Szerdán bevetik az összes traffipaxot, erre figyeljen!

forrás: flickr.com

Amennyi sebességmérő készüléke van a rendőrségnek, azt szerdán bevetik. 550 berendezést. Útszélén és mozgó autóban is számítani kell az ellenőrzésre. Ez a 24 órás Speedmarathon. Mintha egy sportverseny lenne. Ha nem is az, a sebességgel igen szoros barátságban áll az akció. Drága fényképek készülhetnek.

Bár már egy ideje nem divat közölni előre, hol lehet traffira számítani, most előre közölték a helyszíneket és időpontokat. Itt megyékre lebontva megnézhető, mi a kecskemétieket kiemeltük. Látható, hogy hol és mikor kezdik, mikor fejezik be az akciót.

Kecskemét és Kecel között az 54-es főúton 9.00 és 13.00 között mozgó traffipaxra kell számítani.

De mikor is büntetnek?

Él a köztudatban egy szabály, amely valós. E szerint ahol 50 km/órával lehet menni, ott 65 km/óráig nem büntetnek. Ahol 90 km/óra a megengedett, ott 106 km/órától jön a büntetés. Autópályán pedig 151 km/óra az tempó, amelyet már büntetnek. Közigazgatási bírság esetén. Ez fontos!

Tehát pl. 50 km/óra és 65 km/óra között meg lehet úszni?

Hasonló cikkünk:  Siposné a határontúli fiatalok kampánymunkájától tart, Nemcsik szerint ezzel beléjük rúgott

El kell oszlatni egy tévhitet. Ekkor ( és pl. még 90-105 között, valamint 130-150 között ) is megbüntethetnek minket. Akkor, ha megállítanak pl. Ekkor helyszíni bírságot szabhatnak ki, ami 50.000 forintig terjedhet. Fél éven belüli ismétlés esetén 70.000 is lehet. De megállás nélkül is próbálkozhatnak a büntetéssel, ha kiküldik levélben a sebességtúllépést és a szabálysértési törvényre hivatkoznak. Mondjuk lakott területen kívül 98 km/órával haladtunk. Azonban ebben az esetben előbb azt kérik az üzemeltetőtől, hogy árulja el, ki vezette az autót, hiszen szabálysértési eljárás lefolytatásához ezt tudniuk kell. De már a levélben is figyelmeztetnek, hogy nem vagyunk kötelesek bajba keverni hozzátartozónkat. Ha ebben az esetben nyilatkozunk, hogy hozzátartozó vezetett és nem akarjuk elárulni, akkor megszüntetik az eljárást.

Amire azért senki ne alapozzon, de általában érvényes, hogy az autók órája kicsit többet mutat, és ezt befolyásolja még az is, ha nem a gyári kerékmérettel autózunk.

Ha kíváncsi, hogy mekkora sebességnél milyen büntetés jár, akkor használja ezt a kalkulátort!