fbpx
19 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

Ipari kapuk cseréje – Energiahatékony beruházás, ami gyorsan megtérül?

- Advertisement -

A hagyományos ipari kapuk cseréje gyorsmozgásúra igen hatékony beruházásnak bizonyul az ipari létesítmények esetén. Mivel folyamatosan használatban vannak, több százszor is nyílnak egy nap alatt. Bár lehet, hogy a hőátbocsátó tényezőjük alacsony, a hagyományos típusok lassú működése miatt jelentős az energiavesztés.

Napjaink ipari kapui és a lehetséges alternatíva

Még akár a legapróbb változtatásra is sokat javulhat egy-egy cég energiahatékonysága. Az EnergyHub esettanulmányait érdemes elolvasni, már csak inspirálódás szempontjából is. Több kisebb és nagyobb beruházásról is olvashatunk, melyek egytől egyig nagyszerű eredménnyel zárultak.

A logisztikai feladatok időérzékenységének köszönhetünk rossz gyakorlatokat. Ilyen az is, amikor a teljes rakodási idő alatt nyitva vannak a ipari kapuk. A maguk 4-5 méteres magasságával elég nagy méretű szerkezetek, melyek a rossz gyakorlatoknak köszönhetően akár jelentős energiavesztéshez is vezethetnek. Télen a fűtés, nyáron pedig a hűtés hatékonyságát csökkentik.

Ezzel szemben a modern gyorsmozgású ipari kapuk akár 2 m/s sebességgel is képesek nyitni, majd az áthaladást követően azonnal zárnak is. Így jelentős energiát spórolhatunk pusztán azzal, hogy nem lesznek folyamatosan nyitva.

Termozsilip, avagy a hőszigetelt rámpakiegyenlítők

Az épületen belül található rámpakiegyenlítők egyfajta vízszintes vaskapuként jelentős energiaveszteséget okozhatnak. Az épületből rajtuk keresztül folyamatosan távozik a hő (nem csak akkor, amikor használatban vannak), mivel az acélfelületük hőátbocsátási tényezője közel sem kedvező.

Hasonló cikkünk:  A kormány több milliárd forinttal támogatja a turisztikai ágazatot, köztük a kávéházi cigányzenészeket is

A hőszigetelés megoldására ajánlott thermo zsilipet beépíteni minden rámpakiegyenlítőhöz, mely megszünteti ezeket a gyenge pontokat. Ha ezeket gyorsmozgású ipari kapukkal látjuk el, akkor tovább csökkenthetjük az energiaveszteséget.

Energiamegtakarítás a gyakorlatban

Minden egyes energiahatékony beruházás úgy van megtervezve, hogy megtérüljön. Csak épp az nem mindegy, mennyi idő alatt érjük el azt a pontot, amikortól már nem a megtérülésről, hanem a valódi, egyben folyamatos megtakarításról beszélhetünk.

A legrosszabb hőmegtartó képességgel bíró épületek esetén érhető el a legkomolyabb eredmény a megfelelő hőszigetelés alkalmazásával. Tehát ahol folyamatosan működtetett hagyományos ipari kapuk vannak, ott minél több ilyen van, annál nagyobb megtakarítás érhető el modern (gyorsmozgású) kapuk telepítésével.

Valamint ne feledkezzünk meg a rámpakiegyenlítők thermo zsilippel való ellátásáról sem, mellyel még a használaton kívüli egységeknél is csökkenthető az energiaveszteség.

Az eddigi projektek tapasztalatai igen jó eredményekkel, nagyon gyors megtérüléssel kecsegtetnek. Már akár 15 hónap alatt is pozitívvá válhat az egyenleg, azaz 1,5 év sem kell egy ilyen beruházás megtérüléséhez. Az EKR segítségével pedig akár 1 év alá is leszorítható ez az időintervallum.

Nem kérdés tehát, hogy megéri-e az ipari kapuk cseréje és a thermo zsilipek telepítése.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...