fbpx
22.4 C
Kecskemét
2024. május 5., vasárnap

FRISS HÍREK

„Bedőltem a behízelgő üzletkötőnek, megbűvölt a szavaival, kihasználta a gyengeségemet”

- Advertisement -

Tanulságos történetet mondott el egy kecskeméti egyedülálló nyugdíjas, hogyan vette rá éveken keresztül egy rafinált üzletkötő összesen 7,2 millió forint értékben különböző termékek – porszívó, matrac, légtisztító, takarítógép – megvásárlására, és emiatt jónéhány alkalommal áruhitelek felvételére. Az üzletkötő teljesen belelátott az idős hölgy pénzügyeibe, ő intézkedett a hitelintézeteknél. „Érdek baráti kapcsolatot imitál, belemászik az ember személyes terébe, életébe. A meggyőzés és manipuláció pszichológiájának minden tárházát beveti a befolyásolásra fogékonyabb nyugdíjasra” – mesélte olvasónk, aki elismeri, hogy többször hibázott. Kálváriáját azért osztotta meg velünk el, hogy mások okuljanak belőle.

„Az esetem minden bizonnyal nem egyedi a személyes értékesítésre specializálódott cégek ügyfél tapasztalatai között. De úgy vélem, tanulsággal szolgálhat másoknak” – írta a KecsUp szerkesztőségének az egyedülálló, egyedül élő kecskeméti nyugdíjas, aki nyugdíj mellett máig dolgozik – többek között pont azért, hogy a felesleges kiadásai miatt az otthoni kasszában keletkezett lyukakat be tudja tömni.

Mint elmondta, körülbelül tíz éve kezdte el egy nemzetközi, egészségmegőrzési és háztartási cikkek forgalmazásával foglalkozó cég termékeit vásárolni. Több ízben vett ezt-azt, volt, amit készpénzért, volt, amit áruhitellel, más-más üzletkötőkön keresztül. Szerinte az jelentette a bajt, amikor egy fiatal férfi értékesítő látókörébe került.

„A legtöbb vásárlásnál több termékre sikerült rábeszélnie, mindannyiszor mire kimásztam volna az adósságból, újra behízelegte magát. Pénzügyeimbe teljesen belátott, a hitelintézetekkel ő kommunikált. A banki hitelezés döntési folyamataival tisztában van, hiszen jutalékrendszerben dolgozik. Ismerte a KHR-ben lévő hiteleimet, hogy még épp beférjenek az újabb hitelek a JTM korlátba. A banki minősítéshez szükséges ‘életviteli/háztartási kiadások’ részt ő töltötte ki, jóval alábecsülve egy egyedülálló nyugdíjas valódi kiadásait. Víz/gáz, villany számlákra például havi 13 ezer forintot írt be, egyéb kiadásokra pedig havi nulla forintot” – részletezte az idős hölgy.

Kis magyarázat: a JTM rövidítés a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót takarja, amely része a Magyar Nemzeti Bank által kidolgozott adósságfék rendszernek. A JTM meghatározza, hogy a hiteligénylő jövedelmének maximálisan mekkora része fordítható a törlesztésre, ezzel természetesen jelentősen befolyásolja a kölcsön mértékét. A cél ezzel az, hogy csökkentsék a túlzott eladósodás kockázatát. A szabály alkalmazásánál a bankoknak figyelembe kell venniük az igénylők minden meglévő tartozását, ez alól a hitelkártya és a folyószámla hitelkeret sem kivétel. Tehát az üzletkötőnek pont azért volt fontos, hogy ismerje ügyfele összes tartozását, hogy úgy sakkozzon az áruhitelekkel, hogy biztosan beférjenek a JTM-korlát alá.

„Természetesen elismerem az összes vásárlás tényét. Én írtam alá a kölcsönszerződéseket, én vettem át a termékeket. De vajon tisztességes-e ez az üzleti magatartás? Vajon mind a két szerződő fél egyenlő tudással, egyenlő tárgyalási pozícióban van? Éveken át érdek baráti kapcsolatot imitált, belemászik az ember személyes terébe, életébe. A meggyőzés és manipuláció pszichológiájának minden tárházát beveti a befolyásolásra fogékonyabb nyugdíjasra” – folytatta az asszony.

„Megbűvölt a szavaival”

Vett például egy porszívót, az ára 600 ezer forint (!) volt. Az üzletkötő sürgette, ez mekkora akció, gyorsan jegyezzék elő, és pár nap múlva meg is látogatta, hogy rábeszélje a vásárlásra.

Hasonló cikkünk:  Diákszakácsok, leendő cukrászok és pincérek versengtek a Széchenyiben

„Egyértelműen kijelentettem, hogy nem kérem, de ő addig beszélt, járkált a lakásomban, míg végül a nyomásra, a folyamatos rábeszélésre belementem az üzletbe. Azóta is hol sikerült kimásznom a hitelekből, hol újra ‘megbűvölt a szavaival’’ legyőzte az ellenállásom minden alkalommal.”

Mint a nyugdíjas elmondta, idén tavasszal az üzletkötő újabb két terméket és a hozzá tartozó hitelt intézte neki, majd pár nap múlva egy matracra beszélte rá. Ráeszmélt, hogy mekkora anyagi csapdában keveredett és vissza akartam lépni, de az ügynök azt mondta, ez nem lehetséges. Szerencsére olvasónk itt már kiállt saját érdekeiért, felvette a céggel a kapcsolatot és ezt a vásárlását törölték.

„Ezután próbáltam összeszedni magam. Bankomból kikértem a KHR lekérdezést, és ekkor szembesültem, ekkor vált valóságossá, hogy még 2027-ben is hitelt fogok törleszteni, vagyis nyugdíj mellett még 74 éves koromig dolgozhatom. Rádöbbentem, hogy az ilyesfajta behízelgő üzletkötők, szinte nárcisztikus személyekként, könyörtelenül rátelepszenek az egyszerű emberekre, főleg a nyugdíjasokra, és egyáltalán nem okoz nekik lelkifurdalást, hogy vajon áldozataik meg tudnak-e élni a maradékból. Az ilyen ügynököket csak az üzletkötés, és a hozzá tartozó bónusz és jutalék érdekli. Míg ők gazdagodnak, a vásárlók anyagi csapdába kerülnek. A túlárazott termékektől szinte lehetetlen megszabadulni, jócskán áron alul lehet csak őket eladni, vagy egyáltalán nem” – panaszolta az idős hölgy.

Nehéz ébredés 

Elmondta azt is, hogy az üzletkötő bepróbálkozott nála, hogy beszéljék meg a dolgot, de ő a találkozóra már családtagjait is elhívta, így volt támogatása. A fiatal férfi adósságrendező hitelt ajánlott neki, de a nyugdíjas szerint ez nem valódi segítség, hiszem a mostani banki környezet nem a hitelfelvevőknek kedvez, és semmivel sem jár jobban, ha kitolja a futamidőt rosszabb kamattal.

Olvasónk kérésünkre összeszámolta: tizennyolc terméket – köztük porszívót, matracot, légtisztítót, takarítógépet – vásárolt, és 7,2 millió forintot költött az üzletkötő tevékenységének köszönhetően. Ma már belátja, hogy a legtöbb dolog nélkül simán tudott volna élni.

„Nehéz volt az ébredésem, hogy mennyire súlyos helyzetbe kerültem és szembe kellett néznem azzal, hogy ilyen könnyen becsapható vagyok. Mintha el lettem volna varázsolva. A termékbemutatókat betiltották, de akire az ilyen rossz szándékú üzletkötők rátalálnak, még rosszabbul járhatnak. Könyörtelenül kihasználják az áldozatuk gyengeségét. Ha valaki beengedte a lakásába, utána szinte lehetetlen neki ellenállni. Ez a srác kedvesen beszélget, kivárja, hogy lefáraszt, amikor már nem vagyok ura a helyzetnek. És akkor jön azzal, hogy jegyezzük elő a terméket. Szinte azt vásároltatott meg, amit akart. Lefagyasztotta a józanságomat, én meg sajnos hagytam…” – összegzett a nyugdíjas asszony.

Kérdésünkre azt is elmondta: nem tervez hatósághoz fordulni ügyével, úgy gondolja, úgysem járnak sikerrel. Abban bízik, hogy ha történetével csak egy nyugdíjast is meg tud menteni „az erőszakos, behízelgő értékesítéstől”, vagy ha csak felhívja a figyelmet egy igazságtalan üzletmenetre, már számára megérte, hogy megkereste szerkesztőségünket.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...