fbpx
14.4 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Lehet-e profin csempére csempézni?

- Advertisement -

Fürdőszoba- és konyhafelújítás esetén gyakran felmerül a kérdés, hogy szükséges-e leverni a megunt burkolatot a falról vagy nyugodtan rá lehet csempézni, hogy megújítsuk az otthonunkat.

A meglévő csempe eltávolítása rengeteg porral, kosszal, zajjal és persze munkával, költséggel jár, illetve a fürdés lehetőségéről is le kell mondanunk a munkálatok idejére, továbbá a sitt elszállítását is meg kell oldani, így ha nem feltétlen szükséges leverni, rá is csempézhetünk. De milyen esetben maradhat és mikor muszáj megszabadulni a régitől, mielőtt újraburkoljuk a falakat? Cikkünkben erre és a kivitelezés mikéntjére kerestük a választ, tarts velünk, ha felújítás előtt állsz!

 Mikor maradhat a meglévő csempe?

Egy burkolás nem az a pikkpakk munka, amibe szaktudás, de legalábbis alapos információszerzés és felkészülés nélkül bele lehet ugrani. Meg kell vásárolni nemcsak a csempét, de a hozzávaló különféle anyagokat is, a hézagkitöltőt, élvédőt, fugázót és csemperagasztót is a MesterekFutára webshopból

Adódik a kérdés, hogy vajon le kell-e verni a régi csempét az új rögzítése előtt vagy maradhat. Nem okoz majd problémát a csempére csempézés, ha a fogadófelület megfelelő szilárdságú és csak minimális javításra van szükség, továbbá a szaniterek elhelyezkedésén nem szeretnénk változtatni, valamint a plusz réteg miatt megrövidült csőkiállások sem fognak gondot okozni. Ehhez a tervek ismerete szükséges, illetve alaposan meg kell vizsgálni a burkolatot az egyes lapok végigkopogtatásával, és ha nem adnak ki kongó hangot, maradhat, illetve akkor is, ha csak néhány lapot kell eltávolítani. Számolni kell vele, hogy az új burkolat legalább plusz 10 mm-t jelent, tehát csemperagasztóval majd szintbe is kell hozni a felületet.

Hasonló cikkünk:  Értem- nem értem- de mégis értem: a Magyar Péter jelenség egy influenszer szemével

Az előkészítés fontossága

Amennyiben megfelelő állapotban van a régi burkolat, és a korrekciók is elkészültek, a biztos tapadás érdekében alaposan elő kell készíteni az aljzatot, ami a csempék lemosását, a szennyeződések eltávolítását, a felület zsírtalanítását és csiszolását jelenti. 

Ezután következhet a következő kihagyhatatlan lépés, a tapadóhíd felvitele hengerrel vagy ecsettel a régi burkolatra, teljes száradás után pedig a burkolólapok ragasztása fugakeresztekkel, amelyhez flexibilis csemperagasztó ajánlott. Ez ugyanúgy történik, mint a hagyományos esetben. Utolsó lépésként a ragasztó száradása után 24-48 órával sor kerülhet a fugázásra, vízlepergető anyagot használva. 

Milyen csempét válassz?

Nemcsak a trendek miatt, hanem a gyorsabb haladás és a látványos megjelenés érdekében is javasolt a meglévő lapoknál nagyobb méretűt választani. Amennyiben magad csinálod, még fontosabb, hogy úgy dolgozz, mint a profik, vagyis készíts egy fektetési tervet, ami alapján kiszámolhatod az anyagmennyiségeket. Ha biztosra akarsz menni, hívj szakembert legalább az állapotfelmérés elvégzéséhez!

A fentiek betartásával néhány napon belül megújulhat a fürdőszobád anélkül, hogy a teljes helyiséget szét kellene verned, így jelentős költségtől és nehéz munkától kímélheted meg magad.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...