fbpx

FRISS HÍREK

Citromliget Lajosmizsén

- Advertisement -

Lajosmizse egyik utcájának a végén műanyag fóliába csomagolt káprázatos citromliget található. A Szőrös és Kisjuhász kertészet gazdái a hobbiból vásárolt első két fa után belevágtak a termesztésbe, így mára már roskadásig tele vannak gyümölccsel a citromfák nemcsak a mediterrán országokban, hanem Lajosmizsén is.

Szőrös András két évtizeddel ezelőtt vásárolta az első citromfát, amit kiültettek a fóliasátorba a paradicsom és a szamóca közé. Néhány év múlva már annyi termést hozott, hogy meghaladta a családi konyha szükségleteit. A felesleget a nagymama kivitte a lajosmizsei piacra, az almával és a tojással együtt árulta.

Miután szép összeget hozott a citromeladás, elgondolkodtak rajta, hogy citromfákat telepítsenek. Először nem hittek abban, hogy a magyar citrom kelendő lesz, ám végül több 100 fát ültettek, amelyek az utóbbi néhány évben fordultak termőre, ma már több tonna gyümölcsöt szüretelnek a szezonban, november és február között.

Az első citromfájuk termése más volt, mint az üzletekben árultaké, a citromok színe teltebb narancssárgás, az íze édesebb volt. Beazonosították a fajtát, és akkor derült ki, hogy Meyer-citromok csüngenek a fán. Napjainkban a séfek és gourmet-k között a legkeresettebb fajta, gasztrocitromnak is titulálják, híressége miatt a celebcitrom nevet is megkapta.

Hasonló cikkünk:  Szimpátia tüntetést tartottak a kiskunhalasi kórház távozott főigazgatója mellett, Bányai Gábor is akcióba kezdett

A Szőrös–Kisjuhász Kertészet tulajdonosai tapasztalataik révén úgy gondolták, hogy nem lesz egyszerű a magyar citrom elfogadtatása. Kezdetben bizalmatlanul fogadták a nagybani piacon, csupán néhány kíváncsi zöldséges vitt belőle, akik kipróbálták. Idővel bővült a vevőkör, jelenleg főként Budapesten és környékén, de több vidéki városban is lehet találkozni a lajosmizsei citromokkal.

Az íze egészen más, mint a messziről jött citromoké, amelyeket szinte zölden szüretelnek, és viasszal, vegyszerekkel kezelnek az eltarthatóság érdekében. „A mi gyümölcseinknek erre nincs szükségük, hiszen éretten szedjük le, és a gyümölcs onnantól 2-3 napon belül bárki asztalára odakerülhet” – sorolta a hazai citrom előnyeit a tulajdonos.

A termesztés nem egyszerű, mert állandó hőmérsékletre van szükségük a citromoknak, fatüzelésű hatalmas kazánnal biztosítják a fűtést ősztől tavaszig. Emellett a tetvek is gondot okoznak, mert szeretik a fűtött fóliát. Vegyszereket nem használnak, ezt a növényvédelmi munkát fürkészdarazsakra és katicabogarakra bízzák, a beporzást pedig méhek végzik el.

Bárki bepillanthat a hazai citromtermesztés kulisszatitkaiba, ha elmegy a hétvégi tanyatúrákra, vagy részt vesz a szedd magad akciókon.

via Magro.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...