fbpx
2.1 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Áll a bál a szabálytalanul kivágott tiszaugi erdő miatt

- Advertisement -

A WWF Magyarország honlapján számolt be arról, hogy árvízvédelmi munkák keretében tarvágással irtott ki Tiszazug határában, a folyó menti védett területen álló, idős ártéri ligeterdőt az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). Ennek következtében pedig a közel évszázados fák megsemmisítésével felszámolták az itt élő értékes élővilág, köztük a védett fekete gólyák élőhelyét is.

A zöldszervezet szerint a tarvágásra az OVF-nek nem volt engedélye, az idős nyárfák kitermelése illegálisan történt.

Miközben az ország faültetési lázban ég, az ártéri közösség megsemmisítése már csak azért is fájó, mert az ártéri ligeterdők a leginkább veszélyben lévő erdei élőhelyek közé tartoznak: területük a folyószabályozások előtti kiterjedés kevesebb mint 1 százalékára zsugorodott össze. Idős erdőket pedig szinte alig találunk köztük, és a még megmaradt védett állományaikat pedig nagymértékben fenyegeti a nem őshonos özönfajok térnyerése.

AZ 1/A a vágással érintett, 1,36 hektár területű védett erdőrészlet. Forrás: WWF Magyarország

A vízügy cáfol

Az OVF egy Facebook-posztban reagált, aminek lényege, hogy a fakitermelés eleget tett az illetékes hatósági előírásoknak, azt helyszíni bejárás és szakmai egyeztetés előzte meg. A vízügyi igazgatóság véghasználati lehetőséggel élt, ami azt jelenti, hogy a kivágott idős, puhafás állomány helyére facsemetéket ültet.

„Annak érdekében, hogy a védett fajokban okozott kár a lehető legkisebb legyen, 2020. január 8-án a Nemzeti Park munkatársaival helyszíni bejárást tartottunk. Az odús fatörzseket megjelöltük azért, hogy azokat a jogszabály által előírt módon visszahagyjuk a területen. Az egyik erdőrészlet természetes felújítással érintett, tehát mag- és sarjeredetű újulatra alapozzák az erdőfelújítást” – áll a nyilatkozatban.

Az érvelés része, hogy az elmúlt 40 évben a kezeletlen hullámtér és feltöltődés miatt több mint egy métert emelkedtek az árvízszintek, ilyen mértékben pedig nem emelhetők a töltések, szükség van tározókra, természetvédelmi céllal is használható árvízvédelmi levezető sávokra, és ahol lehet, a hullámterek bővítésére.

A kormányhivatal megállapította: tarvágás történt

Fentiek alapján igencsak úgy tűnik, hogy a szabályozás és a természetvédelem érdeke nincs közös nevezőn. Ezen a ponton szokott a „laikus tömeg” világnézeti alapon szekértáborokba húzódni és zöldhisztit, a másik oldalról pedig hazug hivatalt kiáltozni a másikra, míg a téma pár nap után elsikkad.

Ám esetünkben nincs még vége a történetnek. A WWF ugyanis kérdéssel fordult az illetékes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatalhoz, a válaszban azt olvassuk, hogy a vízügy számára kiadott engedély az érintett erdőrészek (Tiszazug 1A és Tiszazug 1C) esetén rögzíti: az idős, őshonos faegyedeket kímélni kell, a szomszédos területrészek fakitermelési és tereprendezési munkái során a fák törzse, koronája és gyökérzete nem sérülhet.

Hasonló cikkünk:  Rekordot döntött a futók létszáma Szentkirályon (galériával)

A védett állatok védelmében a „fák tőelválasztását augusztus 1. és október 15. között kell elvégezni”. Ezek után a kormányhivatal is megállapítja, hogy a területen több erdőrészleten is tarvágás történt, ezek pontos felmérése, lehatárolása folyamatban van – a kormányhivatal válaszát eredeti formájában itt olvashatja.

WWF Magyarország

A 24.hu kérdésére a WWF Magyarországnál elmondták, információik szerint az „odús fatörzsek” kijelölése nem történt meg, vagy ha mégis, ezt nem vették figyelembe – ez fenti fotón is látszik. Mivel a kormányhivatal jelenleg méri fel és határolja le a területet, így csak annyit tudtak mondani, tarvágás valószínűleg 10,67 hektárt érintett, ebből 6,03 hektár volt védett.

A WWF Magyarország a további jogi lépéseket egyelőre mérlegeli. Tudomásuk van arról, hogy egy magánszemély a honlapon először megjelent cikk nyomán, a Btk. 243 §. (2), bekezdése szerint minősülő, természetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt feljelentést tett a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Kis területről és fiatalításról van szó

Megkeresték hát az Országos Vízügyi Főigazgatóságot, ahol a 24.hu-nak megerősítették: a legnagyobb körültekintéssel és a vonatkozó szabályok, előírások betartásával. A szóban forgó Tiszaug és Lakitelek térségében a jogszabályban rögzített hazai nyárasok vágásérettségi kora természetvédelmi területen 40-60 év, mely alapján az erdőgazdálkodók a faállományok megújítását kezdhetik el a felső korhatárt követően.

Az igazgatóság élt a körzeti erdőtervekben lévő lehetőséggel, amely a januári kitermelést lehetővé teszi. Ez a már lombtalan állományban pontosabb szemlét tett lehetővé (2020. január 8-án) a védett állatokat illetően, és nem utolsósorban a fagyott talajon kevesebb kárral járt. Az erdőterületek megújítására, újraerdősítésére vonatkozóan az erdőgazdálkodóknak a fakitermelést követő 2. évre kell megfelelő minőségű új erdőt kialakítaniuk.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, mint erdőgazdálkodó hasonló típusú fakitermelési tevékenységeket 2009 óta végez, az idős faállományainak megfiatalítása és többkorúsítása miatt. Ezek a tevékenységek kis léptékű és kis területű beavatkozások.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...