fbpx

FRISS HÍREK

Elkeserítő képet mutat a magyar rákstatisztika, Bács-Kiskun megyében is sok a beteg

- Advertisement -

A világon 2002 és 2020 között az újonnan diagnosztizált daganatos esetek 72, a daganatos megbetegedéssel összefüggésbe hozható halálozás pedig 43 százalékkal nőtt, ami jóval meghaladja az időszakra jellemző 24 százalékos globális népességnövekedést – hívta fel a figyelmet Kenessey István a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) rendezett, A daganatos betegségek előfordulása Magyarországon című tudományos tanácskozáson.

Az Országos Onkológiai Intézet (OOI) Nemzeti Rákregiszter és Biostatisztikai Központjának vezetője kifejtette, hogy európai összevetésben, 40 vizsgált ország közül az újonnan igazolt rákos megbetegedéseket tekintve Magyarország a 6., halálozásban pedig a 2. helyet foglalja el. Egyértelmű a vezető helyünk a tüdő- és hasnyálmirigyrákban, de az élbolyba tartozunk a vastagbélrák és a fej-nyaki régió daganatai terén is.

Az MTA közleményéből kiderült az is, hogy Magyarországon évente több mint 83 ezer új daganatos megbetegedést regisztrálnak. Ebből persze a hivatalos statisztikákban nagyságrendekkel kevesebb látszik: 2020-ban például az év folyamán nyilvántartásba vett daganatos betegek száma 66 372, míg egy évvel később 66 345 volt. Ebből csak Bács-Kiskun vármegyében 2020-ban 3 146 beteget regisztráltak, míg 2021-ben összesen 3 137-et, az elmúlt 10 év statisztikáját vizsgálva pedig átlagosan 3 431 regisztrált rákos megbetegedés fordult elő a vármegyében.

Az új esetek éves száma tehát érdemben nem csökken, és a rosszindulatú daganatok okozta halálozás is stagnál. Bár utóbbi csökkentésére – rövid és középtávon – a korai felismerés és korai kezelés a leginkább ígéretes népegészségügyi stratégia, ennek eszköze pedig a szűrés. Jelenleg ugyanakkor a magyarok csupán 30-40 százaléka vesz részt népegészségügyi szűréseken, holott a tíz leggyakoribb daganattípus közül 3 esetében van Magyarországon szervezett népegészségügyi szűrés:

  • emlőszűrés mammográfiás módszerrel 2 évente a 45–65 év közötti nőknek;
  • méhnyakszűrés citológiai módszerrel 3 évente a 25–65 év közötti nőknek;
  • vastagbélszűrés 2 évente az 50–70 év közöttieknek.
Hasonló cikkünk:  Több száz millióba kerül az adófizetőknek a volt államfők eltartása

Európai összevetésben az újonnan igazolt rákos megbetegedéseket tekintve Magyarország a 6., halálozásban pedig a 2. helyet foglalja el / Fotó: freepik.com

Holott a rákbetegség ellen több hatékony védekezési lehetőség is adott, melyek kis odafigyeléssel könnyedén betarthatók lennének.

Többek között célszerű kerülni a dohányzást, hiszen az fokozottan növeli a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Nemzetközi felmérések szerint évente 8 millióan vesztik életüket dohányzás okozta betegségben, közülük 1 millióan passzív dohányzási ártalom miatt. Saját és a környezetében élők egészsége védelmében tegye füstmentes övezetté az otthonát és a munkahelyét. Amennyiben dohányzik, fontos leszoknia a dohányzásról.

Az egészséges táplálkozás szintén az egyik kulcsa lehet az egészségmegőrzésnek: általánosan ajánlható a cukrok, a feldolgozott hústermékek, magas zsírtartalmú és magas sótartalmú élelmiszerek fogyasztásának mérséklése. Fogyasszunk inkább megfelelő minőségű és könnyen emészthető fehérjéket, összetett szénhidrátokat és sok rostot, illetve az alacsony szénhidráttartalmú zöldségek és gyümölcsök is az étkezésünk alappillérét képezhetik.

Ilyenkor nyáron a fokozott fényvédelem – magas faktorú fényvédő készítmény használata, megfelelő védőruházat és sapka viselése – elengedhetetlen. Különös gondot kell fordítani a gyermekek bőrének védelmére, ugyanis a gyermekkorban elszenvedett fénykárosodás felnőttkorban a bőr megbetegedését okozhatja. Persze a felnőtteknek is fontos védekezniük, hisz a rövid hullámhosszú UV-B és a hosszú hullámhosszú UV-A sugárzás károsítja a bőrt, ami hosszú távon bőrdaganatokat okozhat. Ezért ajánlott a túlzott napozás és a szolárium használatának kerülése.

Végül érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a rendszeres testmozgásra is, a naponta legalább 30 percig végzett sport ugyanis csökkenti a vastagbelet érintő rákbetegségek előfordulását, valamint nők esetében a mell és a méhnyálkahártya daganatos megbetegedéseinek esélyét. Segít a testsúlynövekedés megakadályozásában is, aminek további kockázatcsökkentő hatása van számos egyéb daganattípus, így a vese, a hasnyálmirigy, a nyelőcső, a prosztata és a húgyhólyag rákos megbetegedése tekintetében is.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bezárt a Szilvási Áruház, de mi lesz a helyén?

Húsz, harminc, majd a végén már ötven százalékos kiárusítás volt április végén a Szilvási Áruházban, aztán végleg bezárt. Hallottunk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...