fbpx
14.9 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

A fogtömések különbségei

- Advertisement -

A fogászati kezelések sosem voltak olcsók, ahol mégis ez tapasztalható, ott előbb-utóbb egyéb problémák léphetnek fel. Sokan felteszik magukban a kérdést, hogy miben különböznek a tömések. Mennyire tartósak? Mégis, mire számíthatunk?

Hogyan érdemes fogászatot választani?

Azt célszerű szem előtt tartani, hogy ami drágább, az később mégis megtérül, azaz hosszabb távon kevesebb anyagi ráfordítást jelent. Fontos tehát, hogy jól válasszunk fogászati klinikát – ajánlott például a XIII. kerületi Budapest Dental, ahol tartós, esztétikus fogtömés készíthető.

Térjünk vissza a különbségekre! Ott vannak például a technikai tudásban lévő eltérések: manapság már nem elégedhetnek meg a szakemberek az egyetemen megszerzett ismeretekkel és gyakorlattal. Sokkal nagyobb szerepet kapnak a továbbképzések, a folyamatos technológiai újítások, a modern eljárások, melyekhez mindig fejleszteni szükséges a meglévő tudást, érdemes specializálódni, s aki ezt nem látja be, az lemarad.

Ehhez a szép hivatáshoz hozzátartozik az is, hogy új terápiás kezeléseket ismerjenek meg és sajátítsanak el a szakemberek, melyeket a páciensek szolgálatába állíthatnak – például a fogak megmentése érdekében. Persze lényegesek a korszerű alapanyagok és eszközök, melyekre be kell ruházni ennek jegyében.

A gyökérkezelés is jóval többször elkerülhető lenne, mint hisszük. Néhány év alatt a mélyen szuvas fogak terápiája is rengeteget változott, méghozzá jó irányba. Sokan a fogorvosok közül nem ismerik, nem szerzik be, mert költséges, de a biodentin segítségével a súlyosan sérült fogbél regenerációja is támogatható, ezáltal pedig a gyökérkezelés elkerülhető.

Hasonló cikkünk:  Ezernyi református hívő nevében is nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását

Ez a csodás anyag a fog szöveteivel kompatibilis, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a sejtek sajátként ismerik el. Azonban ez a prémium anyag és az alkalmazásához szükséges technika máig kevés rendelőben érhető el. Az említett Budapest Dental klinikán viszont igen!

Mennyire tartósak a kompozit tömések?

Az egyszerű fogszínű kompozit tömések a legelterjedtebbek, amit viszont érdemes róluk tudni, hogy a kötés közben zsugorodnak, ugyanakkor más-más kötőerővel kell számolni zománchoz és dentinhez való ragasztás esetében.

Egy bizonyos idő elteltével csere indokolt, ellenkező esetben másodlagos szuvasodások jöhetnek létre, de akár törések is tapasztalhatók.

Ezen tömések alapanyagában, technikájában, illetve ragasztási anyagában szintén különbségek lehetnek. Ezt is célszerű szem előtt tartani, amikor klinikát választunk és tájékozódunk az árak kapcsán.

Mi a teendő, ha tartós megoldásban gondolkodunk?

Igazából néhány alapvető dolog rengeteget segíthet, például ha alaposabb, teljesebb fogápolási szokásokat alakítunk ki, eljárunk rendszeresen ellenőrzésre, félévente leszedetjük a fogköveket.

Ami szintén lényeges, hogy probléma esetén érdemesebb a prémium töméseket választani, amelyek jóval tartósabbak, még ha átmenetileg költségesebbek is, így hosszabb távon egyértelműen megérik az árukat.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...