fbpx
14 C
Kecskemét
2023. október 4., szerda

FRISS HÍREK

Jordániába utaztak a Margaréta Otthon lakói – VR-szemüveg segítségével

A kecskeméti Margaréta Otthon idős lakóit egy fantasztikus jordániai utazásra küldték, ehhez azonban nem kellett elhagyni az épületet sem. A CédrusNet Kecskemét Program és a Digitális Tudásközpont munkatársai VR-szemüvegeket vittek az időseknek.

Magdi néni Petra romváros sziklatemplomában nézelődve kommentálta a látottakat:

„Micsoda sziklák! A valóságban megnézni sem lenne rossz” – közben forgatta a fejét, rajta a VR-szemüveggel.

„Itt egy teve, egész közelről. Odafönt meg egy bácsi, jaj, nekem… oda fölülni!. (…) Hú, de mély! (…) Félelmetes, de gyönyörű” – ezt már Györgyi mondta, miután az otthon igazgatója, Jancsikné Tóth Andrea kérdezgette, hogy mit lát éppen.

Jancsikné elmondta, hogy nem zárkóznak el az innovatív új ötletek elől. Örülnek, ha be tudnak vinni az otthonba rendezvényeket és programokat tekintve, hogy az ott lakók nehezen mozognak, kevés időt töltenek az intézményen kívül.

A Digitális Tudásközpont munkatársai elmondták az igazgatónak a kezdeményezés és a technológia lényegét, majd a lakók igényeit felmérve létrejött az együttműködés. Az idősek előtt az otthon dolgozói is kipróbálhatták a szemüveget, virtuális hullámvasútra szálltak fel.

Mielőtt azonban az idősek fejére helyezték volna az eszközt, az volt az otthon kérése, hogy ne szédítő filmeket vetítsenek. Egy repertoárból végül a városlátogatásokat, a tengerparti sétát választották. „Megtaláltuk azt, ami nagyon megérintette az itt élőket” – mondta az igazgató.

Hasonló cikkünk:  Csintalan Sándor szerint Dobos József volt MSZP-s politikus a KDNP-ben folytathatja

Egészségügyi hatása is van a VR-ozásnak, ugyanis sok szép emlékképet előhív, ami az agyat is megmozgatja – ez pedig a demencia elleni küzdelem miatt fontos. „Ezek az emlékek olyan érzéseket szabadítanak fel, amik nagyon pozitív hatással tudnak lenni az itt élők életminőségére. Még ha csak pár perc is maga az utazás, de nagyon tartalmas, és sokáig emlékezetes élményt nyújt számukra” – tette hozzá Jancsikné.

Hasonló cikkünk:  Családi fesztivál lesz a Szórakaténuszban

Molnár Szilárd, a CédrusNet szakmai vezetője elmondta, hogy „Kecskeméten van egy nagyon előremutató idősödésügyi program”. Szerinte egyértelmű, hogy az idősödő „korosztállyal tenni kell valamit, mert az az életmodell, amiben szocializálódtunk, hogy tanulunk, dolgozunk, nyugdíjba megyünk – fönntarthatatlan.”

A tudásközpont rendelkezik technológiai eszközparkkal, amiben VR-szemüvegek is találhatóak, így felmerült, hogy ki lehetne ezeket próbálni külső helyszínen is. A gondolat az volt, hogy szociális otthonba vagy idősotthonba látogatnak el, teljesen új élményt adva a bentlakóknak, akik mozgásukban korlátozottak. Most harmadszorra jártak a Margaréta Otthonban.

A sikeres utaztatások híre elterjedt a városban, a Digitális Tudásközpontot azóta több hasonló intézmény megkereste, hogy örülnének, ha hozzájuk is elmennének a VR-szemüvegekkel – így újabb otthonok lakói kelhetnek majd útra, hogy barangoljanak városokban, tengerpartokon és az emlékeikben.

via 24.hu

Hirdetés

Felkapottak

Pesty László első „ügye” a Kecskemét melletti gyümölcsfeldolgozó pár milliárdos csalása

A 24.hu írta meg hétvégén, hogy Pesty László közzétette az első ügyet, ami szerinte a NER működését mutatja be. Pesty...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...