fbpx

FRISS HÍREK

A klímaváltozás sérti a magánélethez és a családi élethez való jogot – történelmi döntés Strasbourgban

- Advertisement -

Számos pert indítottak magánszemélyek államok ellen, mert azok nem tesznek eleget a klímaválság megoldása érdekében hozott jogszabályoknak. Magyarországon még nem volt ilyen per, miközben az egyik legalacsonyabb ambícióval rendelkezik a magyar klímatörvény az EU-ban.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult a svájci idős nők egyesülete (KlimaSeniorinnen), mert szerintük a svájci szövetségi kormány nem tesz eleget, hogy a klímaválságot megoldja, ezáltal ők pedig jogsérelmet szenvednek. A történelmi döntésével a svájci hölgyeknek igazat adott a bíróság, de két másik hasonló ügyben nem hagyták helyben a kereseteket: egyet hat portugál fiatal, egyet pedig egy volt francia polgármester indított saját országa ellen.

A strasbourgi bíróságon tizenhat bíró támogatta, egy pedig ellenezte a svájci idős hölgyek beadványát. Az egyesület 2500 svájci állampolgárból áll, akiknek az átlagéletkora 73 év. A svájci idősek panaszt tettek az éghajlatváltozással kapcsolatos különböző „mulasztások” miatt, amelyek „súlyosan károsítanák egészségi állapotukat”. Azzal érveltek, hogy kormányuk politikája „egyértelműen nem megfelelő” ahhoz, hogy a globális felmelegedést a Párizsi Megállapodásban meghatározott 1,5 Celsius-fokos határérték alatt tartsa. Miután évekig pereskedtek a különböző szintű svájci bíróságokon, a helvét legfőbb bíróság elutasította a panaszukat, ezután fordultak a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához.

Történelmi döntés

A strasbourgi bíróság kimondta a határozatában, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8. cikke magában foglalja, hogy az államnak hatékonyan kell védelmeznie polgárait „az éghajlatváltozásnak az életre, az egészségre, a jólétre és az életminőségre gyakorolt súlyos káros hatásaival szemben”. A bírák megállapították, hogy a Svájci Államszövetség nem teljesítette az egyezményből eredő, az éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségeit.

„A vonatkozó nemzeti szabályozási keretrendszer létrehozásának folyamata során kritikus hiányosságok mutatkoztak, beleértve azt, hogy a svájci hatóságok nem számszerűsítették – szén-dioxid-kibocsátási költségvetéssel vagy más módon – az üvegházhatású gázok nemzeti kibocsátási korlátozásait” – olvasható az ítéletben.

Hasonló cikkünk:  Beszélnek a képek - Megyei Körkép 80+ címmel nyílt helytörténeti fotókiállítás Kecskeméten

Az európai közmédiának, az Euronewsnak a következőket nyilatkozta Sébastien Duyck, a Center for International Environmental Law vezető ügyvédje:

„Bár még nem ismerjük az összes részletet, ez a döntés történelmi jelentőségű! A bíróság elfogadhatónak találta a beadványt, és megállapítja a Klimaseniorinnen jogainak megsértését mind az eljárás, mind az érdemi rész tekintetében.”

A több európai állampolgár jogi érvelése nem volt ilyen sikeres

Számos más európai állampolgár is megpróbálkozott hasonlóval. Nagy médiavisszhangot kapott portugál fiatalok hasonló ügye, ők is elbukták a perüket a portugál állam ellen a portugál bíroságokon, és elmentek Strasbourgig, de az ő jogi érvelésüket nem találta helytállónak a EJEB. A Client Earth szervezet jogi támogatást is nyújtott hasonló kezdeményezésekhez.

Magyarország nem sokat tesz, de nem is perelnek a magyarok

A klímaváltozás hatásait a kiszáradó Alföldön és az elsivatagosodó Homokhátságon mindannyian érezzük már Magyarországon is. A magyar Országgyűlés által elfogadott klímatörvényben mégis rendkívül alacsony kibocsátás csökkentési célt tűztek ki a fideszes képviselők a magyar kormánynak. A Green Policy Center, amely főként klímaváltozással foglalkozó szakpolitikára fókuszáló szakemberekből áll, tavaly egy részletes jelentést tett közzé, amelyben a megfogalmazzák, hogy milyen módon lehetne a magyar ambíciókat és célokat növelni a klímaváltozás kapcsán, hogy közelítsen a magyar kormány politikája a Párizsi Klímaegyezményből fakadó feladatokhoz.

Viszont Magyarországon nem volt még klímaper, ennek okairól és lehetőségeiről a Szabad Európának adott egy hosszabb podcast interjút dr. Kiss Csaba, a Környezeti Jog és Menedzsment (EMLA) vezetője.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...