Brutálisan olvadnak a grönlandi jégmezők

Nem csak mi, emberek szenvedjük meg a hőhullámokat, a grönlandi jégmezőkön sem jobb a helyzet. A legutolsó jókora bajt csinált.

Megszenvedi az idei nyarat az európai kontinens egy része a nagyon meleg időt hozó hőhullámok miatt. Ebből ráadásul kettő is volt, egy júniusban, egy pedig júliusban, ez utóbbi néhány napja vonult csak le, több helyen rekord hőmérsékletet beállítva.

Az utolsó azonban nem csak mifelénk okozott gondokat, a grönlandi jégmezőket sem kímélte: miután ugyanis Európában „kitombolta” magát, a légköri mozgások a Grönland felé vitték tovább a forróságot. Ezért aztán nem is volt nyugodt a Meteorológiai Világszervezet (WMO). Most pedig az is kiderült, miért nem.

CNN például azt írja, a grönlandi jég minden nyári időszakban olvad valamennyit, a folyamat idén azonban sokkal hamarabb kezdődött: a jelenség már májusban tapasztalható volt. A mostani olvadás ráadásul nem csupán kis részt, a klímatudósok új mérései szerint a jégmezők csaknem egészét, 98 százalékát érintette.

De az eltűnt jég mennyisége is aggasztó: csak júliusban 160 milliárd tonnát veszített belőle Grönland, ami Clare Nullis, a WMO szóvivője szerint pontosan 64 millió olimpiai úszómedencének felel meg. A jégmezők olvadása Grönland esetében sokkal nagyobb gond, hiszen maga a jégtakaró a globális klímarendszer igen fontos eleme. Olvadása – többek közt – a tengerszint emelkedéséhez is vezethet. A jég eltűnésének egyik leglátványosabb következménye már júniusban is látható volt: itt készült ugyanis a fotó, amely egy dán klímakutató szánhúzó kutyáit ábrázolja, miközben az állatok térdig gázolnak a vízben.

Hasonló cikkünk:  Külföldön gyanakodva tekintenek a magyar magántőkealapokra

Nullis szerint a Grönlandon mért hőmérséklet is legalább ilyen nyugtalanító, ahogy ugyanis Európa egyes részein, úgy a itt is rekordokat könyveltek el nyár folyamán. A probléma fő oka, tette hozzá, hogy nem fél vagy 1 foknyi különbségekről van szó, hanem 3-4-ről, ami abszolút hihetetlen kategória.

A melegedés abból a szemszögből nem meglepő, hogy bolygónk egészén tapasztalni. Három nemrég megjelent tanulmány szerint a felmelegedés olyan ütemű, amire 2000 éve nem volt példa.