fbpx

FRISS HÍREK

Macron elérte: Manfred Weber nem lesz az Európai Bizottság elnöke

- Advertisement -

Angela Merkel német kancellár egy pénteki sajtótájékoztatón megerősítette, ami nem sokkal korábban Emmanuel Macron is közölt: az Európai Néppárt eredeti jelöltjéből biztosan nem lesz Európai Bizottsági elnök. Ez hivatalosan is a végét jelenti Manfred Weber jelöltségének.

Az európai parlamenti választáson az Európai Néppárt juttatta a legtöbb képviselőt az unió parlamentjébe, így hagyományosan az ő jelöltjüknek kellett volna megkapnia az Európai Bizottság elnöki székét. A Néppártnak azonban önállóan nincs többsége a parlamentben, a stabil döntéshozatalhoz leginkább az Emmanuel Macron által szervezett új, liberális frakció támogatására van szükségük. Macron közölte, nem támogatják Weber jelöltségét, kompromisszumosabb személyt szeretnének a Bizottság élére. Emiatt Macron össze is zördült az egyébként szövetségesének számító Angela Merkellel, de most úgy tűnik, Merkel engedett.

Hasonló cikkünk:  A postás szerepét is vállalja Szijjártó, amikor orosz kollégájával találkozik

A német Die Welt egy jól értesült forrásra hivatkozva arról számol be, hogy az EU-tagállamok vezetői és az Európai Parlament vezető képviselői a következő két napban fognak egyeztetni arról, hogy a szociáldemokraták csúcsjelöltjét, a holland Frans Timmermanst jelöljék a bizottság élére vagy a néppártból nevezzenek meg másik jelöltet.

A Die Welt szerint utóbbi esetben három ember neve vissza-visszatér az egyeztetéseken. A francia Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója, korábbi belső piaci biztos, a bolgár Krisztalina Georgieva, aki jelenleg a Világbankot vezeti, korábban pedig a brüsszeli testület alelnöke volt, valamint Andrej Plenkovic horvát kormányfő lehet esélyes arra, hogy az Európai Bizottság élére kerüljön.

Vasárnap rendkívüli uniós csúcsot tartanak Brüsszelben a kérdés tisztázására. (Euractiv)

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...