fbpx

FRISS HÍREK

Közpénzből tették tönkre a bajai ellenzéki lapot

- Advertisement -

Csaknem 7 milliárd forintot költött a bajai önkormányzat korábbi, fideszes vezetése uniós pénzből ivóvízjavító fejlesztésre. Csakhogy az eredmény nem az lett, amit vártak. Az elöregedett csővezetéket például nem cserélték ki, így az új kémiai összetételű víz elkezdte leoldani a csövekben lévő lerakódásokat. Emiatt pedig büdössé, zavarossá vált az ivóvíz és eléggé negatív lett a visszhangja az ivóvíz-javító programnak. A városvezetés igyekezett mérésekkel igazolni, hogy nincs semmi probléma, de ez nem győzte meg a lakosságot, akiknek barna, rosszabb napokon kifejezetten fekete víz folyt ki a csapjukból.

Az akkori ellenzék is lecsapott a sztorira, és rendkívüli testületi ülésen kísérelte meg kérdőre vonni az illetékeseket. Fercsák Róbert és csapata azzal próbálta leszerelni akkori ellenzékét, hogy méréseket rendelt el,s a végén persze mindent rendben találtak. A közösségi médiában, illetve az egyetlen független helyi internetes újságban, a Sugóparti Híreken azonban tovább pörgött a sztori. Ezt elégelte meg az akkori fideszes városvezetés – Fercsák Róberttel az élen – és 2018 március elején megbízták Varga István ügyvédet, hogy bepereljék a vizes beruházás bírálóit. De nem úgy általában mindenkit pereltek, hanem Ikotity István akkori LMP-s parlamenti képviselőt, illetve a Sugóparti Híreket kiadó alapítványt, valamint a lap alapító szerkesztőjét, Antal Tibort.

Az önkormányzat havi 200 ezer plusz áfááért, vagyis 254 ezer forintért bízta meg a korábban több ciklust a parlamentben eltöltött orosházi ügyvédet. (Varga, aki legutóbb azzal szerzett magának öt perc hírnevet, hogy a KESMA kuratóriumi elnökeként azt nyilatkozta: „Keresztény, konzervatív, kormánypárti ember létemre én Élet és Irodalmat járatok, én Magyar Narancsot olvasok, Népszavával kezdek – mert most még nincs Magyar Nemzet –, ha jó tollú cikket, glosszát akarok elolvasni.” Ezután persze távozni kényszerült a kormánypárti médiakonglomerátum éléről és Kocsis Máté fideszes frakcióvezető kért bocsánatot Varga helyett, hűségesküt téve a fideszes médiamunkásoknak.)

Hasonló cikkünk:  Mi kellene ahhoz, hogy ne csak egy-két éjszakára jöjjenek a turisták Kecskemétre?

A perhez Fercsákék összeszedették az összes negatív kritikát az ivóvíz-beruházással kapcsolatban. Nem csak Ikotityét, hanem minden bajai ellenzéki megszólaló Facebook-bejegyzését kigyűjtötték. Ebből lett aztán egy kis kavarodás is, mivel a volt LMP-s parlamenti képviselőtől egy olyan mondatért akartak félmilliós sérelemdíjat bevasalni, amit nem is ő mondott, hanem egy másik bajai ellenzéki, Hajdú Miklós. De az egész per elég vontatottan indult. Varga márciusban megkapta a megbízást, de csak januárra készült el a keresetlevéllel, s mivel az ügyvéd havonta számlázott, csak e dokumentum elkészülte 2,54 millió forintba került az adófizetőknek. S mint a Hírklikk birtokába került iratokból kitűnik, mindösszesen egyetlen tárgyalási napja volt a pernek, ahol annak felfüggesztését kérte a felperest képviselő fideszes ügyvéd.

És, hogy mi történt a perindítás és az első tárgyalási nap között? Hát gazdát cserélt a lap. Az új tulajdonos pedig Rácz Péter vállalkozó lett, aki a Fidesz számára vereséget hozó választáson listán be is jutott a testületbe. (Rácz Péterről, akkor írt az országos sajtó, amikor kiderült, hogy neki és családjának több nyertes trafikpályázata volt, az azóta sem cáfolt hírek szerint Rácz, a térség országgyűlési képviselőjének, Zsigó Róbertnek a barátja, s ennek tudták be a cikkek a nyertes trafikkoncessziókat.)

Vagyis nagyon úgy tűnik, eleve azért indították a pert, hogy kicsavarják az ellenzék kezéből az egyetlen felületét, hiszen az adás-vételt követően, már nem volt fontos a per kimenetele a fideszes vezetésnek. A per felfüggesztését kérték, arra hivatkozva, hogy megegyeznének az alperesekkel. Ilyen egyezkedés nem történt, de a per megszűnt, mivel három hónapig egyik fél sem kérte annak folytatását. De a Fidesz azért két legyet is ütött egy csapásra: szereztek maguknak egy újabb felületet, illetve több mint 4 millió forinttal kitömtek egy fideszes ügyvédet.

Hírklikk

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...