fbpx
15.9 C
Kecskemét
2024. május 4., szombat

FRISS HÍREK

A KATA-t a konzervatív Fidesz alkotta, most kivégzi – piac helyett tervgazdálkodásra készül

- Advertisement -

„Miért éppen most, és miért éppen a KATA-t „öli meg” a kormányzat? Az időzítésre könnyen választ adhatunk. A fegyelmezetlen gazdálkodás okozta, válság súlyosbított költségvetési lyukakat be kell tömnie. Az eddig KATA-t fizetők nagy része pedig több adót fog fizetni, legalábbis rövid távon.

De miért éppen így próbálja növelni a kormány az adóbevételeit? Miért nem a KATA vagy más, általános adónemek emelésével? Egyrészt kommunikációs célból: a kormány mindenáron fenn akarja tartani a látszatot, hogy nem emel adót. A KATA azonban eddigi formájában a 2010-es évek elején, az első kétharmados ciklusban kialakított adórendszer egyik sarkköve volt. Mostani feláldozása jól tükrözi azt a szemléletváltozást, amely azóta a Fidesz-kormányzat gazdaságpolitikájában végbe ment.”

– írja a Válasz Online felkérésére Mike Károly konzervatív közgazdász.

Milyen célt szolgált a KATA?

Teszi fel a kérdést Mikes. Válasz: az önfoglalkoztatókra, a kisebb vállalkozásokra minden modern gazdaságban jellemző, hogy a nagy adórendszerek peremén egyensúlyoznak, barkácsmegoldásokkal, sokszor a szürke-fekete zónában operálnak.

A KATA  adónem „népszerűsége” is ezt tükrözte: a sufni- és szürke-fekete megoldásokat követők bejöttek a hidegről. A korábbiaknál egyszerűbb, ösztönzőbb és nagyobb bevételt hozó adórendszer jött létre. A mögöttes eszmény az öngondoskodás erősítése volt: a munkavállalás és a jövedelemszerzés ösztönzése

– összegez Mikes.

A KATA része volt egy konzervatív, piacpárti, az öngondoskodást előtérbe állító gazdaságpolitikai vonulatnak

A mostani tiltakozás jelentős részben abból fakad, hogy sokan gondosan, a szabályokban bízva kialakított egzisztenciákat kényszerülnek feladni, újraszabni. S kérdésként vetik fel, hogy miért bízzanak meg az új szabályokban, ha a régiekben csalatkozniuk kellett – véli Mike.

Hasonló cikkünk:  Így indult a tavaszi szünet: a miniszterelnök beírt a gyerekek ellenőrzőjébe - szavazással

A KATA tehát minden praktikus szempont mellett része volt egy konzervatív, piacpárti, az öngondoskodást előtérbe állító gazdaságpolitikai vonulatnak. Ugyanakkor a Fidesz-kormányzatban egy ezzel ellentétes vonulat is jelen volt:

  • a kiváltságok osztogatásán alapuló politikai kézivezérlés,
  • kivetett ágazati különadók,
  • a multinacionális cégekkel tökélyre fejlesztett különalkuk,
  • a politikai marketing patikamérlegén kimért adókedvezmények és támogatások,
  • a növekvő klientelizmus,
  • egyes szektorok kormányzati hátterű „elfoglalása”, újabban a drasztikus árszabályozások.

A magát konzervatívnak mondó párt, most a tervgazdálkodás felé nyit

A 2010-es évek eleje óta lassú, de egyenes irányú és mára igen markáns elmozdulást látunk a klasszikus európai konzervatív mintákat – joguralom, öngondoskodás, szabad piac – követő szemlélettől egyfajta „új jobboldali” gazdaságpolitika felé, amely

  • a hatalmi központosítás,
  • a paternalizmus és
  • egyfajta új tervgazdaság jegyeit erősíti.

A KATA beáldozása ebbe a trendbe illeszkedik. A gazdasági válságok sokszor megingatják az elveket, cafatokra tépik a gazdaságpolitika amúgy is viseltes vitorláit – írja Mikes a cikkében, amit egészben a Válasz Online portálon olvashat el.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...