fbpx

FRISS HÍREK

Egy magyar családra átlagosan 13 millió forint megtakarítás jut

- Advertisement -

Minden korábbinál magasabbra nőttek a magyar lakosság megtakarításai: egy háztartásra most átlagosan közel 13 millió forint jut. Ez a hihetetlennek hangzó megállapítás a Magyar Nemzeti Bank frissen megjelent statisztikáiból derül ki.

A lakossági kézben tartott pénzügyi megtakarítások állománya 2023 második negyedévében 54 ezer milliárd forint fölé emelkedett. A bankbetét, az állampapír, a befektetési alapok és a készpénz a legnépszerűbb befektetések: ezek az eszközök együttesen kitették a pénzügyi megtakarítások 78 százalékát.

2010 óta nominális értelemben megtriplázódtak a pénzügyi megtakarítások, viszont az infláció miatt sokkal mérsékeltebb emelkedést láthatunk. A csúcs 2021 utolsó negyedévében következett be: akkor a 2010-es helyzethez képest reálértelemben nagyjából 56 százalékkal volt több pénzügyi megtakarítás a lakosság kezében.

Az infláció elszabadulása miatt hiába híztak a befektetések, a drágulás egyre erodálta a félretett pénz értékét. Az idei első negyedévben a csúcshoz képest már 13,1%-kal lejjebb helyezkedett el a reálvagyon. Ekkor a megtakarítások a 2019 harmadik negyedévivel megegyező reálszinten helyezkedtek el, tehát gyakorlatilag 3,5 év elveszett.

A megtakarítók érdemi változtatásokat eszközöltek a portfóliójukban, három negyedév alatt kb. 11%-kal csökkent a bankbetétekben tartott befektetések mennyisége, míg az állampapírok állománya a kedvezőbb kamatozásnak köszönhetően 19%-kal nőtt ugyanez idő alatt. Nőtt a befektetési alapok iránt is a kereslet, a befektetési jegyekben tartott vagyon egy év alatt 44%-kal bővült.

Hasonló cikkünk:  Március közepétől vízummentesen utazhatunk Kínába

Az összesített statisztikák nem mutatják a sokaságon belüli különbözőségeket, pedig a társadalom egyes rétegei között igen nagy egyenlőtlenségek figyelhetők meg. Nyilvánvaló, hogy a 13 millió forintos átlagos megtakarítás sokak számára irreálisan soknak tűnik, míg a leggazdagabbak ennek a többszörösével is rendelkeznek.

2022-ben jelent meg a háztartási vagyonfelmérés legfrissebb verziója, eszerint Magyarországon a pénzügyi megtakarítások 83%-a a háztartások leggazdagabb 30 százalékánál összpontosul, a háztartások legszegényebb 30 százaléka mindössze a megtakarítások 5%-a felett rendelkezik, míg a középső réteg a megtakarítások 13%-át tartja kézben.

Aki idős korára összegyűjti 13 millió forintot, 20 éven keresztül 54 ezer forinttal tudja majd kiegészíteni a nyugdíját. Aki 25 évesen elkezdi a gyűjtést, elég 12 ezer forintot befektetnie havonta, hogy nyugdíjba vonulására elérje ezt az összeget, de aki 35 évesen áll neki, annak már 19 ezer forinttal kell számolnia havonta. Egy 45 éves esetében pedig már 33 ezer forint lesz ez az összeg.

via Bankmonitor

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...