fbpx

FRISS HÍREK

Hobo Vadászata maróan aktuális ma is – negyvenéves a Hobo Blues Band legjobb műve

- Advertisement -

Első a rend, Aztán a csend! Fegyelem! Figyelem!

Maróan aktuális ma is minden sora a negyven éve megjelent Hobo Blues Band Vadászatának, melyről joggal mondhatjuk, hogy minden idők egyik legfontosabb magyar lemeze. A Vadászat, több mint blues album, mind műfaji szempontból, mind zeneileg és szövegileg, és a gondosan megtervezett életképekben olyan keresztmetszetét mutatja a magyar történelemnek és a politikának, melyet hallgatva valóságossá válik előttünk a hajtók és az üldözöttek közti egyenlőtlen viszonyrendszer.

A mai elitre ugyanúgy vonatkoztatható a Vadászat, mint a kommunista egypárti időszak vadászó vezető elitjére. A vadászok gyülekezőjére csodálatos kocsikon érkező tisztviselőkből, miniszterekből, kegyencnőkből, testőrökből, bankárokból ugyanis ma sincs hiány.

Földes László a Vészbanyák dalát énekli / Fotó: kecsup.hu

Földes László telt házas koncertet adott a Papp László Sportarénában, amire közel tizenötezren voltak kíváncsiak. A színpadi látvány visszafogott volt, se díszlet, se kórus, se táncosok, nem színesítették az estét. A hangsúly a zenér, a tartalomra, és Hobora fókuszált, aki a tőle nem idegen, jelmezben állt színpadra.

Földes László a Vadászat 40 koncerten / Fotó: kecsup.hu

Különleges látványt nyújtott viszont a hatalmas LED kivetítő, ahol kreatív háttérképeken elevenedett meg előttünk csillogás, háború, politika, halál, ölés, mese, valamint diktátorok a múltból és a jelenből – és regnáló külföldi és magyar politikusok képei.

A Vadászat 40 éve is reflektált az aktuálpolitikára / Fotó: kecsup.hu

Hobo ettől függetlenül csak annyira szólt be a politikának, ameddig a Vadászat is elmegy. Nem meglepő, hiszen az album a politikai rendet őrző cenzorok óvó ellenőrzése alatt született negyven évvel ezelőtt. Földes László utólag több ízben is beszélt erről az időszakról, hogy miként harcoltak egy csomó szóért, kifejezésért, félmondatért, miközben az Aczél Györgyök belenyúltak a szövegeikbe.

Hasonló cikkünk:  A kedden elterjedt hírrel szemben mégsem változott a terrorkészültség Magyarországon

Hobo ezen az estén már szabadon énekelt, és a rangos jubileumhoz méltó koncerten a Vadászat dupla albumán kívül új és régi dalokat is előadott. Egyszerre kapott hangsúlyt a blues és az irodalom. A művész Petőfit, Faludyt, Pilinszkyt, József Attilát szavalt, és felcsendült az egyik legtöbbet énekelt Hobo dal, a Közép-európai Hobo blues, melynek ikonikus négy sorát ezrek énekelték egyszerre.

Viharban születtem, Világ végén alszom, Ne bántsatok engem, Mert én nem haragszom!

Hiányérzetet sokakban Deák Bill Gyula távolléte ébreszthetett, akit nem lehet pótolni, de nem is kell utánozni sem. A vokálért Bűdi Szabolcs felelt, és meg kell állapítani, igazán jól alakította a blues-rock zenészt. Közreműködött még dobon Gál István, basszusgitáron György Attila, gitáron Kiss Zoltán, billentyűn Nemes Zoltán és Ács Eszter, a Nemzeti Színház művésze.

A 78 éves Földes László, akit február 3-án Petőfi Zenei Díj Életműdíjjal jutalmaztak, a közel 2,5 órás koncerten valóban egyedülállót alkotott.

Köszönet járt a régi társaknak / Fotó: kecsup.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...