fbpx
15.1 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

Rosszul járna-e a magyar gazdaság, ha december 24-e munkaszüneti nap lenne?

- Advertisement -

Az elmúlt hetekben kiskereskedelmi láncok jelentettek szünnapot szenteste napjára, ami felvetette a kérdést, hogy miért ne lehetne december 24-ét munkaszüneti nappá nyilvánítani. A HVG utánajárt: nyerne vagy vesztene az ország ezen?

Schanda Tamás, az egykori innovációs tárca államtitkára úgy fogalmazott korábban, hogy „a jelenleg is érvényben lévő munkaszüneti napok számának növelése gyengítené a versenyképességet és GDP-kiesést is okozna, érzékenyen érintené a nemzetgazdaság teljesítményét és a költségvetés bevételeit is.”

A kormánytöbbség álláspontja pedig azóta sem változott.

November 10-én a Lidl jelentette be: beállt a Civil Összefogás Fórum és az Egyenlő.hu december 24-i boltzárról szóló kezdeményezése mögé, és egyik hazai üzlete sem tart majd nyitva szenteste napján a kétszáz közül. Közel egy hétre rá a Rossman közölte, hogy mind a 200 üzletét zárva tartja szenteste napján. Kiderült az is, hogy további áruházláncokkal egyeztet a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete a karácsonyi boltzárról.

Amíg a munkavállalók a szabadnap oldalán állnak, a munkáltatók másképp látják: a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) úgy véli, hogy a zárva tartás gyengítené a gazdaságot.

Több párt is kezdeményezte az utóbbi években december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánítását, legutóbb Balassa Péter jobbikos képviselő nyújtott be erről képviselői önálló indítványt. A kormány továbbra is ellenzi a kötelező szentesti boltzárat, így ez alakalommal is leszavazták. Majd a parlamenti plenáris ülésen is feltették a kérdést a kormánynak: mikor lesz december 24-e munkaszüneti nap?

Balassa érvelése szerint több európai országban munkaszünet van e napon, és a közvélemény-kutatások szerint a magyarok 64-83 százaléka támogatná, hogy az legyen. Szerinte egy magát kereszténynek és konzervatívnak valló kormánynak támogatni kellene ezt.

Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában hangsúlyozta: mindenszentek napját 2000-ben a Fidesz, nagypénteket 2017-ben a Fidesz-KDNP kezdeményezésére nyilvánították munkaszüneti nappá. Magyarországon tizenegy munkaszüneti nap van – mondta, hozzátéve, hogy számuk további növelését a gazdaság teherbíróképessége szempontjából is alaposan vizsgálni kell.

Mennyibe kerülne, ha december 24-ét munkaszüneti nappá minősítenék? Amikor munkaszüneti nap lett nagypéntek, Dávid Ferenc, a VOSZ akkori főtitkára úgy számolt, hogy egy ilyen döntéssel 20-25 milliárd forint eshet ki a gazdaságból. Vagyis durván 2-2,5 ezer forint/fő, ha a teljes lakosságra vetítjük – az akkori 130 milliárd forintos napi GDP szerint.

Hasonló cikkünk:  L. Simon László szerint az új kulturális törvénytervezetet fizikai képtelenség megcsinálni

Ha a magyar GDP-t leosztjuk a 2023-as munkanapok számával (251-gyel), azt kapjuk, hogy nagyjából 263 milliárd forint jön össze egy munkanap alatt. Vagyis a fenti arányokkal számolva nagyjából 40 milliárd forint lenne az idei kiesés, azaz durván négyezer forint/fő.

Azonban ekkora veszteséggel valószínűleg nem kellene számolni, sőt akár nyereség is származhat a plusz szabadnapból. A számításba bele kellene kalkulálni, hogy sok munkát elvégeznek ünnepnapokon is, például egy atomerőmű, de még csak egy gyár sem feltétlenül fog leállni, vagyis a termelése ugyanannyi lesz, akár szünnapról van szó, akár nem.

Azért sem lehet egyértelmű pénzkiesésről beszélni, mert rengeteg része van a gazdaságnak, amely még jól is jár egy extra szabadnappal. Hiába esik ki egy nap a termelésből, ha cserébe az emberek ilyenkor többet járnak el étterembe vagy szórakozni, eközben költenek, ezzel is pörgetve a gazdaságot. Emellett hangsúlyosan figyelembe kell venni azt is, hogy az ember munkahelyi teljesítményén mennyit tud dobni az, ha többet pihenhet.

A fentiek alapján könnyen elképzelhető, hogy valójában még nyereség is származhatna egy-egy további pihenőnap bevezetéséből, egy átlagos teljes munkanap kiesésével viszont bizonyosan nem kell számolni. Sőt, hosszú távon még úgy is nyereséggel járhat a plusz szabadnap, ha azon tényleg pihenünk: azaz zárva vannak például a boltok, szórakozóhelyek és éttermek, és aznap nincs hol elkölteni a pénzt.

A lap közvéleménykutatást is végzett az olvasói között, ami szerint a válaszadók többsége, 64,7 százaléka szeretné, míg 35,3 százalékuk ezt nem szeretné.

Arra a kérdésre, hogy „Önnel előfordult már, hogy december 24-én ment vásárolni?” kérdésre a többség ugyancsak igennel válaszolt: 68,8 százalékuk mondta, hogy „igen, de csak kisebb bevásárlás miatt”, 4,2 százalékok írta, hogy „igen, akkor veszek meg mindent karácsonyra”, míg a válaszadók 27 százaléka volt az, akivel még nem fordult elő, hogy december 24-én ment vásárolni.

A szavazás eredményét tehát lehet úgy értelmezni, hogy a többség egy mindenkire vonatkozó szabadnapért hajlandó lenne életmódot változtatni, ami jelentős szolidaritást feltételez. A lap szerint pedig ez megadja a választ a kérdésre:

igen, érdemes szünnapot adni december 24-ére.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...