fbpx

FRISS HÍREK

Az EU ajánlására a kormány hozzányúlhat a rezsicsökkentéshez

- Advertisement -

Az uniós helyreállítási terv új anyagában a kormány lehetővé teszi minden lakossági áramfogyasztónak azt, hogy dinamikus árképzés szerint vehesse az áramot a rezsivédett árú éves fogyasztás felett, vagyis az évi 2523 kWh fölött. Ez azt jelenti, hogy a kormány a tavaly átalakított rezsicsökkentés árampiacának az átalakítását tervezi.

Az elképzelés a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének az orosz fosszilis energiahordozókról leválását is segítő REPowerEU fejezetéből derült ki. Ezt a kormány  társadalmi egyeztetésre is bocsátotta. A terv összesen tizennégy reform és tizennégy beruházás segítségével vázolja, hogyan akar elkölteni mintegy 2600 milliárd forintnyi forrást, ha megkapja a helyreállítási pénzt.

Az Európai Bizottság számára kidolgozott dokumentum egy része a rezsicsökkentési rendszer átalakításának középtávon tervezett irányát tartalmazza. A dinamikus árképzést lehetővé tevő reformnak „nem a villamosenergia-megtakarítás a fő célja”, hanem az, hogy a rezsivédett tartomány felett az emberek spórolni tudjanak az áramszámlán, mert akkor vesznek majd áramot, amikor az éppen olcsó a piacon, ez pedig a fogyasztói tudatosságot is emelheti.

Hasonló cikkünk:  A visszajelzések alapján Angliától Ausztriáig jönni fognak emberek Magyar Péter szombati tüntetésére

Az is kiderült a kormány anyagából, hogy 224 milliárd forintos keretösszeggel egy új energiahatékonysági pályázatot is terveznek, amellyel legalább 20 ezer ingatlan újulhat meg alapvetően. A cél az, hogy ezek segítségével évi 171 GWh-val csökkenjen az ország primer energiafogyasztása.

Az átalakítási terv a magyar kormánynak a válasza arra, hogy az Európai Bizottság a friss országspecifikus ajánlásaiban – minden tagállamnak címezve – arra kérte a magyar kormányt is, hogy változtassa meg a rezsicsökkentési rendszert, azaz tegye célzottabbá a támogatási segítség mértékét. Ezt a kormány ugyan heves kampányban utasította el, mondván „Brüsszel elvenné a rezsicsökkentést” de a most közzétett anyagban mégis felvázolta az ajánlásokhoz illeszkedő javaslatait.

via Portfolio

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...