fbpx

FRISS HÍREK

A migrációról tárgyaltak Szegeden a V4-ek, Ausztria és Németország belügyminiszterei

- Advertisement -

Szegeden tárgyaltak a migrációról a V4-ek, valamint Ausztria és Németország belügyminiszterei hétfőn. A konferencia sajtótájékoztatóján Pintér Sándor elmondta, hogy Magyarország a külső határok védelmével nemcsak saját, hanem a többi uniós ország közrendjét és közbiztonságát is őrzi – írja a Szegeder az MTI tudósítása alapján.

A magyar belügyminiszter elmondta, a találkozó során bemutatták a vendégül látott belügyminisztereknek, milyen erőfeszítéseket tesz Magyarország a külső schengeni határok védelme érdekében, milyen nemzetközi együttműködéseket alakított ki és milyen jövőbeni tervei vannak.

„Magyarország kész az együttműködésre, a javaslatok befogadására, a relokáció kötelező jellegét azonban nem tudja elfogadni, ezt szuverenitási kérdésnek tekinti” – mondta Pintér.

A migráció olyan komoly kihívás valamennyi ország számára, amely közös fellépést igényel – ezt már Vít Rakušan, a visegrádi négyek soros elnöki tisztjét betöltő Csehország belügyminisztere mondta. „A nyugat-balkáni útvonalon tapasztalható illegális migrációval szemben folytatódik a rendvédelmi szervek együttműködése és a kooperáció a harmadik országokkal” – tette hozzá.

A konferencia résztvevői megállapodtak abban, hogy rendszeres találkozókat tartanak a migrációs folyamatok értékelésére. „A belső határokon ellenőrzése nem a jó megoldás, az országok és a lakosság biztonságának kulcsa a külső határok védelme” – fogalmazott a csehek politikusa.

Minden tagország nyitott határokat szeretne az Európai Unión belül, viszont a másodlagos migráció erősödése miatt számos tagország ellenőrzést vezetett be a belső határokon. Nancy Faeser német belügyminiszter szerint az embercsempészet ellen közös fellépésre van szükség.  A politikus úgy fogalmazott, soha nem voltunk ilyen közel a közös uniós menekültügyi rendszer bevezetéséhez, az idő azonban sürget, hiszen közeledik a 2024-es európai parlamenti választás.

Hasonló cikkünk:  Egy orosz diszkontlánc Magyarországon is terjeszkedne, 200 üzlettel számolnak három éven belül

„Összefogásra van szükség az embercsempészés és a szervezett bűnözés ellen is. Nemcsak a kishalakat kell elfogni, hanem azokat a nagy cápákat is, akik a szervezeteket irányítják” – mondta Gerhard Karner, Ausztria belügyminisztere, aki leszögezte, koordinált fellépésre van szükség az illegális migrációval szemben, a külső határok védelmét erősíteni kell.

Szlovákia kész segítséget nyújtani a külső határok védelméhez – fejtette ki Matús Sutaj-Estok szlovák belügyminiszter, aki az együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Szerinte az időjárás és a szerb hatóságok fellépése miatt jelenleg szerencsés a helyzet, de fel kell készülni a tavaszra és a migrációs nyomás újbóli erősödésére.

Bartosz Grodecki lengyel belügyminiszter-helyettes a külső határok védelmének fontossága és az embercsempészés, szervezett bűnözi csoportokkal szembeni hatékony, koordinált fellépés mellett érvelve rögzítette a schengeni zóna az Európai Unió alapértéke, melyet meg kell tartani.

A cikket a Szegeder és a KecsUP együttműködésének keretében szemlézzük, a teljes cikket itt olvashatja.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...