fbpx

FRISS HÍREK

A lengyel kormány elfoglalná a vidéki lapokat, de a bíróság most megakadályozhatja

- Advertisement -
A varsói kerületi bíróság felfüggesztette a versenyhivatal döntését, ami áldását adta volna arra, hogy a legnagyobb olajipari lengyel cég, az Orlen megvegye az egyik legnagyobb lengyel kiadót, Polska Presst, ami az ország 24 vidéki lapjából 20-at kiad, írta meg elsőként a 444.hu.
Az állampolgári jogi ombudsman azzal az indokkal támadta meg az eladást, hogy

„az üzlet azt mutatja, hogy a lengyel kormány ugyanazokat a lépéseket akarja végrehajtani, amelyeket Orbán Viktor Magyarországán figyelhettünk meg korábban.”

Az elmúlt években – emlékeztet a Deutsche Welle, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt ígéretet tett a hazai média „újpolírozására”. A PiS, ami poliitkai szövetségese az Orbán-féle Fidesznek, 2015-ben került hatalomra és neki is látott, hogy a közmédia tartalmát saját képére formálja. A PiS vélhetőleg most elérkezettnek látja az időt arra, hogy az általa nem kontrollált lapok felett, akár állami részesedésű cégeken keresztül, mint az Orlen is, megpróbáljon ellenőrzést szerezni.
A lengyel ombudsman a döntésével azt egyelőre megfékezte, hogy a magyarországihoz hasonló helyzet alakuljon ki, miszerint az összes megyei lap a kormányzópárt politikai befolyása alá kerüljön és a kormányhoz hű oligarcha csoport felvásárolja.
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...