fbpx

FRISS HÍREK

Kamera láthat rá a próbafülkére, a bolt szerint nem, a vásárló szerint igen

- Advertisement -

Kamera láthat rá a próbafülkére az egyik belvárosi népszerű használtruha üzletben, hívta fel a figyelmünket olvasónk. A bolt állítja, hogy csak a függöny teteje látszik és a ruhát próbáló vevő nem, a vásárló szerint azonban rálátni az öltözködő személyre. A vagyonvédelmi törvény egyértelműen tiltja kamera használatát a próbafülkében. Volna megoldás.

Olvasónk elmondta, január első hetében járt a prémium darabokat kínáló kecskeméti használtruha üzletben, és miután belépett a próbafülkébe, arra lett figyelmes, hogy egy kamera van közvetlenül a próbafülke fölött. Megkérdezte az eladót, jól látja-e, hogy az kamera. A válasz igen volt, és az, hogy nem működik, csak még nem szerelték le. Olvasónkat a kamera nem hagyta nyugodni, ezért a Fogyasztóvédelmi Hatósághoz fordult, de azzal utasították el, hogy ilyen kérdések nem az ő hatáskörük.

Megkerestük ezután az üzletet, a válaszukban közölték, hogy a kamera működik, „de nem látszik benne a személy, aki a próbafülkében van, csak a függöny teteje”, és eddig nem érkezett vevői panasz a kamerával kapcsolatban.

Saját szemmel is meg akartunk győződni róla, lát-e a kamera vagy nem, ezért próbavásárlást tettünk. Az élénk és barátságos boltban több egymás mellett sorakozó próbafülke közül választhatunk, melyek közül balra, a legszélsőnél megpillantjuk a plafonon a kamerát. Nem közvetlenül fölötte van, de közel a függönnyel elhúzható fülkéhez, mely alulnézetből valóban zavarba ejtő; ezért is volna nehéz egyértelműen állítani, hogy lát vagy nem.

Hasonló cikkünk:  Jelképes összegért, 100 forintért utazhatnak havonta a kecskeméti diákok

A kamerák használatát törvény szabályozza

A jelenleg hatályos vagyonvédelmi törvény értelmében nem lehet kamerát használni olyan helyen, ahol a megfigyelés az emberi méltóságot sértené – „így különösen öltözőben, próbafülkében, mosdóban, illemhelyen, kórházi szobában és szociális intézmény lakóhelyiségében”. Jogászunk véleményét is kikértük, aki általánosságban elmondta, hogy három területet érinthet a kamerák nem megfelelő használata. Büntető ügy, ha például kukkolási céllal és alkalmassággal történik a megfigyelés, például iskolai öltözőben. Adatvédelmi jogterület, konkrétan, ha a kamerahasználat nincs megfelelően kitáblázva a boltban; – a szóban forgó üzletben, ez az információ kiemelt helyen, a bejárattal szemben jól látható helyen szerepel. Továbbá polgári jogot sérthet, ha engedély nélkül készül felvétel, vagyis nevesíthető sérelem esetén kártérítési igénnyel léphet fel a fogyasztó.

A belvárosi használtruha üzlet a kérdésünkre azt is elmondta, hogy áthelyezik onnan a kamerát, de megoldást jelenthetne az is, ha a könnyűszerkezetes próbafülkék közül ezt az egyet leszerelnék, s máris kellő távolságba kerülne a kamera a többitől.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bezárt a Szilvási Áruház, de mi lesz a helyén?

Húsz, harminc, majd a végén már ötven százalékos kiárusítás volt április végén a Szilvási Áruházban, aztán végleg bezárt. Hallottunk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...