fbpx
15.9 C
Kecskemét
2024. május 4., szombat

FRISS HÍREK

11. századi arany fülbevalót találtak a régészek

- Advertisement -

Folytatódnak a bugaci monostor környéki ásatások.

Az éppen zajló munkálatokról dr. Rosta Szabolcs ásatásvezető régész, múzeumigazgató gondolatai olvashatóak a Kecskeméti Múzeum Facebook oldalán:

„Tavaly a kolostor teljes területét befejeztük, idei első feladatunk a bazilika előtt lévő temetőrészlet feltárása. Mivel a monostor dombjának 1950-es évi elhordásánál ezt a részt pusztították leginkább, így nem számítottunk nagyobb számban megmaradt sírokra. A várakozásokkal ellentétben azonban hatalmas számban jönnek elő folyamatosan a temetkezések, jelenleg már az 1100 fölötti sírszámnál tartunk. Az 1040/50-es évek és a tatárjárás közötti kerek kétszáz év temetkezéseiről és sok-sok ezer ember, még mindig feltáratlan maradványairól van szó. A 11. századi sírhorizonthoz tartozó újabb arany fülbevalók kerültek be a múzeumba. Mindamellett alig várjuk, hogy folytatódjon a munka az ipari részleg, és a 13. századi kocsiúttal jelentkező főtér irányába is.”

A képen egy „S-végű arany karikaékszer” látható. A 11-13. század tipikus női viselete, sokáig hajkarikának tartották, de valójában ezek többségükben fülbevalóként funkcionáltak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...