fbpx
3.8 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Senki sem tudja, hogy mi lesz a megszüntetett civil támogatási program után

- Advertisement -
  • A civileknek nem szóltak előre decemberben a VTP megszűnéséről.
  • A civilek összeültek január elején, hogy megkérdezzék milyen civil programot terveznek kialakítani.
  • E-mailben várják a civilek javaslatait arról, ami el sem hangzott.

A Városi Civil Kerekasztal idei első megbeszélésére január 7-én került sor a Spartacus Sportkör különtermében, ahol egyesületi vezetők – a megszüntetett Városi Támogatási Program utáni – tervekről kérdezték a civil szervezetekkel való kapcsolattartásért is felelős Lévai Jánosné Fidesz-KDNP-és tanácsnokot, illetve a hivatal képviseletében Libor Zoltán civil referenst.

A közel egy órás napirend alatt azonban érdemi koncepciót nem tudtak meg a civilek. Kiérlelt tervezet nem hangzott el arról, hogy milyen formában tervezi a város a civil egyesületek pályáztatását a jövőben. Mindettől függetlenül a tanácsnok e-mailben várja a kerekasztal javaslatait és további kérdéseit január 20-ig. Így foglalta össze a megbeszélés eredményét több jelenlévő civil delegált portálunknak.

Senki nem mond semmit a részletekről

Mint ismeretes egyedüliként a kecsUP.hu számolt be arról decemberben, hogy minden előzetes egyeztetés nélkül megszüntetnék a 2011-ben, 154 millió forinttal elindított Városi Támogatási Programot. A hogyan továbbról sem a decemberi közgyűlésen, sem a januári Civil Kerekasztal megbeszélésén nem derült ki semmi sem, csak annyi, hogy 2020-tól választókerületi keret lesz – és állítólag ezen keresztül lehet majd a civil egyesületeknek pályázni. Továbbá felreppent az a hír, hogy a februári közgyűlésre elkészülne egy rendelet, amely ún. tanácsadó testületeket hozna létre a választókerületekben.

Arról azonban senki sem nyilatkozik – írásos tervet eddig nem közöltek még –, hogy ez kikből állna, hány fő lenne, ki vezetné, civil egyesületek részt vehetnek-e benne, mi lenne a pályázási eljárás rendje, mekkora forrás jutna egy-egy választókerületbe stb. És nem mellékesen, valóban egy forráskeretből lehetne pályázni járdafelújításra és civil programra?

Ez közpénz és el kell vele számolni!

A megbeszélésen a civilek arra is felhívták a figyelmet, hogy a közpénzzel pontosan el kell számolni, és ezért nem mindegy, hogy mi a forráskezelés eljárásrendje.

Ha valóban a választókerületi keretbe lesz „integrálva” a civil pályázati program, akkor ki lesz a kifizető? – tehető fel a kérdés. Maga az önkormányzati képviselő? Ki fog dönteni egy-egy pályázatról? Ki fogja ellenőrizni az elnyert forrás felhasználását? Az eddig ismert online pályázati felület teljesen meg fog változni? Mekkora keretösszeg áll rendelkezésre? Mi van akkor, ha egy körzetben több tucat egyesület működik és máshol csak néhány? Mi biztosítja az arányos és részvételt elősegítő igazságos elosztást? Csak röpködnek a kérdések és minden érintett csak találgat.

Hasonló cikkünk:  Sztrájkbizottság alakult a kecskeméti Mercedes-gyárban

2019 elején még dicsérték, majd év végén megszüntették

A Városi Támogatási Programot a 2019. évi költségvetésben még dicsérték és fontos tartópillérnek gondolták a közösségek érdekérvényesítésében, majd év végén eltörölték. Azóta sem érti senki sem, hogy mi az indok, amit ne lehetett volna az érintettek bevonásával széles körben megbeszélni.

A VTP, ha nem is volt hiba mentes, mégis a civilek úgy nyilatkoztak róla, hogy:

a városban aktívan működő civil szervezetek számára már ismert, jól bejáratott, olajozottan működik. Az elszámolása egyszerű, a kiosztása igazságos. A civil szervezetek többségének munkája nem függ össze a választókerületével.

A változás módjával kapcsolatban pedig így:

Sajnos az elképzelések széles körű egyeztetésre nem kerültek, pedig a működtetés módja egy forráskezelés legfontosabb része, ezért ennek utólagos megalkotása – az érintettek kihagyásával – bizonyára nem célja az Önkormányzatnak. A jelenleg ismert előterjesztésben az új szándék a forrást területi, választókerületi lehatárolással biztosítaná, összevonva a már létező képviselői kerettel. A széttördelt forrás esetén minden témakör minden kerületben pályázható, vagy csak ott, ahol azt a mindenkori önkormányzati képviselő jónak látná? Mennyivel lenne demokratikusabb a mai elbírálási szisztémánál, ha ezt sok-sok kis „tanácsadó testület” venné kézbe? Egyszóval hasznosabb lenne az összevonásról a döntést elhalasztani,  problémákat áttekinteni és megfelelő megoldásokat találni, együtt a közösségekkel, akiket nem véletlenül neveznek „kedvezményezetteknek”.

A civilek ismét elővehetik a 2008-as, azóta többször is számon kért együttműködést?

2008-ban Zombor Gábor polgármester és a Városi Civil Kerekasztal képviseletében Dánfy László soros elnök együttműködési megállapodást kötött: a felek között kialakult kapcsolatrendszer, együttműködési mechanizmusok erősítése, a kapcsolattartás szervezettebbé válása és tartalmának pontosítása érdekében.

A (még létező) VTP sem volt bár tökéletes, aminek a civilek többször is hangot adtak:

főként azt szerették volna elérni, hogy jobban váljon el egymástól az intézményi és a tisztán civil pályáztatás, érdemi részvételt kaphassanak a döntéshozatalban, illetve elsődleges javaslattételi joggal rendelkezhessenek.

Civil oldalról a kérdés most az, hogy egy teljesen új támogatási rendszer kiépítésével sikerül-e érvényt szerezniük régi igényüknek. És persze az a szándék, hogy egy olyan támogatási program jöjjön létre, ami az önkormányzat és a civil szektor együttműködésén alapul.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...