fbpx

FRISS HÍREK

Jönnek a gólyák, várjuk őket

- Advertisement -

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és az MVM Démász Áramhálózati Kft. évek óta együttműködik, hogy a tavasszal hazatérő fehér gólyákat biztonságos fészkek várják itthon.

Sok helyen új fészekmagasítókat tettek olyan villanyoszlopokra, ahol közvetlenül az oszlopfejre raktak fészket a gólyák, de valahol csak a fészek igazítására volt szükség.

A fehér gólyák elsősorban lakott területek elektromos hálózatának kisfeszültségű oszlopain fészkelnek. A közvetlenül az oszlopfejre épített fészek rendkívül balesetveszélyes, könnyen okozhatja a felnőtt gólyák és a fiókák halálát áramütés. Ráadásul az áramellátást is veszélyezteti. A gólyafészek-emelők (másnéven gólyakosarak) ezt a problémát küszöbölik ki. Az oszlopra szerelt állványokon a madarak a vezetékektől biztonságos távolságban építhetik a fészküket.

Mivel a gólyák hosszú évekig használják ugyanazt a fészket, minden évben hozzárakva egy kicsit, így az több mázsás súlyúra is nőhet. Az óriási méretű fészek megbillenhet, megcsúszhat, de az is előfordul, hogy az oszlopfej nem bírja el a nagy súlyt és a fészekanyag mennyiségét kell csökkenteni. Időnként pedig a már meglévő gólyakosarakat is cserélni kell.

Hasonló cikkünk:  Nyilvántartásba vették a Tisza Pártot, eddig ötszáz jelentkezés érkezett az EP-képviselőjelölti pályázatra

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság idén 38 helyszínen kérte az áramszolgáltató beavatkozását a működési területén. 34 esetben volt szükség új fészekmagasítóra, ezeket az áramszolgáltató és a nemzetipark-igazgatóság biztosította.

A gólyakosár meglehetősen robosztus építmény, hiszen nagy tömegű fészket kell majd megtartania. Egy fészekalapból és az azt tartó állványból áll. Üresen kihelyezve új, biztonságos fészkelőhelyet kínálnak a gólyáknak, illetve a vezetékekre épült fészkeket erre ráemelve megszüntethető a fészekhez köthető áramütéses esetek száma. Az MVM Démász Áramhálózati Kft. darus emelőkocsikkal, a felszerelést végző szakembereivel és a gólyakosarak egy részének biztosításával járul hozzá a tevékenységhez. A munkálatok napokon belül befejeződnek, hiszen gólyáink már megkezdték hazatérésüket afrikai telelésükből.

Az idei beavatkozásokkal érintett települések

Állampuszta, Algyő, Bácsalmás, Bugac, Balástya, Bugacpusztaháza, Csólyospálos, Domaszék, Érsekcsanád, Fülöpszállás, Gara, Hajós, Harta, Jászszentlászló, Kalocsa, Katymár, Kecskemét, Kiskunhalas, Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa, Kömpöc, Kunbaja, Kunpeszér, Madaras, Mórahalom, Szabadszállás, Soltszentimre, Tatárszentgyörgy, Zsombó

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Két új kecskeméti polgármesterjelölt – bővülhet még a számuk

Hódi Zsuzsanna, a Mi Hazánk és Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltje is leadta - Szemereyné...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...