Tízmilliárdok repültek ki a költségvetésből

0
pixabay.com

Miközben a mai napig nem tisztázott, hogy a kormány tételesen honnan söpri össze azt 1345 milliárd forintot, amit gazdasági mentőcsomagjában szánt, a kormány csak kedden 37,7 milliárd forint elköltésről döntött a költségvetési maradványok terhére.

Ezzel a költekezéssel a kormány részben pótlólagos keresletet teremt, így is mérsékelve a gazdasági visszaesés mértékét. További 7 milliárd forintot vontak el a lakástámogatásoktól, amit a nagycsaládosok autóvásárlásainak támogatásra csoportosítottak át, mindezt szociális intézkedésként elkönyvelve.

A maradványokból legtöbb pénz – 13 milliárd forint – közelebbről meg nem nevezett állami cégek feltőkésítésére ad az innovációs tárca. A Pénzügyminisztérium a Pest megyei önkormányzati és céges fejlesztések támogatásra 12,2 milliárd forintot kap. Ez a döntés ugyan nem a kormány gazdasági mentőcsomagjának része, de ennek a pénznek is hasonló lehet a hatása, mert plusz megrendeléshez juttathatja a magyar cégeket. Hasonló gazdasági hatása lehet annak hat milliárd forintnak is, amit az Innovációs és Technológiai Minisztérium kapott a vasúti „gördülőállomány fejlesztésre”, vagyis személykocsik és tehervagonok építésére.

A koronavírus járvány közepén előfordult az a kisebb csoda is, hogy plusz pénzhez jut az egészségügy, amely általában az utolsó helyen kullog a maradványok elköltésénél. A kormány legutóbbi döntésével összesen 4,7 milliárd forintot kap az Állami Egészségügyi Ellátó Központ dologi kiadásokra és beruházásokra. A pénz nagyobbik része a “dologi”, így 4,3 milliárd forintból a fogyóeszközöket vásárolhat az ellátó központ.

Népszava