fbpx
17.2 C
Kecskemét
2023. szeptember 25., hétfő

FRISS HÍREK

Az elmúlt 180 év Magyarországon kiadott földrajztankönyveit digitalizálták a Szegedi Tudományegyetem könyvtárában

Néhány héten belül mindenki számára elérhetővé válik online az elmúlt 180 évben Magyarországon kiadott, csaknem száz földrajztankönyv. A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtárában digitalizálták Szilassi Péter, az SZTE oktatójának a gyűjteményét, így létrehozva az adatbázist.

A legrégebben kiadott mű Arany János egykori nagykőrösi tanárkollégájának, Kiss Lajosnak a műve, amit 1842-ben írt. A Földrajzi tanítás a tanulóifjúság számára című kötetben sok, napjainkban is használt fogalom visszaköszön a bolygónkról alkotott képünk és vele együtt a földrajzoktatás kapcsán – Például: földabrosz (térkép), Északi fordító (Ráktérítő), tevepárducz (zsiráf).

Szilassi szerint a 19. század közepének szerzői közül módszertani szempontból többen meghaladták a korukat, hiszen már ekkor atlasz használatát javasolják a tanulóknak, gondolkodtató kérdésekkel, számítási feladatokkal munkáltatják őket.

Hasonló cikkünk:  A távozó pedagógusokat azzal is fenyegetik, hogy soha többé nem taníthatnak

A digitális formában archivált földrajztankönyvek olyan óriási, hamarosan minden érdeklődő számára online elérhető, kutatható adatbázist jelentenek, amely kutatásához a mesterséges intelligencia is segítséget nyújthat majd. A digitalizált könyvek nemcsak korrajzok, de szórakoztató olvasmányok is, néhány oldalankét meglepő szófordulatokkal vagy tudományos állításokkal.

Hasonló cikkünk:  Visszaesett a turizmus a Balatonnál, vagy rekordok dőlnek meg?

A cikket a Szegeder és a KecsUP együttműködésének keretében szemlézzük, a teljes cikket itt olvashatja.

Hirdetés

Felkapottak

Kerékpárral tekert esküvőjére az ifjú pár Kecskeméten, éppen az autómentes napon

A kecskeméti Juhász Imre és Juhász Eliza mindketten imádnak bringázni, így nem is volt kérdés számukra, hogy menyasszonyi autó...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...