fbpx
19 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Megtehetnék, de nem csökkentik a gáz árát

- Advertisement -

A kormány nem változtat a lakossági energiaárakon, amiként a 2050-es szén-dioxid-mentesség elutasításán sem, sőt a Mészáros Lőrinc-féle, széntüzelésű Mátrai Erőmű átalakítására uniós támogatást kérnek – mondta el Palkovics László illetékes miniszter a Népszavának.

A lakossági gázárak megfelelő szinten állnak – közölte az Alteo új akkumulátortelepének pénteki átadása után a Népszava kérdéseire válaszoló Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Szinten tartjuk a rezsicsökkentett árakat a tőzsdék emelkedése és esése közepette is – tette hozzá. Arra a felvetésre, hogy az állami gáznagykereskedőnél, így felgyülemlő tartalékot mikor adják át a lakosságnak, későbbi vizsgálatok lehetőségét vetette fel.

Mint arról korábban szakértői számítások alapján beszámolt a lap, a földgáz piaci értéke az elmúlt egy év során harmadára esett. Ráadásul a termék tőzsdei ára az elmúlt öt év alatt jóval gyakrabban állt alacsonyabb, mint magasabb szinten ahhoz képest, mint amennyit az utolsó, 2014-es lakossági „rezsicsökkentés” idején ért. Az állami gáznagykereskedőnél 2016 óta külön mérlegtételként kimutatott tartalék tavaly közel 40 milliárd forintra rúgott. De az idén – a nemzetközi áresés miatt – ismét közelítheti a százmilliárdot. A nyugdíjasok 9 ezer forintos rezsiutalványát sem ebből a kasszából állják.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatósági államtitkársága átalakult – közölte lapunkkal Palkovics László. (Ez korábbi értesülés szerint a feladatok átadását, gyakorlatilag tehát az államtitkárság formális megszüntetését jelenti.) A lakossági épületenergetikai támogatásokkal, illetve az elektromos autókkal kapcsolatos ügyeket értelemszerűen Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkársága veszi át. A hulladék- és vízgazdálkodási terület pedig Boros Anita újonnan létrehozott építésügyekért és infrastrukturális környezetért felelős államtitkárságához kerül. Mindemellett ugyanakkor a tárca összes döntését megszűrik fenntarthatósági szempontból – szögezte le.

Kérdésükre Palkovics László – a kormány-nyilatkozatokba illeszkedően – leszögezte: felelőtlenségnek tartaná most, 2019-ben 2050-re az akkori technológiai, szabályozási és pénzügyi adottságok ismerete nélkül ígéretet tenni a teljes nettó szén-dioxid-kibocsátás-mentességre. Mint emlékezetes, az Orbán-kabinet azon négy uniós kormány egyike, amely júniusban – a „fennmaradó” 24 tagállammal szemben – megvétózta a 2050-es nettó „karbonsemlegességre” vonatkozó közös vállalás-tervezetet.

Hasonló cikkünk:  A Spar átszervezte magyarországi működését, hogy ellen álljon a kormány nyomásának

Ama felvetésre, hogy – különösen Orbán Viktor és Szijjártó Péter szavai nyomán – az ország mennyi uniós támogatást kér a szén-dioxid-kibocsátás 2050-es teljes megszüntetésére, Palkovics László még zajló számításokra hivatkozott. Ugyanakkor magától értetődőnek nevezte, hogy – akár párhuzamos lengyel vagy német példák alapján – a Mátrai Erőmű átalakítására is igényeljünk uniós támogatást. (Megjegyzendő: a Mátrai Erőmű a kormányfő strómanjaként emlegetett Mészáros Lőrinc érdekeltsége.) A miniszter – elsősorban a több mint tízezer munkavállaló közvetett-közvetlen helybéli foglalkoztatására hivatkozva – élesen elvetette a Mátrai Erőmű azonnali bezárására vonatkozó, általa ellenzékinek minősített követeléseket. (Ezt környezetvédő civilek mellett az LMP szorgalmazza.) A kormány elsősorban a telephely átalakítását célozza, például megújuló energiás egységekkel. Ugyanakkor a tárcavezető a szén-dioxid-megkötési kísérletekre emlékeztetve a mátrai szénblokkok bezárására sem kívánt céldátumot adni.

A Greenpeace korábban közzétette: a Mátrai Erőmű bezárása önmagában 14 százalékkal csökkentené az ország szén-dioxid-kibocsátását. Így a jelenlegi, 1990-hez képest 32 százalékkal alacsonyabb szintünk pusztán az erőmű bezárásával a 2030-ra vonatkozó 40 százalékos jelenlegi vállalásunk helyett a szakmailag indokoltabb 55 százalékra lenne növelhető. Palkovics László ennek kapcsán úgy fogalmazott: a magyar kormány elsősorban nem az ígéretekre, hanem a végrehajtásra összpontosít. Így most a cél a 40 százalékos szint 2030-as elérése, aminél ugyanakkor akár sikerülhet magasabb érték is. Ennek kapcsán változatlan kérdésnek nevezte, hogy – amiként azt az Orbán-kabinet szorgalmazza – az atomerőművi termelés Brüsszelben elszámoltatóható lesz-e szén-dioxid-kibocsátás-csökkentésként.

A szélerőművekkel kapcsolatos jövőbeni politikáról még nem született döntés – közölte a miniszter. Mint emlékezetes, az Orbán-kormány három éve – szakértők által élesen vitatott fordulattal – lényegében betiltotta ilyen egységek telepítését. Ugyanakkor sokan abban bíznak, hogy a most készülő új energiastratégia ebben enyhülést hoz. Palkovics László mindazonáltal változatlanul úgy tartja, hogy Magyarországon nem erőteljes a „szélbiztonság”. Így a jövőbeni áramellátást leginkább atom- és a napelem-alapon képzelik el.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...