fbpx

FRISS HÍREK

Veszteségről és bomlásról – Dóka Gábor fotókiállítása VIDEÓVAL

- Advertisement -

Dóka Gábor első önálló kiállítását tavasszal láthatta a közönség az L1 lakásgalériában. A fiatal kecskeméti fotográfus sorozata az első szerelem elvesztését dolgozza fel sajátos szimbólumokkal. A tárlat mögött húzódó lélektani folyamatok olvasásában Bognár Boglárka szakpszichológus megnyitó sorai segítettek.

Dóka Gábor a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Intézet harmadéves fotográfus hallgatója, a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának tagja. Kiállított fotósorozatának címe egy kérdés, amit a volt partneréhez intéz: Do you remember the first time you saw me? (Emlékszel, mikor először láttál engem?)

Radics Jakab, Dóka Gábor és Bognár Boglárka a megnyitón / Fotó: Kollab média

Bognár Boglárka tanácsadó szakpszichológus pár-és családterapeuta a munkája során általában csak a szakítási folyamat utolsó stádiumával találkozik. Ritkán láthatja azokat örömöket és felismeréseket, amik megelőzik a kapcsolat fokozatos leépülését. Szakpszichológusként arra segíti rá az embereket, hogy visszafejtsék az érzéseiket a kiüresedettség és teljes gyász állapotából; egy egészséges feldolgozási módszert kínál.

Boglárka munkája során a szakítási folyamat utolsó stádiumával találkozik / Fotó: Kollab média

“Legyünk egy kicsit kegyetlenek magunkkal.” – mondta a megnyitón Boglárka – “Mindent meg kell tenni, a zuhany alatt énekelni, újranézni a romantikus filmjeleneteket. Az a feladatunk, hogy visszaidézzük és rendezzük az emlékeket úgy, ahogy tényleg történtek.”

Gábor ma már kevésbé kapcsolódik a képekhez, de sorozat összeállítása korábban fontos volt számára. A kapcsolat alatt készült fotókísérleteket és új, elidegenítő hatású képeket rendezett egy ciklusba, hogy a saját alkotói nyelvén dolgozza fel az érzéseit. A kiállításról készült videóban erről részletesen beszél:

 

A megnyitón fiatalok és felnőttek is részt vettek. Játszottak a kihelyezett játékokkal és kötetlenül beszélgettek Boglárkával a működőképes párkapcsolati dinamikákról. Sokakat megérintett a tárlat.

A saját nehéz gondolatainkkal kellett szembesülnünk, melyeknek jelentős teret enged a fekete-fehér képek letisztultsága, a szimbólumok egyszerűsége. Dóka Gábor fotográfiái arról tanúskodnak, hogy az önreflexióval nem csupán a veszteség és bomlás folyamatára tapintunk rá, de az újrarendeződés és idővel a felépülés lehetőségére is.

Dóka Gábor / Fotó: Kollab média

Bár a tárlat már nem látogatható, a sorozat több fotója megjelent a Mélymerülés utcalap IV. évfolyam 1. számában. Ez megvásárolható a Védőháló Adományboltban, a Katona József Nemzeti Színházban, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban, a Koch Borházban és a Védőháló honlapján is.

Dóka Gáborral 2022-ben lapunk interjút készített, ami itt is olvasható:

„Magával ránt az elitizmus” – Beszélgetés Dóka Gáborral, fiatal fotográfussal

 

Videó: Szűcs Zoltán

Képek: Kollab média

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...