fbpx
14 C
Kecskemét
2024. május 4., szombat

FRISS HÍREK

Van jövője a fűszerpaprika-termesztésnek, hangzott el Kalocsán

- Advertisement -

Kalocsán rendezték meg a Agrár Hungarikum kerekasztal-beszélgetést és szakmai fórumot, a XXXI. Paprika és Gasztrofesztivál keretében. A rendezvényen részt vett Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. A fűszerpaprika múltjáról, jelenéről, és várható jövőjéről való beszélgetésen elhangzott az is, hogy jelentős szerepe van a támogatásoknak, fejlesztési pályázatoknak is.

Több, a fűszerpaprika termelést segítő támogatás is elindult az utóbbi években – mondta el az államtitkár. Példának a fűszerpaprikához kapcsolódó vetőmag-és a szárítási költségeket enyhítő támogatást említette, valamint azt, hogy 2015 óta a termeléshez kötött támogatásból is részesedhetnek a fűszerpaprika-termesztők.

Mintegy 150 milliárd forintnyi támogató döntés született az elmúlt másfél évben a kertészeti ágazatok számára kiírt pályázatokra, amik által megvalósulhat a termelés technológiai megújítása. Az államtitkár legfontosabbnak ugyanakkor azt tartotta, hogy a megváltozott értékesítési lehetőségeknek és vásárlói szokásoknak meg tudjanak felelni a fűszerpaprika ágazat szereplői.

Hasonló cikkünk:  Mi kellene ahhoz, hogy ne csak egy-két éjszakára jöjjenek a turisták Kecskemétre?

A nagyobb termésmennyiség eléréséhez és a gazdaságos termeléshez fajtanemesítésre, kutatásra, technológiaváltásra van szükség – értettek egyet a jelenlévők. Ezek mellett feladatot ad a munkaerőhiány leküzdése, és az import kérdése is. A versenyképesség alapja ebben az ágazatban is a technológiai váltás, a technológiai megújulás, amelyet a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem rektora, Gyuricza Csaba szerint a generációváltás fog megoldani. Az utánpótlás biztosított, a MATE évről évre kétezer, piacképes tudással rendelkező végzett agrárszakembert bocsát ki.

via Agroinform

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...