fbpx

FRISS HÍREK

Az elmúlt hónapokban túlterheléses támadás érte a kormánytól független magyar lapokat

- Advertisement -

A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) jelentése szerint több mint negyven, kormánytól független médium online felületét érte túlterheléses támadás az elmúlt öt hónapban. A feltehetőleg hano néven futó támadó vagy támadók hátrahagyott jelei alapján belföldről szervezik a támadásokat, amik nemegyszer kifejezetten drága és szofisztikált megoldásokkal jártak el.

A támadások célpontjában volt a Telex, HVG, 444, Magyar Hang és a Forbes is. Ezek mellett kisebb ellenzéki propagandaoldalt is támadtak, például a BalraMagyart és a HírHugót.

Eddig nem vállalta senki a támadásokat, a nyomok szerint egy hano néven jelölt bűnözőt vagy bűnözőket gyanítanak mögöttük, akik a visszamaradt jelek alapján összehangolt támadássorozatot indítottak. Szakértők szerint jól finanszírozott csoport lehet a háttérben, mivel több esetben drága, vagy szofisztikált megoldásokat is bevetettek. Ezek mellett a támadók jól ismerhették a magyar médiapiacot és kiszolgáló infrastruktúráját.

Hasonló cikkünk:  Szijjártó az eddig sem tétlen megafonosokat bíztatta további internetes harcra

A jelek szerint az elnémítás volt a cél, semmilyen zsaroló jellege nem volt az eseteknek – ez is erősíti azt a feltételezést, hogy belföldi felelősöket lehet gyanítani a támadások mögött.

Az IPI felhívta az EU figyelmét a jelenségre, és felszólította a magyar hatóságokat, hogy egyben kezeljék a támadássorozatot. Scott Griffen, az IPI igazgatóhelyettese hozzátette, hogy szerinte ez a fajta túlterheléses támadássorozat a digitális cenzúra egyfajta alattomos formáját jelenti, a magyarországi kritikus és független média elleni nyomásgyakorlás újabb formáját.

„Amit az elmúlt hónapokban láttunk, az a gyenge pontok feltérképezése lehet egy nagyobb, összehangolt támadás előtt, ezért a hatóságoknak most kell cselekedniük, hogy azonosítsák és megállítsák ezt a demokratikus és biztonsági fenyegetést” – mondta az IPI igazgatóhelyettese.

via Szabad Európa

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...