fbpx
21.9 C
Kecskemét
2023. szeptember 25., hétfő

FRISS HÍREK

G7: A dízel-mellékvonalak bezárása helyett több lehetőség is szóba jöhetett volna

Az SZDSZ-es Kóka János 14 vasútvonalat, a Bajnai-kormány 2009-ben 14 vasútvonalat zárt be, Lázár János pedig 10 vonalra szóló bezárást vitt véghez, ezzel csatlakozva a klubhoz. Azonban tavaly novemberben az újonnan létrehozott Építési és Közlekedési Minisztérium vezetőjeként Lázár még azt ígérte, hogy a vidék lesz az első. A vasútvonal-bezáró klub fő jellemzője, hogy érdemi egyeztetés, hatáselemzés, a lehetőségek vizsgálata nélkül hozták meg a döntést. A G7 járta körül, hogy milyen egyéb lehetőség lett volna a bezárás helyett.

A MÁV-Start kereshetett volna új és jobb járműveket, a kormány pedig hatékonyabb, piaci alapon működő üzemeltetőt, vagy akár át is adhatták volna a vonalakat az érintett önkormányzatoknak. Látható, hogy elavult a MÁV-Start dízel flottája, ahogy az is, hogy kisebb felújításokkal lehetne elég jármű. Kérdés, hogy milyen áron lehetne új járművekre cserélni az elöregedett flottát, és a villamosítás mennyiben lehet a dízelek kiváltásának eszköze.

A MÁV Start azzal indokolta a mellékvonalak bezárását, hogy nincsen már elegendő működőképes vonata. Az összesen 618 darabból álló flottából csak 339 használható, 55 százaléka áll bevethető állapotban. Ide vezetett a hosszú évek alacsony színvonalú karbantartása és a tervezés hiánya.

A MÁV-nak van korszerűbb dízel szerelvénye, az úgynevezett Uzsgyi becenevű jármű, amiből 40 db van. Ezek klímásak és zárt WC-rendszerűek, de nem túl megbízhatóak, negyedüket nem is lehet használni. Viszont ha valóban olyan nagy a járműhiány, mint a MÁV-Start állatja, a 10 darab leállított egység pont elég lenne 10 mellékvonal kiszolgálására.

A mellék- és dízel vonalakon négyből három szerelvényt azonnal cserélni kellene, ugyanis a selejtre érett, klíma és zárt WC-rendszer nélküli, megbízhatatlan és magas karbantartásigényű Bz motorvonatok és M41-es dízelmozdony vontatta szerelvények teszik ki a dízel férőhelykapacitás háromnegyedét.

A G7 számítása szerint ha a MÁV az összes selejtérett vonatát lecserélné, akkor 186 hasonló vonatot kellene venni, ami 250 milliárd forintba kerülne. Viszont az újabb vonatok rendelkezésre állása sokkal magasabb, így ezekből legalább 10-20 százalékkal kevesebbre lenne szükség, így nagyságrendileg 200 milliárd forinttal lehet számolni.

Használt vonatok beszerzése is lehetőség lenne, például az osztrák ÖBB szeretné a következő évtizedben teljesen megszüntetni a dízel vontatást, ezért 120 akkumulátoros vonatot szereznek be – így a hazai igények java részét lefedő teljes flottát lehetne a használt, jó minőségű dízeleikből vásárolni. A német állami vasút, a DB kínálatában is elérhetőek a MÁV-Start számára is megfelelő vonatok, piaci források szerint a 611-es sorozatú járművekből körülbelül 45 darab elérhető, darabja csupán 40-50 millió forint.

Hasonló cikkünk:  73 kilométer 2 óra - uniós pénz nélkül nem lesz jobb

Az összes elavult dízel szerelvény leváltása 20-25 éves német használt dízelvonatokkal 9 milliárd forintba kerülne.

Hasonló cikkünk:  Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kér Bige Lászlóra

A MÁV fenntarthatósági stratégiája szerint 2030-ig alig épül át villamos vontatásra vonal:

  • A Romániába vezető, Püspökladány – Biharkeresztes vonal már kivitelezés alatt áll.
  • GYSEV fenntartásában lévő Zalaszentiván-Nagykanizsa szakasz átépítése és villamosítása a pénzhiány miatt elmaradt, de továbbra is tervezik megvalósítani.
  • A Balatonfüred-Tapolca-Keszthely és Tapolca Ukk szakasszal az észak-balatoni vonal is teljes mértékben villamosításra kerülne.
  • A Lajosmizse-Budapest vonal tervezése még sehol nem áll, a harmadik világbeli műszaki színvonalú fővárosi elővárosi szakasz átépítés fontos lenne, hiszen óriási lenne egy jó minőségű vasút után a gyorsan fejlődő lakosságú térségben a kereslet. Uniós források hiányában erősen kétséges, hogy lesz-e rá pénz.
  • Több más vonalat pedig 2050-ig tervezik átépíteni.

Mivel a jelenleg dízel járművekkel kiszolgált vonalak jelentős részét 2050-ig villamosítani tervezik, ezért is érdemes lenne inkább használt járműveket beszerezni.

Érdemes lehetne a versenyt is használni a hatékonyság növelésére, ugyanis a MÁV-nak is jót tehetne a konkurencia. Az európai országok egybehangzó tapasztalata, hogy ahol az állami megrendeléssel működő vonatok megrendelését megversenyeztették, a korábbi monopol vasúttársaság is jóval nagyobb hatékonyságra kapcsolt.

Ez kis részben már meg is valósult Magyarországon is, hiszen a korábban csak a Győr-Sopron és Sopronból az osztrák határ felé, illetve a kicsiny magyarországi Fertővidéki HÉV szakaszokat üzemeltető GYSEV a teljes Nyugat-Dunántúlon átvette a vonatok közlekedtetését, de még a vasúti pályák üzemeltetését is. Így ma már a 7558 kilométernyi magyarországi vasútvonalak tizedét nem is a MÁV, hanem a GYSEV üzemelteti.

A 2022-es költségvetési beszámoló szerint 951 milliárd forintot költött az állam a vasúti és buszos közszolgáltatásra és vasúti pálya fenntartására és fejlesztésére. Ha figyelembe vesszük, hogy a drága kínai hitelből épülő, sokak szerint értelmetlen Budapest-Belgrád vasútvonal hazai szakasza 800 milliárd forintba kerül, látható, hogy ennek töredékéből az összes hazai mellékvonal évtizedeken keresztül magas színvonalon üzemeltető lehetne.

Hirdetés

Felkapottak

Kerékpárral tekert esküvőjére az ifjú pár Kecskeméten, éppen az autómentes napon

A kecskeméti Juhász Imre és Juhász Eliza mindketten imádnak bringázni, így nem is volt kérdés számukra, hogy menyasszonyi autó...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...