fbpx
14.1 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

Súlyosabb büntetést kér a főügyészség az érettségi feladatsorokat kiszivárogtató férfira

- Advertisement -

Súlyosabb szabadságbüntetést indítványozott a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség azzal a 42 éves lajosmizsei férfival szemben, aki egy helyi nyomda alkalmazottjaként „kilopta” a munkahelyéről 2019-es magyar nyelv és irodalom, valamint a matematika írásbeli érettségi feladatsorok egy részét, illetve a történelem érettségi teljes feladatsorát, majd kiszivárogtatta az ismerőseinek.

A férfi egy lajosmizsei nyomdában dolgozott, ahol a 2019-es középszintű írásbeli érettségi vizsga feladatsorait nyomtatták ki. Ezek a feladatlapok a vizsgák megkezdéséig „korlátozott terjesztésűnek” minősülnek, vagyis a feladatokat az érettségi vizsgák előtt tilos nyilvánosságra hozni, jogosulatlanul megszerezni, módosítani vagy illetéktelen személy részére hozzáférhetővé tenni.

A férfi közreműködött a feladatsorok nyomtatásában, ami előtt egy titoktartási nyilatkozatot is tett. Ebben tudomásul vette, hogy a minősítés ideje alatt titoktartási kötelezettség terheli. A férfi azt is tudta, hogy bűncselekményt követ el, ha jogosulatlanul megszerzi a feladatsorokat, vagy illetéktelen személy részére hozzáférhetővé teszi.

A magyar érettségi feladatlapjait április 25-én, a matematika feladatokat a következő napon, míg a történelem feladatlapokat május 2-án nyomtatták ki a lajosmizsei nyomdában, amiben a férfi is részt vett. A nyomtatás után a férfi ruhájába rejtette a magyar, valamint a matematika érettségi feladatsorok egy-egy részét, és a teljes történelem feladatsor egy példányát, majd „kicsempészte” a nyomda területéről.

Hasonló cikkünk:  Hogyan csökkenti a növényi alapú táplálkozás a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát?

A jogtalanul megszerzett feladatsorokat átadta az apja élettársának, hogy azokat továbbítsa a rokonságba tartozó, érettségiző fiataloknak. A kiszivárogtatott feladatlapokat személyes átadás, illetve internetes továbbítás útján több érettségiző diák, illetve azok rokonai, ismerősei is megismerték. Ők azonban nem tudták, hogy a megszerzett feladatsorok a megismerés időpontjában minősített adatot képeznek.

A Kecskeméti Törvényszék minősített adattal visszaélés vétsége miatt 4 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett fogház fokozatú szabadságvesztésre és 2 év nyomdai gépmester foglalkozástól eltiltásra ítélte a férfit tavaly decemberben.

Az elsőfokú ügyészség a szabadságvesztés súlyosítása érdekében fellebbezett, amit most a másodfokú ügyészség is fenntartott. A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú bíróság ítélete megalapozott, azonban a bűncselekmény elkövetését beismerő férfival szemben kiszabott szabadságvesztés büntetés aránytalanul enyhe, a terhelttel szemben az irányadó középmértéket meghaladó végrehajtásában felfüggesztett – szabadságvesztés kiszabása indokolt. Az ügyben a Szegedi Ítélőtábla jár majd el másodfokon.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...