fbpx

FRISS HÍREK

Vályogból nyomtattak egy szaunát Kecskeméten

- Advertisement -

Különleges projekt zajlott a nyáron Kecskeméten, vályogból nyomtattak egy szaunát. A világújdonságnak számító fejlesztés az Ökodome csapatának köszönhető, ez akár forradalmasíthatja is az építészetet. A következő vállalásuk, hogy jövőre lakóházat nyomtassanak.

Az Ökodome csapata 2022-ben kezdte meg a kutatás-fejlesztést egy olasz gyártmányú kísérleti “WASP Crane” nevű 3D nyomtatóval. Először egy tyúkólat, majd egy pavilont nyomtattak, idén pedig olyan kísérleti szaunaépületet, amelyet a 3D háznyomtatás “szent gráljának” tekinthető nyomtatott kupola fed.

A 3D nyomtatott kupolával a vályogépületek nem csupán gyorsabban és ökológikusabban épülhetnének, de jóval olcsóbbak is lennének. A munkadíj 50 százaléka megspórolható ezzel a technikával, a többi költségről nem is beszélve.

A nyomtatott, kupolás tető tekintetében komoly előrelépés az idei építmény. Többszáz cég foglalkozik világszerte épületek 3D nyomtatásával, és bár kísérletek folytak, nyomtatott kupolával rendelkező épületet egyelőre egy cég sem kínál. A legnagyobb kihívásnak a tervezés, ezen belül a vályognyomtató speciális követelményeire szabott parametrikus modellezés bizonyult, amit idén már meg tudtak valósítani.

Hasonló cikkünk:  Elkelt a Gizella téri városi ingatlanrész, a hasznosításáról a vevő még nem tud információval szolgálni

Három mérnök munkája és három szoftver kellett ahhoz, hogy a nyomtatás el tudjon indulni egy tömörített kavicságyon, vagyis alap sem kellett hozzá. Az Ökodome projekt célja olyan épületek nyomtatása, amelyek energetikai értéke a passzív házakéhoz közelít. A kupolás szauna épülethez új falmintázatot fejlesztettek, amelynek hőtartási, hőszigetelési értékeitől további javulást remélnek a Tyúkólnál tapasztalt egyébként is kedvező értékektől.

A kupolás szauna épület magassága 3 m, a tavaly nyomtatott épületek magassága 2 m volt. A kéthetes munka után a falszerkezet kapott egy külső vízlepergető vakolatot, majd bemeszelték. Ezután szerelik be a nyílászárókat, a sötétített szaunaablakokat, bent pedig egy fatüzelésű szaunakályha kap majd helyet.

A modern technológiát ötvözi a vályog hagyományos értékeivel ez a módszer, amivel egy csapásra két legyet lehet ütni, Magyarországon ugyanis mindenütt ott van helyben az olcsó alapanyag, ami a vályoghoz kell, ezzel pedig rengeteget lehet spórolni.

via Hello Vidék

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Két új kecskeméti polgármesterjelölt – bővülhet még a számuk

Hódi Zsuzsanna, a Mi Hazánk és Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltje is leadta - Szemereyné...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...