fbpx

FRISS HÍREK

„Gyümölcsöző” volt Orbán vizitje a német kancellárnál – vagy mégsem

- Advertisement -

Orbán Viktor a hét elején Olaf Scholz német kancellárnál járt Berlinben, azonban a két órás megbeszéléséről nem igazán osztottak meg részleteket sem magyar, sem német részről. A később kiderült részletekből látszik, hogy nem véletlenül volt nagy a csend és, hogy mi volt a hűvös berlini fogadtatás oka.

“Minden nehéz és komplikált témáról szót ejtettek, a tárgyalás gyümölcsöző volt” – fogalmazott röviden a miniszterelnök a találkozó után – ő is, és Scholz kancellár is “még életben van” – utalt ezzel valószínűleg arra, hogy nehéz tárgyalás volt. Az előzetes katonai fogadtatás és a találkozók utáni kötelező sajtótájékoztató elmaradása is a feszült helyzetet mutatja. A német kancellári hivatal pedig semmilyen közleményt nem adott ki.

Orbán két nappal később a Cicero folyóirat és Berliner Zeitung közös rendezvényén annyit elmondott, hogy “tolerancia ajánlatot” tett Scholznak a magyar álláspont iránt a köztük lévő vitás kérdések kapcsán, említve a migráció és a multikulturalizmus elutasítását, valamint a “tradicionális családkoncepcióhoz” való ragaszkodást.

Hasonló cikkünk:  Ukrajnába nem, Afrikába igen – magyar katonák külföldön

Azonban nem ezek a kérdések okozták a hétfői tárgyaláson a feszültséget. Több más EU-tagállam nagyköveteivel együtt Németország “figyelmeztető lövést adott le” arról, hogy Orbánnak komolyan kell vennie a jogállamisággal kapcsolatos széles körű aggályok orvoslására tett ígéretét, és a már említett távolságtartással jelezte, hogy hűvös a viszonya a magyar kormánnyal.

„Jó vele beszélni. Hogy nem értem el semmit, az már más kérdés” – ismerte el Orbán a hétfői tárgyalás nehézségéről a keddi fórumon.

via Ellenszél (Politico)

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Csütörtökön kezdődik a CityRocks-KecskemétRocks Fesztivál

Hétfőn a Café Plázs Dessert Boutique-ban Gajda Ferenc, a fesztiválsorozat főszervezője és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester tartottak sajtótájékoztatót az...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...