajos klímatörténész a kecskeméti könyvtárban

A honfoglaló magyarok életformájához kicsinek bizonyult a Kárpát-medence. A török háborúk kora alatt az elődeink radikálisan átalakították a természeti...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...