fbpx

FRISS HÍREK

Miért egyformák és csíkosak a kecskeméti és szolnoki víztornyok?

- Advertisement -

Nem csak Kecskemét látképét határozza meg a csíkos víztorony, hanem Pestszentlőrinc, Csepel és Szolnokét is. Az első 3000 köbméteres piros-fehér csíkozású betonkelyhet a XVIII. és XIX. kerületi lakótelepek vízellátásra építették.

Az egyre szaporodó, elsősorban paneltechnológiával készülő lakótelepek igényelték azt, hogy egy 3000 köbméteres nagy vasbeton víztorony lenne a legalkalmasabb azok kiszolgálására. A Mélyépítési Tervező Vállalat (Mélyépterv) tervezte meg a típust, ezzel sok technikai újítást is bevezetve.

Ilyen technológiai újítás volt, hogy a kehely a földtől indulva, az alaptesten készült el, ami három részre tagolódik. Vízzáró falú külső és belső tartályteret alakítottak ki, melyek nem igényeltek külön szigetelést. Ezek a csepegőtéri tartószerkezetre támaszkodtak.

A kehelyfelületet a Ferihegyi repülőtér közelsége miatt a légügyi előírásoknak megfelelően váltakozva piros-fehér színezéssel látták el – ezt alkalmazták a többinél is.

Hasonló cikkünk:  Maradhatnak a kecskeméti üzletek ablakaira ragasztott reklámok, hiába tiltja a rendelet

A cikket a Szol24 és a KecsUP együttműködésének keretében szemlézzük, a teljes cikket itt olvashatja.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...