fbpx

FRISS HÍREK

Lakástüzekben három hónap alatt nyolcan sérültek meg Bács-Kiskunban

- Advertisement -

A megyében összesen 111 alkalommal riasztották égő lakóépülethez a tűzoltókat 2024 első negyedévében. Ezekben a tüzekben nyolcan megsérültek – közölte a katasztrófavédelem, kiemelve, hogy a tűzzel érintett épületek közül csupán egyben volt füstérzékelő.

A megyében az év első három hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához több mint 60 órára és 200 tűzoltójárműre volt szüksége a tűzoltóegységeknek. Tizenegy otthon vált tűz miatt lakhatatlanná, emiatt huszonöt embernek kellett átmenetileg elköltöznie – derül ki a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján közzétett tájékoztatásból.

A legtöbb tűz a konyhából indult, ez az összes eset 17 százaléka. A tűzesetek 15 százalékában a hálószobában, 11 százalékában a kéményben, 9 százalékában pedig tárolóban csaptak fel a lángok. A tűz legtöbbször elektromos problémára, a fűtés hibáira, nyílt láng használatára, főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza.

A legnagyobb tűz március 26-án Kiskunmajsán, a Kuksós utcában volt, ahol egy nagy méretű családi ház melléképületében keletkezett tűz. A lángok átterjedtek a családi házra és a garázsra is. A kiskunmajsai, a kiskunhalasi, a kiskunfélegyházi és a ruzsai hivatásos, valamint a kiskunmajsai önkéntes tűzoltók nyolc vízsugárral fékezték meg a lángokat. A tűzoltók egy embert kivittek a házból, majd átadták a mentőknek. A tetőtér-beépítéses lakóház tetőszerkezete, a nappali, a lépcsőház és a garázs teljesen kiégett. A garázsból egy személyautót kimentettek a tűzoltók. Az eset kapcsán tűzvizsgálati hatósági eljárás indult.

Hasonló cikkünk:  Rekordot döntött a futók létszáma Szentkirályon (galériával)

„A 111 tűzzel érintett épület közül csupán egyben volt füstérzékelő, holott ezek az eszközök a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, és még van idő cselekedni. A lakástüzek megelőzése érdekében tanácsos a konyhába, hálószobába és a nappaliba füstérzékelőt szerelni a mennyezetre. Olyan füstérzékelők is beszerezhetőek, amelyek füst esetén nemcsak hangosan sípolnak, hanem jelzést is küldenek az okostelefonra. Ez praktikus megoldás lehet idős, egyedül élő hozzátartozóink védelmére” – hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelmi igazgatóság.

Az első negyedévben szén-monoxid miatt 26 alkalommal riasztották a tűzoltókat a megyében, 3 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. A katasztrófavédelem hangsúlyozza: akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég, és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Az ilyen helyiségekben állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni, nem elegendő időnként szellőztetni.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...