fbpx

FRISS HÍREK

Pert indíthatnak a magyar egyetemek az Erasmus programból való kizárásuk miatt

- Advertisement -

Az EU Bírósága befogadta hat alapítványi egyetem keresetét az Európai Tanács 2022. decemberében hozott határozata ellen. Ítélet másfél-két év múlva várható, hacsak az Orbán-kormány addig nem teljesíti a szerződéskötéshez fűzött feltételeket – tudta meg a Népszava.

Az EU Tanács határozata megtiltotta, hogy az Unió szerződést kössön az alapítványi formában működő magyarországi intézményekkel, ami lényegében az Erasmus+ oktatási csereprogramból és a Horizont Európa kutatás-fejlesztési programból való ideiglenes kirekesztésüket jelentette. A  tiltás addig marad érvényben, amíg a magyar kormány nem szünteti meg az ilyen intézmények kuratóriumaira jellemző összeférhetetlenséget.

Hat egyetem tavaly májusban beperelte az EU Tanácsot a határozat miatt az uniós bíróságon, amely egészen a közelmúltig a beadvány befogadhatóságát vizsgálta. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora jelentette be, hogy a bírák befogadhatónak minősítették a keresetet, amit a bírói testület a Népszavának megerősített. A per tehát elkezdőthet, amely valószínűleg másfél-két évig fog tartani.

Merkely abban bízik, hogy az alperes EU Tanács még az év vége előtt visszalép a pertől, de a lap egy megbízható forrása szerint erre azért nem érdemes nagy tételben fogadni. Ha az Orbán-kormány az év vége előtt végrehajtja a brüsszeli kéréseket, és a nevezett felsőoktatási intézmények ismét szerződhetnek az EU-val, akkor természetesen okafogyottá válik a per.

Hasonló cikkünk:  Ma van a tavaszi napéjegyenlőség: egy kis csillagászat senkinek sem árt

A rektor állítása szerint a Semmelweis Egyetem a brüsszeli döntés miatt több tízmillió eurót veszített, köztük a részvételt egy 14,4 millió eurós nagy egyetemi pályázatban. A finanszírozás hivatalos döntéseket követően nyílhat meg: vagy az EU Tanács megszünteti az eljárást vagy az EU Bírósága megsemmisíti a 2022. decemberi tanácsi határozatot. A Semmelweis Egyetemmel sem tehetnek kivételt, mert az uniós döntéshozatalnak nem az egyes intézményekkel és irányító testületekkel, hanem az alapítványi működés meghatározott aspektusaival van problémája.

Merkely szerint az összeget kamatostul kapják majd meg, ha megnyerik a pert. A gyakorlatot ismerő forrás szerint azonban helyesebb lenne feltételes módban említeni ezt, mert ha a per lezárultával lehet is szó kártérítésről, azt csak az EU Bírósága szabhatja ki egy külön eljárás keretében, amelyben bizonyítani kell, hogy az intézetet anyagi kár érte és jogosult a visszatérítésre kamatokkal együtt.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Két új kecskeméti polgármesterjelölt – bővülhet még a számuk

Hódi Zsuzsanna, a Mi Hazánk és Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltje is leadta - Szemereyné...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...