fbpx
3 C
Kecskemét
2023. december 1., péntek

FRISS HÍREK

11. századi arany fülbevalót találtak a régészek

- Advertisement -

Folytatódnak a bugaci monostor környéki ásatások.

Az éppen zajló munkálatokról dr. Rosta Szabolcs ásatásvezető régész, múzeumigazgató gondolatai olvashatóak a Kecskeméti Múzeum Facebook oldalán:

„Tavaly a kolostor teljes területét befejeztük, idei első feladatunk a bazilika előtt lévő temetőrészlet feltárása. Mivel a monostor dombjának 1950-es évi elhordásánál ezt a részt pusztították leginkább, így nem számítottunk nagyobb számban megmaradt sírokra. A várakozásokkal ellentétben azonban hatalmas számban jönnek elő folyamatosan a temetkezések, jelenleg már az 1100 fölötti sírszámnál tartunk. Az 1040/50-es évek és a tatárjárás közötti kerek kétszáz év temetkezéseiről és sok-sok ezer ember, még mindig feltáratlan maradványairól van szó. A 11. századi sírhorizonthoz tartozó újabb arany fülbevalók kerültek be a múzeumba. Mindamellett alig várjuk, hogy folytatódjon a munka az ipari részleg, és a 13. századi kocsiúttal jelentkező főtér irányába is.”

A képen egy „S-végű arany karikaékszer” látható. A 11-13. század tipikus női viselete, sokáig hajkarikának tartották, de valójában ezek többségükben fülbevalóként funkcionáltak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Több osztályvezetői főorvos állás megüresedett ősszel a kecskeméti kórházban

Novemberben egy héten belül két osztályvezetői főorvos állást hirdetett meg a kecskeméti megyei kórház, a központi radiológiai és az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...