fbpx
22.9 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

A kormány és az MNB ellentéte sokba fog még kerülni

- Advertisement -

Ellentétek feszülnek a Magyar Nemzeti Bank (MNB), és a kormány között. A jegybank küzd a pénzromlás ellen, próbálja visszafogni a gazdaságot a 13 százalékos alap- és a 18 százalékos irányadó kamat tartásával. A hitelek költségeinek emelésével a bankokat arra ösztönzi, hogy nála tartsák a pénzüket – így szűkíti a keresletet, csillapítja az inflációt. A kötelező banki tartalékráta szintjét megnövelte, így szűkítve a hitelezést, mert mintegy 2000 milliárd forintnyi likviditást von ki a bankrendszerből.

A kormány viszont dömpinget indított az államilag támogatott, olcsó hitelekből. Ezek ösztönözhetik a keresletet, és inflációgerjesztő hatásúak lehetnek, mert a kedvezményekkel arányosan növelhetők az egyéb tételekre elkölthető jövedelmek – így például a vállalatoknál több juthat bérfizetésre, ha kisebb kamattal lehet anyagbeszerezésre hitelt felvenni. Mintegy 3000 milliárd forintnyi kedvezményes kamatozású finanszírozási forrást biztosítanak a cégek számára a Baross Gábor Újraiparosítási Programon, a Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank hitel- és tőkeprogramjain, valamint a Széchenyi Kártya programokon keresztül.

Az eltérő álláspontok kockázatokat rejtenek magukban, ugyanis hatalmas mértékű adófizetői pénzt emésztenek fel az ellentétes intézkedések. Nemcsak az állami kamattámogatásokat kell a büdzsének finanszíroznia, hanem az egynapos betét 18 százalékos kamatszintjének fenntartása miatt keletkező veszteséget is, amely az MNB mérlegében jelentkezik. A jegybank ezzel a magas kamattal teszi vonzóvá a forintvásárlást a külföldiek számára, az idén pedig már egyre többen jöttek rá, hogy érdemes egynapos betétbe fektetni. Azonban minél többen spekulálnak forinterősödésre, annál nagyobbat bukik a jegybank a kamatfizetésen.

A kockázatokat egyelőre nehéz felmérni, de a jegybanknak több eszköze van a gazdaság lefékezéséhez, mint amennyi a kormánynak az élénkítéshez. Több kormányzati és kormányközeli szereplő már követeli a kamatok csökkentését. A külföldi befektetők viszont örülnek annak, hogy globális szinten is kiemelkedő mértékű, 18 százalékos hozamot lehet keresni a forinton. Az elmúlt hónapokban sok spekuláns vett fel hosszú pozíciókat forinteszközökben, ennek volt köszönhető a látványos árfolyamerősödés. Valószínű, hogy ez addig így is marad, amig úgy érzik, az MNB komolyan gondolja, hogy fenntartja ezt a kamatkörnyezetet.

Kérdés, hogy ha az infláció lefelé indul, akkor milyen lesz a nyomás a jegybankon, illetve mikor jön el a pillanat, amikor elkezdik összehúzni ezt a plusz 5 százalékpontnyi kamatrést, ami az alap-, és az irányadó kamat között van, és mikor kezdik vágni a 13 százalékos kamatot.

A kormány és az MNB közötti harc rossz üzenet, és magára vonja a befektetők figyelmét. Amennyiben az lesz a megítélés, hogy a jegybank politikai nyomásra lép, ezért mélyebben vág kamatot, mint amekkorát a piac „megenged”, akkor nagyon sokan ki fognak szállni a forintból. Ezzel az euró visszaerősödhet akár a tavaly októberben látott rekordszintekre is. A forint a nagy kamatkülönbözet ellenére is igen sérülékeny a külső hatásokra. Egy negatív sokk akár az MNB-től is érkezhet. Ezért fontos lesz a hitelesség kérdése.

Hasonló cikkünk:  A választások után megszorítások és a veszélyhelyzet folytatása várható

A kormányzat azt szeretné, ha az MNB nagy lépésekben csökkentené a kamatokat, azonban a jegybank csak óvatosan, az infláció enyhülésével szinkronban kezdheti meg azt, különben egyszerre sok pozíciót zárhatnak a befektetők, ami mélyrepülésbe taszíthatja az árfolyamot.

Jelenleg a gazdaságot számottevően forró pénz finanszírozza, amelynek jellemzője, hogy a pénzügyi piacok között gyorsan mozog, hogy a rövid távú kamatlábakkal maximálisan profitálhasson. Most a forint a legvonzóbb, de rossz hír, hogy nem nehéz alternatívát találni a fejlődő országokban.

Az MNB kényszerpályán van, mert a forintárfolyam és a magas infláció miatt szükség van a magas kamatra. Ilyen hitelkamatszintek azonban kitermelhetetlenek a vállalatok számára, így a gazdaságot nem lehet finanszírozni. A kormányzat viszont el akarja kerülni a visszaesését, ezért igyekszik megtámogatni a vállalati szektort többes kamatrendszerrel.

Az államháztartás hiánya tavaly 4753,4 milliárd forint mellett 6,1 százalékon teljesülhetett, ehhez képest a Pénzügyminisztérium az idén 3,9 százalékos deficittel tervez, amelyhez a többi között szükséges lesz, hogy a 1,5 százalékos GDP-növekedést elérje a gazdaság. Hogy ez összejön-e, azzal kapcsolatban komoly kétségek vannak.

A jegybanki kamatok, és az állampapírhozamok is tükrözik a magas hiány hatását a finanszírozási költségekben: a magyar forintállampapír kamata 9 százalék közelében mozog, miközben a német 10 éves kötvények hozama 2–3 százalék között mozog, a román pedig 7,5 százalék körül van. Többletköltséget jelent az ország számára, hogy a régiósnál magasabb kamatot kell fizetni a lakossági inflációkövető állampírokra, valamint hosszú távon az is, hogy a korábbinál is magasabb az idén nagy mennyiségben kibocsátott devizakötvények kockázati felára.

A befektetők figyelnek arra, hogy makroszempontból melyik gazdaság sérülékeny, számolva az államadósság, a fizetési mérleg és a költségvetés mutatóit. Az elmúlt hetekben ezek is szerepet játszhattak abban, hogy a forint lényegesen nagyobb arányban gyengült, mint a cseh és a lengyel deviza. A forint és a költségvetés helyzete is elvileg arra szorítja rá a kormányt, hogy olyan megállapodások szülessenek az EU-val, amikkel mielőbb megérkezhetnek a felfüggesztett támogatási források.

A magyar eszközök kockázati prémiumában már részben megjelenik az, hogy a befektetők a Törökországhoz és Argentínához hasonló kockázati besorolású országok közt tartanak számon minket. Ám sarkalatos különbség, hogy Magyarország tagja az EU-nak, emiatt sokkal többet megengedhet magának. A tagság nélkül nagyon komoly válságot élnénk meg.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...